Guide: Sådan støtter du et barn med allergi eller astma
Gå i dialog med forældrene
For at kunne passe godt på barnet har I brug for at vide:
- Hvilke allergier har barnet? Hvordan reagerer barnet på sin allergi eller astma?
- Hvornår og hvordan skal I reagere? Og hvornår er en situation akut?
- Skal barnet have fast medicin? Anvendelse, dosis og hyppighed skal være tydelig
- Hvilke hensyn skal I tage? F.eks. i forhold til fødevarer og krydsallergier, luftvejsallergier, hud (bleer, solcreme, vådservietter), vejrskifte, sæsonskift mv.
Flere forældre vælger at levere en oplysningsplakat til dagtilbuddet (til at hænge op), så pædagogerne, der er omkring barnet, altid har den nødvendige viden samt kontaktoplysninger lige ved hånden.
Inspiration til en oplysningsplakat kan findes HER.
Sæt emnet på dagsordenen
Da I kan have udskiftning af personale, vikariater osv., er det en god idé at have allergi- og astmabørn som en del af dagsordenen på jeres personalemøder et par gange om året. På den måde ved alle, hvilke børn de skal være opmærksomme på, og hvad der skal gøres, hvis det går galt.
Snacks til barnet
Det kan være rart at have snacks liggende til barnet, som er godkendt af forældrene, hvis barnet har fødevareallergi. Bruges for eksempel ved fødselsdage og ture hjem til andre børn, hvor der kan opstå tvivl om ingredienser, eller om der er spor af noget i en bestemt fødevare. Det vil give tryghed for jer og for barnet at have nem adgang til snacks, som barnet med garanti kan tåle.
Ture ud af huset
Der kan være mange hensyn at tage med et allergi- og astmabarn. Skal I hjem til et andet barn, kan der være hund, kat, kanin eller lignende. Der kan også være fødevarer, barnet ikke kan tåle. Skal I på bondegårdstur, kan der blandt andet være heste. Skal I i skoven, kan der være svampesporer, som barnet reagerer på. Skal I på fodboldbanen, kan det være græs. Det er en god idé at gå i dialog med forældrene forud for en tur. Husk altid at tage barnets medicin med.
Når barnet skal sove
Skal barnet sove udenfor, er det vigtigt at være opmærksom på luftvejsallergier som birkepollen og græspollen. Sæsonen starter allerede i marts/april. Har barnet husstøvmideallergi, er det vigtigt, at barnet sover med en husstøvmidetæt og allergivenlig dyne, pude og madras.
Indeklima og rengøring
Børn med allergiudløst astma og allergi reagerer ofte på partikler i luften – partikler fra støvmider, græs, pollen og lignende. Eller på gasarter, VOC’er, som blandt andet formaldehyd og benzen. Det kan derfor være en god idé at have et ekstra øje på indeklimaet. Her vil en luftrenser med Hepa-filter være en nem og overskuelig måde at komme partiklerne og VOC’erne til livs, hvilket gavner indeklimaet for alle.
Rengøringsvenlige flader kan minimere mængden af støv. Ved at minimere mængden af støv, minimerer man ofte også de allergener, barnet ikke kan tåle (som bliver fanget i støv). Rengøringspersonalet kan anbefales at bruge en støvsuger med Hepa-allergifilter. Overvej at gå uden om rengøringsprodukter og sæbe med parfume.
Medicin: Opbevaring og håndtering
Det kan være en god tryghed i at opbevare barnets medicin i et skab, som kun I har adgang til, fremfor i barnets taske, så det ikke bliver væk. Medicinens pakning skal bære barnets navn og tydelig instruks om dosis. Hvis I registrerer i et medicinskema, hvornår barnet har fået medicin og af hvem, kommer I aldrig i tvivl. Har barnet en adrenalinpen til livsfarlige situationer, kan I bede forældrene om en gennemgang af brugen ved hjælp af en prøvepen. Ved børn med anafylaksi tilrådes det at have to adrenalinpenne. En adrenalinpen har en udløbsdato, og derfor vil det være en god idé at skrive udløbsdatoen ned i kalenderen, så I sikrer, at I får en ny pen fra forældrene.
Læs mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger til håndtering af medicin HER.