Håndboldfeberen raser: Foreningslivet giver mere end et godt boldøje

Håndboldfeberen er ved at lægge sig efter en sikker VM-sejr til Danmark. For både Niklas Landin og Mikkel Hansen startede håndbold blot som en fritidsinteresse i lokale klubber, men en klubsport giver meget mere end motion og VM-drømme.

Efter Danmarks VM-sejr er der formenligt flere drenge og piger med drømme om at gøre karriere som professionel håndboldspiller på det danske landshold. Det kræver hård træning og ikke mindst en god klub, hvis det skal kunne lade sig gøre. Det gør sig gældende uanset hvilken fritidsinteresse, man starter til. Der er en række fordele ved at gå til håndbold, dans, ridning eller noget helt fjerde.

Håndbold er blot en af de mange fritidsaktiviteter, som man kan gå til, når skoledagen er slut. En fritidsinteresse giver meget mere end motion og drømme om en plads på landsholdet, forklarer Tanja Staal Wegner, kandidat i pædagogisk psykologi og trivselskonsulent med årelang erfaring som karateinstruktør.

Det styrker både hjernen, koordinationen, motorikken og vores generelle trivsel at have en fritidsinteresse.

»Oftest giver en fritidsaktivitet en masse positive følelser i ens liv, som skaber generel trivsel. Det giver mulighed for at fordybe sig i noget, som ikke nødvendigvis har noget med skolearbejde eller sure pligter at gøre,« siger Tanja Staal Wegner.

Derudover kan en fritidsaktivitet danne grobund for sociale relationer udenfor skolen, som også er vigtige at have.

»En fritidsaktivitet giver ofte gode venner, men også nye synsvinkler i forhold til, hvordan andre gør tingene. Det er en kæmpe motivationsfaktor, når man skaber noget sammen – det skaber en samhørighed med nogen, som ikke nødvendigvis ser på en på samme måde som kammeraterne i skolen gør. Man udvikler sig og får øje på personlige styrker. Det giver virkelig noget at være en del af et større fællesskab og høre til et sted,« siger hun.

Håndbold i hverdagen

Det kommer sig ikke så nøje, hvor man finder det sportsfællesskab, men for børnene i Tumlelunden i Viborg, har håndbold været et oplagt bud. Børnehaven ligger op ad Liseborghallerne, hvor SIK Håndbold holder til. Børnehaven bruger ofte hallen i hverdagen, og de har også deltaget i projektet Håndboldkaravane flere gange.

Håndboldkaravanen er et initiativ fra Dansk Håndbold Forbund, hvor de i samarbejde med SFO’er og børnehaver introducerer børn og unge til håndbold.

Maj Brink Kjær er pædagog i Tumlelunden, og hun er ofte med de store børnehavebørn i hallen for at få noget motion ind i hverdagen. Det er ikke kun børnene, som lærer noget af de mange timer i den store hal.

»Jeg bliver præsenteret for nye idéer og aktiviteter med bolde, når vi kommer i hallen, hvor håndboldtrænerne er. Det er virkelig inspirerende at opleve – og meget af det kan jeg også bruge i min hverdag, selv om jeg ikke er idrætspædagog. Trænerne er enormt engagerede i forhold til at introducere børnene til håndbold,« siger hun.

Når børnene kommer i hallen, handler det om meget mere end blot at kaste med en bold.

»Børnene lærer noget helt grundmotorisk, når de bliver introduceret for håndbold i hallen. Det er ikke nødvendigvis håndbold, der bliver spillet hele tiden. Ofte er det også bare aktiviteter i hallen, som er alderssvarende tilpasset, men det lærer børnene enormt meget socialt af. Derudover giver det dem en rigtig god indgangsvinkel til foreningslivet,« siger Maj Brinch Kjær.

Sociale fællesskaber

De sociale aspekter fylder rigtig meget, når man er en del af en klub – og så er det faktisk underordnet om det er en skakklub eller en håndboldklub i Viborg.

»Mange af børnene bor i nærheden af klubben, så det giver rigtig god mening, at de er en del af det fællesskab, som en forening giver dem,« siger Mai Brinch Kjær.

Ifølge Tanja Staal Wegner er der mange fordele ved at gå til en fritidsaktivitet, hvor man er en del af en klub.

»Man lærer at indgå i et socialt fællesskab, hvor man skal lytte til andre og ikke bare bruse ud med tingene. Det handler meget om social intelligens og selvregulering, når man lærer at vente, lytte og tænke før man taler,« siger hun.

Ofte er det også det sociale aspekt som gør, at børn holder fast i deres fritidsinteresser, selv om det ind i mellem kan være svært at komme afsted. Det kræver vedholdenhed at fastholde interessen. Der kan gode holdkammerater og trænere være med til at holde gejsten oppe.

4 fordele ved håndbold

  • Økonomi. Håndbold er meget billigt i forhold til mange andre sportsgrene. Både hvis man ser på det nødvendige udstyr, og hvis man udregner timeprisen.
  • Sundhed. Stort set al motion er sundt, men holdsport som håndbold og fodbold har ifølge forskningen den bedste sundhedsmæssige effekt. Man træner kontinuerligt flere gange om ugen med høj intensitet, og man bliver motiveret og presser sig selv mere, når man er sammen med andre.
  • Fællesskab. Meget af vores samfund, uddannelse og arbejdsliv er bygget op omkring samarbejde i teams. Og i holdsport som håndbold lærer både børn og voksne at løse opgaver i fællesskab.
  • Sammenhold. Der er sammenhold i mange sportsgrene, men det sociale fællesskab i håndbold er ofte ekstra stort. Det skyldes, at man ofte kan være samlet i mange timer omkring weekendstævner, og mange klubber har tradition for at tage på en årlig træningstur.

Kilde: Søren Simonsen, chef for udviklingsafdelingen Dansk Håndbold Forbund
https://www.dr.dk/levnu/fritid/fire-gode-grunde-til-spille-haandbold

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.