Giv sensitive børn gode naturoplevelser

For autistiske og særligt sensitive børn kan naturen virke utryg, men med god forberedelse kan de også boltre sig i det fri, siger naturvejleder Thomas Neumann.

For børn er naturen fyldt med uvante lyde, ukendte lugte og fremmede omgivelser. Det kan virke voldsomt på børn med autisme og særligt sensitive børn. Men selv om naturen kan virke skræmmende, kan man med god forberedelse og tilrettelæggelse hjælpe dem til at få glæde af de aktiviteter, naturen har at byde på.

Det mener Thomas Neumann, der er naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening og far til en 14-årig pige med autisme. Han har netop skrevet bogen ’Gode naturoplevelser for børn med autisme og særligt sensitive børn’, som især skal guide forældre til, hvordan de kan tage deres børn med ud i det fri og undgå, at det bliver stressfuldt for dem.

Hvad er det typisk for nogle udfordringer, man står over for, når man som voksen begiver sig ud i naturen med de børn?

»Nogle børn kræver en masse forberedelse, hver gang de skal kastes ud i nye og anderledes aktiviteter, som de ikke er vant til. De skal være forberedt på, hvad der kommer til at ske derude. Når børnene er derude, kan sanseindtrykkene være meget kraftige, hvor vi, når det suser i træerne, bladene hvirvler omkring os, og solen skinner os i øjnene, tænker, at det bare er en del af det at være ude, og vi kan slå det fra. Men nogle af de her børn har intet filter, så de stærke sanseindtryk går direkte ind og fylder det hele - ligesom hvis vi havde en høj hyletone, der kørte.«

Hvad kan børn med autisme og særligt sensitive børn få ud af at komme ud i naturen?

»Jeg tror, de kan få en ro og en frihed til at fordybe sig i noget eller absolut ikke lave noget. De kan få et tredimensionelt perspektiv på tingene. Når man er i en skov, på en eng eller en strand så får man nogle helt andre sanseindtryk. Og ud over at give dem nogle gode oplevelser her og nu, så er mit mål, at de får nogle oplevelser, der måske vil give dem nogle flere erfaringer med den fysiske verden, og dermed vil de også være mere trygge, næste gang de skal ud i den fysiske verden igen.«

Nu nærmer vi os foråret, så hvilke aktiviteter kan man give sig i kast med?

»Her i april og maj kan man gå ud med et net og tage nogle frøæg med hjem og have dem i et lille akvarium og se dem blive til haletudser. Og når haletudserne så bliver til frøer, skal man sætte dem ud igen. Det er en fantastisk forvandling. Det er noget, børnene kan stå og kigge på, og hvis de er modige, kan de stikke en hånd ned og røre ved en haletudse.«


Om bogen

I bogen giver naturvejleder Thomas Naumann forslag til, hvordan man kan få gode naturoplevelser sammen med særligt sensitive børn og børn med autisme. For disse børn kan det være en stor udfordring at bevæge sig ud i naturens ukendte omgivelser og blive mødt med en række uvante sanseindtryk. Bogen giver en række bud på, hvordan man tilrettelægger udendørsaktiviteter med børnene.
’Gode naturoplevelser for børn med autisme og særligt sensitive børn’. Forlaget Pressto, 108 sider.

Læs mere om bogen hos forlaget

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.