Forældres opråb giver genlyd: Men gryden skal holdes i kog helt frem til valget

De aktuelle demonstrationer landet over udstiller forskellene på rød og blå blok, og derfor er spørgsmålet om normeringer i daginstitutioner et godt valgkampstema. Men både politikere og medier skal holdes til ilden helt frem til valget, hvis emnet skal bevare en høj placering på dagsordenen, vurderer valgforskere. Læs med her - eller få artiklen læst op.

Aalborg, Billund, Greve, Kolding, Randers, Rødovre, Åbenrå… I takt med, at der meldes om demonstrationer og aktioner i flere og flere byer på lørdag som del af forældreopråbet ’Hvor er der en voksen?’, bliver spørgsmålet om normeringer i danske daginstitutioner stadig mere vigtigt for, hvordan folk vil stemme til folketingsvalget.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet og valgforsker Kasper Møller Hansen vurderer, at emnet er et godt valgkampstema, fordi det viser forskellene på de politiske partier.

»De klassiske velfærdsydelser som eksempelvis daginstitutionsområdet spiller normalt en afgørende rolle ved valget, og det tror jeg også, det kommer til at gøre denne gang. Der er en klar skillelinje mellem blå blok, der går imod faste normeringer i daginstitutionerne, og flere af de røde partier, som mener, at der skal være et minimumskrav for, hvor mange voksne der skal være pr. barn. Det betyder, at der er en stor chance for, at spørgsmålet om normeringer bliver meget aktuelt, når vælgerne skal sætte deres kryds,« siger Kasper Møller Hansen.

Skråsikker minister

Ifølge valgforskeren er det ikke bare forældreinitiativet, der er med til at sætte vilkårene i daginstitutioner på dagsordenen lige nu.

»Der har været stærke interesser på området blandt både forældre og pædagoger, og DR2’s udsendelse for nyligt var med til at aktualisere og synliggøre problematikkerne. Det har ført til, at social- og børneminister Mai Mercado (K, red.) har været tvunget til at udtale sig om det her emne noget mere skråsikkert, end hun nok i udgangspunktet havde ønsket sig,« mener Kasper Møller Hansen.

Om interessen for normeringer i børne- og vuggestuer vil holde helt frem til valget, kommer ifølge Kasper Møller Hansen an på, hvor meget partierne vil tale emnet op, og i hvor høj grad medierne griber fat i det.

»Ved søndagens debat mellem Lars Løkke Rasmussen (V, red.) og Mette Frederiksen (S, red.) var det andre emner som sundhed og pensionsalder, der blev debatteret. Dagsordener er flygtige, og et emne som normeringer vil kunne forsvinde, lige så hurtigt som det er opstået. Hvis det skal bevare en høj aktualitet, er det vigtigt, at der bliver talt om det både i medierne og partierne imellem, og så er en enkelt demonstration i hele landet ikke nok,« siger han.

En svær opgave

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og valgforsker Rune Stubager er enig i, at det kræver et stort fokus, hvis spørgsmålet om normeringer skal blive et valgkampstema på linje med diskussioner om klima, udlændinge og tilbagetrækningsalder.

»Det er en svær opgave, for dagsordenen er i forvejen godt fyldt op. Det kræver, at vælgerne tager spørgsmålet med til kandidater og partier på valgmøder og andre steder, og at man begynder at prioritere emnet, når man i meningsmålinger bliver spurgt til, hvilke emner der er vigtige op tilvalget,« siger Rune Stubager.

»Jeg er ikke nødvendigvis så optimistisk i forhold til, om demonstrationen på lørdag kommer til at flytte så meget. For selvom daginstitutioner berører mange mennesker, er jeg skeptisk overfor, hvor meget emnet kan flytte stemmer, ikke mindst på tværs af blokkene, og det er selvfølgelig det, politikerne er optagede af. Dem, der allerede har bestemt sig for at lægge en stemme i rød eller grøn blok, vil formentlig møde op i stort tal på lørdag og af et ærligt hjerte være indignerede, men jeg er ikke sikker på, det vil gøre indtryk hos de borgerlige partier, som sidder med magten lige nu,« siger valgforskeren.

Han tilføjer: »Derfor er spørgsmålet, hvor stort et indtryk det gør hos Socialdemokraterne, som godt kunne være følsomme overfor pres på det her område. Det kan blive nok så interessant at følge med i, også efter valget.«


Klik nedenfor for at få artiklen læst op.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.