Flertal af danskerne: Vi kommer ikke uden om bedre løn og vilkår for pædagoger

Et flertal af danskerne mener, at en velfungerende offentlig sektor kræver både højere løn og bedre arbejdsvilkår for de offentligt ansatte. Den opbakning bør politikerne lytte til, understreger BUPL-formand Elisa Rimpler, som netop har fået vigtig rolle i fagbevægelsens kamp mod lønefterslæbet.

Spørger man danskerne, om de får en rimelig løn for deres arbejde, svarer markant flere privatansatte end offentligt ansatte ’ja.’ Og forskellene er endnu større afhængigt af, om du spørger mænd eller kvinder.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Sand Kirk og Wilke (se boks).

Mens 60 procent af de adspurgte mænd i undersøgelsen synes, de får en rimelig løn for deres arbejde sammenlignet med andre grupper, gælder det kun 37 procent af de adspurgte kvinder.

Flertal: Behov for bedre løn og vilkår i det offentlige

Undersøgelsen viser også opbakning til, at pædagoger og andre offentligt ansatte grupper bør få en højere løn: Mere end halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen mener, at de offentligt ansatte skal have mærkbare lønstigninger, hvis den offentlige sektor skal fungere.

Et stort flertal af de offentligt ansatte svarer dette, men også næsten hver anden privatansatte – 44 procent – er enig i, at der er behov for markante lønstigninger til offentligt ansatte. 41 procent af dem er uenige.

Undersøgelsen viser samtidig, at to ud af tre ansatte i både den offentlige og den private sektor – 67 procent – ser dårligt arbejdsmiljø og for få medarbejdere i det offentlige som et endnu større problem end lønnen.

’Viser bred opbakning til at løse problemer’

Pædagogernes formand Elisa Rimpler bider mærke i den brede opbakning til lønstigninger og styrkede arbejdsvilkår for offentligt ansatte. Hun peger på, at en række offentligt ansatte i traditionelle kvindefag, heriblandt pædagoger, i mange år har kæmpet med et lønefterslæb.

”Undersøgelsen viser, at en stor del af befolkningen har fået øjnene op for, at de strukturelle problemer i den offentlige sektor, og at der er et stort ønske om få det løst. Det er et vigtigt signal, som vi i BUPL selvfølgelig giver videre til politikerne,” siger Elisa Rimpler.

BUPL får formandskab: Central placering i lønkamp

Overenskomstforhandlingerne er et af de steder, hvor lønmodtagerne har taget ansvar for at rette op på lønefterslæbet i det omfang, det var muligt. Og her har pædagogerne netop fået en endnu mere central placering.

Elisa Rimpler er blevet ny formand i ’Forhandlingskonstellationen – Kommunalt Forhandlingsfælleskab’ (FK-K), som er en af fem ledende valggrupper i Forhandlingsfællesskabet, der forhandler de generelle overenskomster for 565.000 offentligt ansatte.

”Formandsposten er blandt andet en konsekvens af, at vi i BUPL har flest medlemmer i valggruppen. Men vi har et naturligt tæt samarbejde med Lærernes Centralorganisation, der er næsten lige så store. Vi har givet hinanden håndslag på at tage de vigtigste beslutninger sammen. FK-K-valgruppen har dermed en stor og stærk stemme i arbejdet med at komme lønefterslæbet til livs,” siger hun.

FK-K består af BUPL, Lærernes Centralorganisation og Dansk Musikerforbund. De fire andre ledende valggrupper i Forhandlingsfællesskabet er Sundhedskartellet, OAO, Akademikerne og FOA.

 

Mere i løn til offentligt ansatte: Sådan svarer de

Analysevirksomhederne Sand Kirk og Wilke har mellem 1.-7. februar 2022 fået 1.031 repræsentativt udvalgte voksne danskere til at forholde sig til en række om blandt andet løn.

Udsagnene er blandt andet:
Når jeg sammenligner min løn med andre grupper, synes jeg at jeg får en rimelig løn for mit arbejde
Alle: 48 procent er enige, 36 procent er uenige, 17 procent ved ikke
Kvinder: 37 procent er enige, 41 procent er uenige, 23 procent ved ikke
Mænd: 60 procent er enige, 29 procent er uenige, 11 procent ved ikke
Offentligt ansatte: 49 procent er enige, 47 procent er uenige, 5 procent ved ikke
Privatansatte: 60 procent er enige, 33 procent er uenige, 6 procent ved ikke

Hvis vi skal have den offentlige sektor til at fungere, skal vi give de offentligt ansatte mærkbare lønstigninger
Alle: 54 procent er enige, 32 procent er uenige, 14 procent ved ikke
Kvinder: 59 procent er enige, 25 procent er uenige, 16 procent ved ikke
Mænd: 49 procent er enige, 39 procent er uenige, 12 procent ved ikke
Offentligt ansatte: 68 procent er enige, 22 procent er uenige, 8 procent ved ikke
Privatansatte: 44 procent er enige, 41 procent er uenige, 14 procent ved ikke

Det største problem i den offentlige sektor er ikke lønnen, men dårligt arbejdsmiljø og at der er for få medarbejdere til at løse opgaverne
Alle: 66 procent er enige, 18 procent er uenige, 15 procent ved ikke
Kvinder: 69 procent er enige, 17 procent er uenige, 15 procent ved ikke
Mænd: 64 procent er enige, 19 procent er uenige, 16 procent ved ikke
Offentligt ansatte: 68 procent er enige, 22 procent er uenige, 9 procent ved ikke
Privatansatte: 67 procent er enige, 17 procent er uenige, 17 procent ved ikke

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.