KL melder ud om nødpasning: Højst ti børn og voksne bør være sammen

Selv om corona-loven om, at man højst må være ti personer samlet, ikke gælder arbejdspladser, anbefaler KL-formand Jacob Bundsgaard kommunerne at tage bestik af det tal i deres nødpasning. Udmeldingen skaber både klarhed og tryghed, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

Så kom der endelig et bud fra Kommunernes Landsforening på, hvor mange børn der kan passes i nødpasning:

’Selv om der ikke er formel grænse på ti for grupper i nødpasning, så ér det jo nu et tal, man kan tage bestik af i planlægning. Så små grupper som muligt også dér.’

Sådan skriver KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i et tweet på baggrund af den nye lov om, at man højst må være ti personer samlet i Danmark for at reducere risikoen for smitte med corona-virus.

Loven gælder ikke arbejdspladser og dermed heller ikke daginstitutioner, men Jacob Bundsgaard anbefaler altså, at kommunerne følger loven, når de nødpasser børn.

I BUPL er formand Elisa Rimpler godt tilfreds med KL-formandens udmelding.

»Det giver en klar retning fra KL til trods for, at loven om, at man højst må samles ti mennesker ad gangen, ikke handler om arbejdspladser. Nu siger KL, at kommunerne skal sørge for så små grupper i nødpasningen som muligt, for det gælder om at reducere smittekæden,« siger hun.

Afgørende at komme i berøring med så få som muligt

Mange pædagoger har henvendt sig til BUPL med netop det spørgsmål: Hvor mange børn der må være samlet i nødpasning? Derfor har BUPL presset på for at få KL til at melde ud.

»Jeg er glad for, at Jacob Bundsgaard tager det alvorligt, når vi siger, at pædagogerne har brug for en klar melding fra KL,« siger Elisa Rimpler.

I sit tweet skriver KL-formanden, at man kan tage bestik af tallet ti i sin planlægning. Ikke at man skal.

»Det er ikke nødvendigvis afgørende, om der er otte eller 11 børn og voksne samlet. Det afgørende er, at man ikke samler børn og pædagoger i kæmpestore grupper. Vi skal holde grupperne på omkring højst ti, så børn og pædagoger kommer i berøring med så få mennesker som muligt,« siger Elisa Rimpler.

Kommuner kan blive nødt til at åbne flere institutioner

I øjeblikket er der ikke voldsomt pres på nødpasningen, men det kan der komme, og så kan udmeldingen fra KL få praktisk værdi, mener Elisa Rimpler.

»Vi skal skabe så meget tryghed som muligt for de ansatte i frontlinjen, og det kræver, at arbejdsgiverne passer på dem. Hvis behovet for nødpasning stiger, vil det med udmeldingen fra KL ikke være muligt for kommunerne at stoppe flere pædagoger og børn ind i den samme institution.«

Så kan det blive nødvendigt at åbne flere institutioner rundt om i kommunerne, vurderer BUPL-formanden.

»Rigtig mange kommuner har lyttet til, at det er vigtigt med små enheder, og at børnene har kendte pædagoger omkring sig. Men enkelte kommuner synes, at de kan optimere økonomien ved at samle flere børn samme sted, og de kan nu være nødt til at ændre strategi, så trygheden og sundheden kommer i fokus,« siger Elisa Rimpler.

Grupper i samme institution skal holdes adskilt

Der er flere fordele ved at holde børnene i små grupper.

»Det er lettere at sørge for, at børnene vasker hænder, og at der er rent omkring dem, når der er få børn sammen. Det er også nemmere at holde afstand, og samtidig kommer der så få ind og ud af institutionen som muligt,« siger Elisa Rimpler.

I store institutioner kan man godt være ti børn og voksne i hver sin ende, men man skal ikke flytte børn mellem grupperne, pointerer hun.

»Vi skal holde grupperne adskilt gennem hele dagen, så børn og pædagoger bliver udsat for så lille smittefare som muligt,« siger Elisa Rimpler.


Se også:

Regler til skoler og institutioner: Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside med lovgivning om nedlukning og nødpasning mm.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.