Fra 1 til 13 smittede: ’Vi har fået syn for, hvor hurtigt smitten breder sig blandt børn’

Lokale smitteudbrud af COVID-19 lukker skoler og daginstitutioner. I Haslev blev en institution lukket, da ét barn var smittet med covid-19 i den mere smitsomme variant B.1.1.7. Alligevel er 13 nu smittede i institutionen. Vi skal vænne os til lokale nedlukninger, siger ekspert.

Mens regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten nu er blevet enige om at slække lidt på coronarestriktionerne, er der landet over skoler og institutioner, der mærker konsekvenserne af, at daginstitutioner og 0.-4. klasse allerede er åbne. De må nemlig lukke, fordi der blandt børn eller personale er tilfælde af den ekstra smitsomme, britiske corona-mutation B.1.1.7. Sorø, Helsingør og København er blandt de seneste kommuner, hvor daginstitutioner må lukke ned efter et udbrud af B.1.1.7.

At den britiske mutation er meget smitsom, fandt man hurtigt ud af i den integrerede institution Lillebo i Haslev i Faxe Kommune. Her fik man søndag den 14. februar besked om, at en pige i børnehaven var smittet med B.1.1.7-varianten. Institutionen blev omgående lukket, men alligevel var skaden sket. I alt blev 9 børn og 4 personaler smittet, og dertil skal lægges andre smittede blandt de smittedes nære kontakter. Lillebo har 90 børn og 20 ansatte.

Børn har næsten ingen symptomer

Institutionen har ellers fulgt retningslinjerne, og der er ekstra rengøring hver dag, fortæller daglig pædagogisk leder Louise Lund fra Lillebo.

”Men det er rigtig svært at få smitteopsporet de her børn, for de udviser næsten ingen symptomer. Det handler om at være superopmærksom på den mindste smule trætte øjne eller løbende næse - og så få sendt de børn hjem. Det er bare rigtig svært, for det har børn på den her årstid,” siger Louise Lund.

Nogle af børnene har dog udvist symptomer som hovedpine, nogle dage efter de har fået en positiv test, fortæller hun. Personalets symptomer er alvorligere, men heldigvis kun på ’slem influenza’-niveau indtil videre.

Åbnet igen

Lillebo er netop åbnet op igen. Alle børn er enten testet negativ to gange, eller har været hjemme i en uge uden symptomer.

”Jeg føler mig tryg ved at åbne op ud fra, at vi har overholdt Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Men vi har fået syn for, hvor hurtigt smitten breder sig blandt børn. Som pædagogisk personale er man meget tæt på børnene, vi har dem på skødet, tørrer næser, savl og snot og jeg ved ikke hvad. Det giver en form for utryghed, når man ved, at de rent faktisk kan være smittet, uden at vi kan se det og mærke det på dem,” siger Louise Lund.

Nu har institutionen ændret teststrategi, og personalet bliver kviktestet to gange om ugen.

”Vi håber, det er med til at inddæmme smitten,” siger Louise Lund.

BUPL: Rigtigt at lukke helt ned i Kolding

Andre steder i landet er det hele kommuner, der er hårdt ramt. I Ishøj Kommune og i Kolding by er børn i skoler og daginstitutioner sendt hjem igen for at få begrænset store smitteudbrud.

Det er en god løsning at sende børnene hjem, mener Jonna Jul Gudmundsen, formand for BUPL Sydjylland:

”Vi synes, det er den helt rigtige beslutning, at de vælger at lukke det hele ned i Kolding, nu hvor man ikke kender de konsekvenser, B.1.1.7 har. Hvis børn ikke bliver så syge, er det godt, men hvis det så er dem, der er med til at bringe smitten frem, så kan vi sagtens have mange medlemmer, der er ekstra udsatte. Og man skal ikke gå på arbejde med helbredet som indsats,” siger hun.

Der er brug for flere test af personalet i daginstitutioner og skoler, fastslår Jonna Jul Gudmundsen.

”Vi har råbt og skreget på flere test. Systemet fungerer ikke optimalt. Jeg ville ønske, de øverste myndigheder ville sige: ’Vi har ikke styr på det. Vi får det, men den er der ikke endnu’. Det ville være befriende. For vi bliver alle sammen bildt noget ind. De må få styr på de teststrategier i daginstitutioner,” siger hun.

Smitten stiger, når man åbner

At børnene smitter, kan ses i statistikken. Åbningen af skolerne for 0.-4. klasse før vinterferien har medført, at andelen af de smittede, som er 0-9 år gamle, steg fra 8,4 til 13,6 procent fra den 12. til den 19. februar ifølge en opgørelse fra dagbladet Politiken.

Det er en voldsom stigning, forklarer Viggo Andreasen, lektor på RUC og ekspert i matematikken bag epidemier:

”Men det er ikke så mærkeligt, for når man åbner op for en gruppe, så skal smitten stige der.”

Alle smitter mere med den engelske variant

Argumentet for at holde daginstitutioner åbne og lukke op for 0.-4. klasse har ellers været, at børn ikke smitter så meget. Og det er formentlig stadig sandt, fortæller Viggo Andreasen.

”Det at børn ikke smitter så meget, det er ikke det samme som, at de ikke smitter. Den corona, vi ser nu, er den berømte engelske variant, der smitter ca. 50 procent bedre end den, vi havde ved juletid. Vi regner med, at det betyder, at børn smitter 50 procent bedre, end de gjorde til jul, og det gør voksne også. Men det er stadig sådan, at børn smitter mindre end voksne, men alle smitter bare mere med B 1.1.7,” siger han.

Tag en kviktest

Den engelske variant er så smitsom, at den typisk kan smitte hele husstande, når først en enkelt er blevet ramt. Med den ’gamle’ COVID-19 var det mere normalt, at smitten kun gik videre til en enkelt anden i husstanden, forklarer Viggo Andreasen.

”Så nu er der større risiko, for at flere bliver smittet. Man skal tage de ugentlige hurtigtest til sig, for det er den måde, man kan beskytte kollegaerne og institutionen. Den strategi hjælper og kan reducere smitten 30-50 procent,” fastslår han.

At institutioner lukker som i Haslev, Sorø og Helsingør bliver ikke et særsyn, advarer Viggo Andreasen.

”Når nu vi lukker mere smitte ind, skal man regne med, at så kommer smitten i små, lokale udbrud. Derfor kan man vinde noget ved at lukke ned lokalt i en uge. Vi skal vænne os til, at der kommer nogle lokale lukninger,” siger Viggo Andreasen.

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.