Hvor er der en voksen? Forældreforeninger breder sig

På få måneder er antallet af forældreforeninger vokset fra 3 til 15, og i mange byer er der løsere organisering i form af Facebook-grupper. Det er en udvikling, vi forventer fortsætter, siger FOLA-formanden

Hvis nogle troede, at den voksende organisering blandt forældre var en døgnflue, viser realiteterne nu noget andet. I kølvandet på forældrebevægelsen, ’Hvor er der en voksen’, danner forældre varige foreninger, der fremover kan arbejde lokalt, ikke kun for normeringer, men for deres børns forhold og familiepolitik i det hele taget. Antallet af lokale foreninger er således siden foråret steget fra 3 til nu foreløbig 15.

»Det her viser jo, at forældrene mener det alvorligt, og at de gerne vil gøre en indsats for at sikre bedre vilkår for deres børn,« siger FOLA-formand Signe Nielsen.

»Det viser også, at tidligere tilfredshedsundersøgelser i daginstitutionerne ikke viste det sande billede. Nu kommer forældre i de små kommuner også med og opretter foreninger, og de får faktisk resultater ud af det. Det er måske med små skridt, men de vinder ved at være synlige. Der er jo mange stemmer i forældrene, så det er en magtfaktor, der pludselig kommer og vil have møde med borgmesteren,« siger FOLA-formanden.

Hun tror, at udviklingen fortsætter.

»Der er mange forældre, der ringer til mig og siger, at nu må vi gøre noget. Det rumler rundt omkring, og der er allerede nu enormt mange Facebook-grupper. Og vi vil gøre vort til, at denne organisering ude i kommunerne fortsætter,« siger Signe Nielsen.

BUPL-fagforeninger bakker op

Udviklingen mærkes også hos BUPL lokalt. Forældrene henvender sig typisk for at få hjælp på forskellig vis eller for at få etableret et samarbejde. I BUPL-fagforeningerne er der dog stor opmærksomhed om, hvad deres rolle skal være og ikke mindst, hvad den ikke skal være:

»I forbindelse med den første store demonstration i april sendte vi det signal ud til vore medlemmer, at hvis de deltog skulle det være som forældre og ikke BUPL’ere. De skulle ikke møde op i BUPL-tøj, for dette var forældrenes arrangement,« siger formand for BUPL MidtVestjylland, Ivan Holck Jensen.

Ved den næste demonstration var det dog anderledes, for her var FOLA og BUPL begge medarrangører, og så var det fint at synliggøre samarbejdet, mener BUPL-formanden i Midt- og Vestjylland.

»I vores område er der i Viborg opstået en decideret forening, mens der i Herning og Holstebro er grupper, der har været og er meget aktive. De har henvendt sig til os for at høre, om vi vil bakke op om dem med materiale. Vi har også støttet dem økonomisk, og i for eksempel Struer har vi givet penge til leje af højtalere. Vi hilser med tilfredshed, at der lokalt i vort område opstår forældreorganiseringer, og at forældrene på den måde markerer sig. Vi har fælles interesser, men vi er meget opmærksomme på, at det ikke er os, der orkestrerer det, og at man ikke må kunne få det indtryk,« siger Ivan Holck Jensen.

Opmuntrende

Den holdning deler formand for BUPL Østjylland Anne Grethe Rosenberg.

»Vi står ikke foran, vi står bagved. Vi klæder dem på med argumenter, og vi hjælper dem med materialer. Og vi kan selvfølgelig altid hjælpe disse foreninger med tal, statistikker, forskningsresultater og den slags. Vi kan sørge for, at de har argumenterne i orden, for vi ved noget om det, og vi kan støtte dem med det, de har brug for at vide,« siger den østjyske BUPL-formand.

Også hun er glad for udviklingen:

»Jeg synes det er godt, at der bliver disse foreninger eller løsere organiseringer rundt omkring. Vi har fået henvendelser fra Norddjurs, Djursland, Horsens, Randers, Silkeborg og Skanderborg, og i forbindelse med de store demonstrationer leverede vi på opfordring talere til flere af arrangementerne. Når så mange nu organiserer sig, er det jo udtryk for, at dette virkelig er noget, forældrene vil. Vi hører jo også fra en nyere undersøgelse, at det kun er 11 procent, der er imod minimumsnormeringer, og at også vælgerne i blå blok dermed bakker op i stort tal. Det er meget opmuntrende,« siger Anne Grethe Rosenberg.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.