Gratis karriererådgivning: Få nyt syn på din fremtid
En længere sygemelding på grund af stress fik Lone Smith til at sige sit job i en daginstitution op. Hun er nu raskmeldt og for at få svar på, hvad der skal ske i hendes arbejdsliv, har hun søgt hun sparring i BUPL’s karriererådgivning for pædagoger.
”Jeg ville bare væk fra at være pædagog, men det ændrede samtalen på. Vi talte om, at der er mange facetter af pædagogisk arbejde, og det har hjulpet mig til at se bredere efter ledige stillinger. Efter mange år i vuggestuer og børnehaver var jeg blevet blind for mine egne kompetencer,” siger Lone Smith.
Hun er langt fra den eneste, som har henvendt sig til karriererådgivningen for at få faglig sparring. Hvert år tager cirka 600 pædagoger en individuel samtale med en af BUPL’s to karriererådgivere.
Lone Smith blev opmærksom på karriererådgivningen, der er et gratis tilbud til alle BUPL’s medlemmer, til et møde i A-kassen.
”Hvis jeg skifter til et ufaglært job, skyller jeg 30 års erfaring med pædagogisk arbejde ud med badevandet. Det er der ingen grund til, for som pædagog er jeg vant til at være i dialog med alle slags mennesker, og jeg kan spotte, hvad der skal til for at hjælpe et menneske videre i sit liv,” fortæller hun.
Under samtalen fik Lone Smith sat fokus på, at hun også er stærk i det kommunikative, så nu satser hun på at blive rådgiver.
”Jeg er ikke træt af børn, men af arbejdsvilkårene i daginstitutioner, og jeg skal ikke igen passe en stor gruppe børn på en gang. Men i en rådgivning vil jeg stadig kunne bruge mine pædagogiske kompetencer i for eksempel en til en-samtaler. Det var fedt at vende med en anden, at der findes gradbøjninger af at være pædagog,” siger Lone Smith.
Pædagog opnåede ro og selvsikkerhed
52-årige Trine Bilgrav fra København betegner også sit møde med BUPL’s karriererådgivning som en positiv og brugbar oplevelse.
”Jeg arbejdede i et vikariat og var usikker på mine fremtidsmuligheder, for måske ville min alder være en hindring. Samtidig var jeg nervøs for, om det ville give bagslag, hvis jeg tog selvbetalt orlov. Jeg var også nysgerrig efter mulighederne for at skifte spor,” sammenfatter Trine Bilgrav, som i mange år har arbejdet med familiebehandling.
Karriererådgiveren fik med nysgerrighed, viden og værktøjer manet hendes usikkerhed i jorden.
”Jeg endte med at vælge orloven fra, og da jeg begyndte at søge job for første gang i over 14 år, havde jeg en helt anden ro og selvsikkerhed, end hvis jeg ikke havde fået karriererådgivning. Jeg søgte både udenfor og i mit felt, og jeg kom til samtaler mange steder. Det var i sig selv en kæmpe optur.”
Trine Bilgrav brugte jobsamtalerne til at øve sig i at stille skarpt på sin faglighed, sine værdier og sine ønsker til arbejdsmiljø.
”Det har været en meget privilegeret oplevelse. Jeg fik tilbudt flere job og valgte ét i mit felt, men med nye funktioner og udviklingsmuligheder. Det var jeg ikke nået frem alene,” konstaterer Trine Bilgrav.
Pædagoger har brug for egenomsorg
At cirka 600 pædagoger hvert år henvender sig til karriererådgivningen viser, at der behov for et sted, hvor man kan tale om at være pædagog, siger sekretariatsleder Flemming Bach Sørensen fra BUPL Østjylland, hvor det landsdækkende medlemstilbud er forankret.
”Når man drager omsorg for andre, har man også brug for at drage omsorg for sig selv og sine kompetencer,” siger han.
De to karriererådgivere har begge en baggrund som pædagog. Derudover har de en kandidat i henholdsvis pædagogisk psykologi og pædagogisk sociologi. Samtalen foregår enten telefonisk eller virtuelt på et tidspunkt, som passer pædagogen.
”Man begynder med at fortælle, hvorfor man søger rådgivning, hvorefter rådgiveren afdækker den praksis, pædagogen er i, og hvor pædagogen gerne vil hen. Når nogle siger, at de vil noget helt andet, er det typisk bundet til den konkrete praksis, de er i,” fortæller Flemming Bach Sørensen, som ikke selv tager del i det praktiske rådgivningsarbejde.
41 af 48 pædagoger har valgt at blive i faget
Ved at spørge til, hvor pædagogen er lykkedes i sit arbejde, og hvad der skal til for, at hun når derhen igen, får rådgiveren hende til at sætte sine erfaringer i perspektiv.
”Når man taler med en professionel sparringspartner om, hvad man vil med sit arbejdsliv, kommer man lidt på afstand af sin praksis. Det er ikke et mål at få pædagoger til at lade være med at skifte branche, men vi vil undgå unødig udstødning fra faget. Derfor opfordrer vi til, at man kontakter os, inden man forlader faget,” siger Flemming Bach Sørensen.
Karriererådgivningen foretog en stikprøve i slutningen af 2021 på de 179 seneste rådgivninger. 65 af pædagogerne overvejede at forlade faget. Da karriererådgivningen kontaktede dem igen i maj 2022, svarede 48 af dem. 41 fortalte, at de var blevet i faget. Enten havde de søgt efteruddannelse eller havde fået et andet job.
”Det er svært at lave præcise målinger på, hvordan det er gået folk, men så længe pædagogerne finder rådgivningen nyttig, er vi glade,” siger Flemming Bach Sørensen og understreger, at man ikke behøver overveje at skifte job for at henvende sig.
”Flertallet kontakter os for at få afklaret, hvordan de kan udvikle sig i faget. De vil måske søge efteruddannelse, men de har brug for rådgivning og afklaring, når institutionerne ikke ligefrem vælter sig i ressourcer til pædagogers kompetenceudvikling”, siger Flemming Bach Sørensen.
Du finder BUPL's karriererådgivning her.