Stress

Stress er et kendt fænomen blandt pædagoger. Bliv klogere på stress og find redskaber til at forebygge og håndtere stress.

Hver 10. pædagog befinder sig i den “kritiske zone”, hvilket betyder, at de føler sig “ret meget” eller “virkelig meget stressede”. (FTF, psykisk arbejdsmiljø, 2014)

Årsagerne til både trivsel og stress skal findes i dagligdagen og i det daglige arbejde på institutionen. Det er her forebyggelsen skal tage sit udgangspunkt. Særligt Leder, AMR og TR har vigtige roller for at løse stressproblemer. Men stress er et fælles anliggende, og skal løses i fællesskab, for at få skabt trivsel for alle i institutionen og den enkelte.

Har du stressproblemer?

Hvis du oplever problemer med stress, og har brug for hjælp til at finde løsninger, kan du altid kontakte din lokale BUPL fagforening for råd og vejledning.

Hvornår har man stress?

Kroppen kommer i en stresstilstand, når den skal præstere mere end ‘normalt’. Hvad der er normalt at præstere er en individuel oplevelse. Korttidsstress kan være nyttigt og godt når man skal præstere.

Hvis man ‘over længere tid’ skal præstere mere end det er hensigtsmæssigt, er stress skadeligt og kan være ødelæggende for både livskvaliteten, arbejdsindsatsen og helbredet.

Stress kommer til udtryk ved, at man føler sig anspændt, rastløs, nervøs, urolig eller ikke kan sove om natten, fordi man tænker på problemer hele tiden. Stress over længere tid kan føre til sygefravær, depressioner og udbrændthed.

Er du stresset? Tag stresstesten her
Tag FH’s stresstest, som er udviklet i samarbejde med en af Danmarks mest anerkendte stressforskere, og find ud af, hvordan det står til med dit stressniveau.

Sæt fokus på stress

Oplever du selv, eller har en af dine kollegaer symptomer på stress, er det vigtigt at I på institutionen tager hånd om det. For at reducere oplevelsen af stress, er det vigtigt at I i institutionen finder ud af, hvad det er, der forårsager stress.

Her har arbejdsmiljøgruppen (arbejdsmiljørepræsentant og leder) en særlig vigtig rolle i forhold til at finde en løsning for den stressramte.

En af løsningerne kan være at kigge på det daglige arbejde, og den måde I samarbejder omkring de pædagogiske opgaver. Ændringer i arbejdet og arbejdstilrettelæggelsen kan være med til at reducere oplevelsen af stress.

Redskaber til at forebygge og håndtere stress

Læs om hvordan du identificerer, forebygger og håndterer stress på:
Arbejdstilsynets hjemmeside

Pjece: Vi forebygger stress sammen

Branchearbejdsmiljørådet har lavet 10 værktøjer, der er lette at anvende, og som kan hjælpe til at håndtere stress på forskellige måder.
Hent pjecerne i serien ‘Vi forebygger stress sammen’

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.