Flertal tænker på at droppe faget: Pædagoger orker ikke presset

2 ud af 3 pædagoger overvejer helt at droppe faget, fordi arbejdspresset er for stort, viser ny undersøgelse, som bekymrer arbejdsmarkedsforsker. Det er vigtigt at stå sammen og sætte ord på udfordringerne, mener BUPL’s formand.

Stress, depressioner, dårlig ledelse, ringe normeringer og elendigt arbejdsmiljø. Det er nogle af de vilkår i arbejdslivet, der er med til at lægge så stort et pres på mange pædagoger, at de overvejer at droppe deres fag og søge helt væk.

Det viser nye tal fra BUPL’s omfattende vilkårsundersøgelse, hvor to ud af tre pædagoger på 0-6 årsområdet svarer, at de indenfor det seneste år har leget med tanken om at forlade pædagogfaget.

’Jeg overvejer helt at droppe faget. Det er alt for ofte fuldkommen umenneskelige vilkår,’ lyder det fra en pædagog i undersøgelsen, mens en anden svarer: ’Hvis forholdene ikke bliver bedre i daginstitutioner, bliver jeg nødt til at finde job uden for pædagogfaget for at passe på mig selv.’

Moralsk konflikt

Det overrasker ikke arbejdsmarkedsforsker Pernille Steen Pedersen, ph. d. og postdoc ved Copenhagen Business School, at pædagoger oplever et kæmpestort arbejdspres.

»Men at to ud af tre pædagoger overvejer at forlade faget, det bliver jeg rigtig ked af at høre. Og jeg bliver også bekymret. Det er et udtryk for den største afmagt, man kan føle over sit arbejde, og det er virkelig en situation, som skal tages alvorligt,« siger hun.

Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL, kalder det ’vildt bekymrende’, at to ud af tre pædagoger har overvejet helt at droppe deres fag på grund af det store arbejdspres. Og hun mener, at der er et momentum til at gøre noget ved problemerne, efter at DR2-dokumentaren ’Hvem passer vores børn?’ og forældreaktioner landet over har sat pædagogers arbejdsvilkår på dagsordenen.

»Det er svært for børneministeren at holde fast i, at kommunerne er bedst egnede til at administrere normeringerne i institutionerne, for vi kan jo konstatere, at de ikke kan klare opgaven selv. Det kan godt være, at nogle kommuner tilfører flere penge til daginstitutionerne, men fordi alle kommuner skal overholde servicerammen, betyder det bare, at andre skal spare,« siger Eva Munck Immertreu.

Bryd stilheden

Elisa Rimpler, BUPL’s formand, opfordrer pædagoger til at tage bladet fra munden og fortælle, hvordan de oplever arbejdspresset.

»Det værste, man kan gøre, er at lide i stilhed. Vi har brug for at stå sammen og sætte ord på, hvordan det er at være pædagog i dag, og hvor tingene kunne gøres anderledes. Det skal vi gøre både i MED-systemet og i den offentlige debat, så vi kan råbe politikerne op,« siger Elisa Rimpler, der er vred og frustreret over resultatet af den aktuelle undersøgelse.

Hun kan godt forstå medlemmernes overvejelser:

»Års besparelser på børneområdet betyder nu, at mange pædagoger er ved at give op. Og den afmagt skal tages rigtig alvorligt både i kommunerne og generelt politisk, for der kommer mange flere småbørn i de kommende år, og vi risikerer at stå med et kæmpestort rekrutteringsproblem, hvis vi ikke er i stand til at skabe et godt arbejdsmiljø for pædagogerne, så de har lyst til at blive i arbejdet,« siger Elisa Rimpler.

Børn&Unge har spurgt Michael Ziegler, formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), om en reaktion på, at to ud af tre pædagoger overvejer at forlade faget. Det har KL ikke ønsket at svare på.

Læs mere om undersøgelsen i temaet i Børn&Unge nr. 6/2019

Fakta: Nedslidning blandt pædagoger

    • 68 procent af pædagogerne søger væk eller tænker ofte eller nogle gang på at søge væk fra pædagogfaget
    • Pædagoger er nr. 6 på en ny liste over de mest nedslidningsramte jobgrupper - og den eneste gruppe på listen, der ikke har fysisk hårdt arbejde i traditionel forstand.
    • 67 procent af pædagoger har følt arbejdsrelateret stress indenfor de seneste 2 uger. 37,8 procent oplever smerter flere gange ugentligt.

    Kilder: BUPL's vilkårsundersøgelse 2019, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og 3F

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.