Guide: Derfor vinder håndarbejde over tablets

Alle har brug for de åndehuller i hverdagen, som fordybelse i et håndværk kan skabe, og kreativ skaben handler om meget mere end finmotorik og hygge. Det er beviseligt sundhedsfremmende, fastslår crafts-psykolog Anne Kirketerp. Få hendes bedste argumenter for håndarbejde/håndværk og et par tip i denne guide.

Anne Kirketerp, der er psykolog og forsker i ’crafts-psykologi’ (håndværks-psykologi), har en mission. Hun vil udbrede viden om håndarbejdet og håndværkets sundhedsfremmende virkning til blandt andre pædagoger og lærere. For der er et stort potentiale i at lade børn fordybe sig i kreativt skabende processer, mener hun.

Både børn og voksne har som aldrig før brug for de åndehuller i hverdagen, som fordybelse i et håndværk kan skabe, og kreativ skaben handler om meget mere end finmotorik og hygge. Det er beviseligt sundhedsfremmende, fastslår Anne Kirketerp. Får hendes bedste argumenter for håndarbejde/håndværk og et par tip:

Tre argumenter for, at håndværk slår tablets og computere

  1. Computerspil får hjernen til at producere adrenalin og dopamin. Det kan skabe en opslugthed i processen, men beroliger ikke nervesystemet. Det gør derimod de ofte gentagne processer, der er for­bundet med et håndværk.
  2. Når man kan se resultatet af at snitte, strikke, hækle eller sy, følger en opløftende følelse af at mestre og skabe. Når du stopper med at spille på en tablet, følger ofte en tomhedsfølelse og aggression, fordi adrenalinen og det spændende også stopper. Det er derfor, børn ofte bliver vrede og kede af det, når de skal lægge deres tablets fra sig. Når vi skaber med hænderne, føler vi en grund­læggende kropslig tilfredsstillelse og glæde, som iPads ikke kan give i samme omfang.
  3. Jo flere sanser, der stimuleres, jo stærkere er oplevelsen. Særligt føle- og lugtesansen forbundet med håndværk gør, at oplevelsen trænger ind. Det er derfor, at vi ofte husker minder, der er forbundet med dufte og stærke sanseoplevelser.

Fem hurtige om håndværk i børnehøjde

  1. Giv børnene mange valgmuligheder, så de kan finde deres egen passion.
  2. Håndværk/håndarbejde må ikke være for let. Oplevelsen af at lykkes med noget lidt svært giver selvtillid.
  3. Slip kontrollen, og giv plads til at kreere noget slet-ikke-planlagt.
  4. Omsæt materialerne til konkrete ting. Byg en dukke ud af tegningen, eller skab en halskæde af bær. At kreere noget brugbart giver følelsen af at skabe noget meningsfuldt. Det er knyttet til et stærkt urinstinkt for overlevelse.
  5. Husk at anerkende modet til at udfordre sig selv og turde fejle. Opbyg en kultur, hvor det er sejt at øve sig.

To oplagte gevinster ved håndarbejde

  • Det giver selvtillid: At skabe noget kreativt drevet af lyst giver mod til at turde at prøve sig frem. Når børn bliver grebet af at snitte, lave perlesmykker, korsstingsbroderi eller andet håndværk, glemmer de, at det skal blive til noget bestemt. Oplevelsen af at være opslugt af en meningsfuld proces, som er så spændende og tilpas udfordrende, at vi glemmer bekymringer og er fuldkomment fokuseret på ­arbejdet, kaldes flow. Den tilstand giver optimale betingelser for at lære og udvikle sig, fordi ønsket om at blive bedre er højt, mens troen på egne evner er stærk.
  • Det er et værn mod stress: Når vi er fordybet i noget, vi gør af lyst, falder produktionen af adrenalin. Omvendt stiger produktionen af dopamin, det naturlige lykke­signalstof, som hjernen belønner os med, når vi gør noget godt for krop og/eller sind. Derfor kan håndværk også bruges i terapeutisk ­behandling. Men det er en endnu bedre investering i sundhed at gøre det til en vane at fordybe sig i en kreativt skabende passion allerede fra barndommen. Da lagrer erfaringen af ro, glæde og god energi sig i kroppen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.