Institutionerne genåbner: Er du i risikogruppe, skal du kontakte lægen

Lægerne skal foretage en konkret, individuel vurdering, hvis du er pædagog i risikogruppe eller pårørende til en. Man skal ikke kastes på arbejde, før man har været i kontakt med sin læge, siger BUPL’s formand Elisa Rimpler

Der har været mange bekymrede røster og mange spørgsmål, da statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at børn og personale i daginstitutioner og skoler (dog kun op til 5. klasse) skulle være blandt de første, der skulle åbne igen under coronakrisen.

Men nu har børne- og undervisningsministeriet endelig meldt ud, hvordan man som pædagog skal forholde sig, hvis man selv er i risikogruppen, eller hvis man deler bopæl med en i risikogruppen. Det bliver ens egen læge, der skal foretage en konkret, individuel vurdering af, hvorvidt det er forsvarligt, at man tager på arbejde.

BUPL’s formand Elisa Rimpler er glad for, at ministeriet nu har præciseret, at ens læge skal foretage en konkret vurdering.

»Og nu må regeringen så påtage sig ansvaret for, at lægerne så ikke kun holder sig til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men foretager en konkret og individuel vurdering,« siger hun.

Tag hensyn, til der er en afklaring

Derfor skal de pædagoger, der enten selv, eller som har pårørende i risikogruppen, kontakte deres læge på tirsdag. Det vil dog højst sandsynligt medføre stort pres på familielægerne, så det er ikke realistisk, at alle har fået talt med deres læge, inden den gradvise åbning af dagtilbud og skoler begynder onsdag den 15. april.

»Man opfordrer til, at kommunerne er large her. Man skal ikke kastes på arbejde, før man har været i kontakt med sin læge. Og ministeriet opfordrer til, at ledelsen tager hensyn, så man får lov at arbejde hjemmefra, indtil der foreligger en afklaring. Vi skal vise hinanden noget rummelighed og fleksibilitet i denne tid, så man ikke behøver at være virkelig bange for at gå på arbejde,« siger Elisa Rimpler.

Skulle der være tilfælde, hvor ledelsen ikke tager det fornødne hensyn til utrygge medarbejdere, så må man kontakte sin lokale fagforening, tilføjer hun.

Ikke en drømmeløsning

At overlade vurderingen til en læge er ikke den løsning, BUPL havde drømt om, understreger Elisa Rimpler.

»Vi havde gerne set, at man i første omgang friholdt dem, der er i risikogruppen, fordi det havde skabt mere tryghed. Når vi nu ikke kan få den friholdelse af medarbejdere i risikogruppen, så er det en god ide, at man individuelt får kigget på, hvor stor risikoen er for den enkelte.«

Børn kan afvises

Skulle den manglende afklaring af pædagoger i risikogruppen betyde, at der mangler personale, når institutionerne åbner, så er man nødt til at afvise børn, siger Elisa Rimpler:

»Der er de helt klare i ministeriet. Hvis man ikke har det fornødne personale, så må man reducere i børnetallet og måske også i det tidsrum, børnene kan være i institutionen. Det skal både lederne og forvaltningerne tage meget alvorligt. Der er ingen grund til at forhaste os. Vi må gøre det her på så betryggende vis som overhovedet muligt.«

Det bliver svært i SFO'erne

Hun forudser, at de største og sværeste udfordringer kommer på SFO-området. Der er normeringerne nemlig så ringe, at man som pædagog kan komme til at stå med ansvaret for mange børn, som man så skal have til noget så vanskeligt som at holde afstand og lege i mindre grupper.

»Man skal virkelig overveje i kommunerne, hvor meget man holder åbent i fritidstilbuddene og for hvor mange,« understreger Elisa Rimpler.

Læs ministeriets information om genåbning her

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.