Guide: Sådan bliver du en haj til QR-koder

Har du bemærket de små sorte og hvide pixelerede firkanter, der har sneget sig ind på flere sider i dit fagblad Børn&Unge og i mange andre medier? Her kan du få nyttig viden om QR-koder og deres funktion. Få også tip til pædagogisk arbejde med dem.

Du har måske bemærket dem. De små, sorte og hvide, pixelerede firkanter, der har sneget sig ind på flere sider i dit fagblad Børn&Unge og i mange andre medier. I denne guide kan du få nyttig viden om QR-koder og deres funktion. Du kan også få tips til det pædagogiske arbejde med dem.

Hvad en QR-kode?

En QR-kode minder om en stregkode bare i nye klæder. Forskellen er, at QR-koder kan indeholde flere informationer såsom tekst, links og billeder. I begyndelsen blev de firkantede koder med de sorte og hvide felter brugt til kampagner og markedsføring, men i dag er de svære at smyge sig udenom. QR-koden findes overalt. På menuer, reklamer, din sodavand, på tandpastaen og mange andre steder.

Hvad står QR for?

QR står for ’quick response’ (på dansk: ’hurtigt svar’), da koderne er hurtige og nemme at aflæse, når man først ved, hvordan de fungerer.

Hvordan bruger jeg QR-koder?

Det kræver ikke megen teknisk snilde at bruge en QR-kode. Hvis du har et Apple-produkt, er det bare at åbne kameraet og holde det over koden, indtil du får beskeden ”QR-kode til websted”, som du klikker på. Telefoner fra Samsung og Huawei kan bruges på tilsvarende vis. Med andre typer mobiler kan det være nødvendigt at downloade en af følgende apps: ’QR Code Reader’ eller ’QR- og stregkodelæser’.

Hvor fører de mig hen?

Når du aflæser koden med din mobil, vil du blive videresendt til en mail, hjemmeside, telefonnummer, SMS, et kort osv. Mulighederne for, hvad man kan proppe ned i QR-koderne, er så godt som uendelige.

Hvor kan jeg støde på dem i Børn&Unge?

I dit fagblad Børn&Unge er QR-koden for den ekstra nysgerrige læser. Du vil ofte støde på QR-koderne på siderne ’Overblik’, ’Det skal du vide’ og ’Forskning’. Hvis du scanner koderne med din mobil, vil du blive ført til podcasts, forskningsrapporter og uddybende artikler, som kan gøre dig endnu klogere på det emne, som du læser om.

Hvem er hjernen bag QR-koderne?

QR-koder blev opfundet i 1994 af den japanske virksomhed Denso-Wave med Masahiro Hara som projektleder.

Er de kommet for at blive?

Ja, det er de. QR-koderne er stødt på nogle bump på vejen siden deres indtog i 1990’erne, men siden 2016 er brugen steget kontant. Især under corona-pandemien fik QR-koderne et opsving, fordi de også hjalp os til at holde afstand og højnede hygiejnen, fx på spisesteder, hvor menukortet mange steder kunne hentes via en QR-kode.

Hvem kan lave en QR-kode?

Alle kan lave en QR-kode. Selvom Denso-Wave har patentrettighederne, har firmaet valgt ikke at håndhæve dem, da de ønsker, at QR-koder skal bruges af så mange som muligt.

Vil du prøve at lave din egen QR-kode?

Åbn Google Chrome, og gå til den hjemmeside, som du vil oprette en QR-kode til. Herefter skal du klikke i adressefeltet og trykke på ikonet – den lille pil – til venstre for stjernen. Koden bliver nu genereret, og du kan klikke ’download’ for at hente koden ned til din pc som billede. Du kan også bruge forskellige tjenester på nettet til at generere QR-koder.

Brug dem i pædagogikken: Gå på skattejagt

Print dine hjemmelavede QR-koder ud, og hæng dem rundt på legepladsen, børnehaven, SFO’en eller klubben, og lad børnene gå på jagt. Lav fx en kode til et billede af en blomst, som børnene skal finde på legepladsen.

Husk også, at...

Hvis du læser Børn&Unge som e-paper, kan du klikke direkte på QR-koderne og blive sendt videre til artikler, rapporter mm.

Læs mere på:

simplecode.dk

pageloot.com

uccvalgmodul.nu

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.