Flere sparer op til alderdommen: Mere guld til grå pædagoger

Pensionen er en vigtig del af lønnen, og pædagoger lægger ekstra til side til den tredje alder som aldrig før. En positiv udvikling, lyder det fra PBU. For ellers kan det være svært at få pengene til at række.

Et seniorliv med spændende rejser, tid til at dyrke interesserne og masser af gode oplevelser med børnebørnene står på manges ønskeliste. Men for pædagoger kan det være svært at få drømmen til at gå i opfyldelse, simpelthen fordi pensionsopsparingen ikke er stor nok til en aktiv seniortilværelse.

Nu viser nye tal fra PBU, Pædagogernes Pension, dog, at pædagoger i stigende grad selv lægger ekstra penge til side oveni den pension, arbejdsgiverne betaler. I 2016 foretog PBU’s medlemmer private indbetalinger for 31 millioner kroner. I 2018 var tallet 78 millioner kroner, og i år forventer PBU, at de private indbetalinger når op på 90 millioner kroner.

Det glæder medlemschef i PBU, Annie Kristensen:

»Det er meget positiv udvikling, for alt for mange pædagoger har sparet for lidt op, når de går på pension,« siger Annie Kristensen.

Hun forklarer, at de små pensionsopsparinger skyldes en blanding af tre faktorer. For det første at 56 procent af alle pædagoger er på deltid i løbet af deres arbejdsliv. For det andet at ca. 40 procent stopper på arbejdsmarkedet, inden de når folkepensionsalderen, og dermed skal strække deres pensionsopsparing udover en længere årrække. Og for det tredje at pensionsbidraget fra arbejdsgiver ikke er højt nok til at sikre, at pædagoger på pension kan holde fast i den levestandard, de er vant til.

Det får Annie Kristensen til at slå fast, at pædagoger ikke alene har brug for at få en højere løn.

»Der er også brug for, at det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag bliver højere,« siger hun.

Pensionist søger job

At pensionsopsparingen kan være for lille til det liv, man ønsker at leve, kan den pensionerede pædagog Weny Werther Jensen skrive under på.

»Jeg er blevet folkepensionist og har desuden min pension fra PBU og ATP. I alt har jeg omkring 18.000 kroner før skat, så der er ikke meget at gøre godt med,« siger Weny Werther Jensen, der er enlig og bor i andelsbolig på Vesterbro i København.

»Jeg er temmelig frisk. Jeg kan godt lide god mad, og jeg går op i min sundhed og elsker at være sammen med mine børnebørn. Men rejser har jeg ikke råd til, og i det hele taget skal jeg spare op, hvis jeg vil have lidt ekstra kvalitet i hverdagen,« siger pensionisten, der derfor nu har taget et usædvanligt skridt.

»Jeg har søgt job i børnehaver nogle timer om ugen. Både som pædagog sammen med børnene og i køkkenet, for jeg elsker at lave mad. Jeg håber at kunne tjene lidt ekstra til at rejse for eller på andre måder forsøde tilværelsen,« siger Weny Werther Jensen.

Hun beskriver det som et chok, da hun gik forlod arbejdsmarkedet og fandt ud af, hvad hun nu skulle leve for. Derfor har hun også et godt råd til de pædagoger, der bliver uddannet i disse år:

»Det kan selvfølgelig være svært at spare op som pædagog, for lønnen er vitterligt ikke høj, men jeg skulle nok have sparet ekstra op til pension,« siger Weny Werther Jensen.

Billig julefrokost

I Pensionistsektionen i BUPL sidder Margit Dam i bestyrelsen. Hun er også aktiv i sin lokale seniorklub i BUPL Storkøbenhavn, og her møder hun både de pædagoger, der har fornuftige pensionsopsparinger – og dem, der kun har et par tusinde ekstra om måneden oveni folkepensionen. Hun fortæller, at de lokale seniorklubber i BUPL tager højde for de store forskelle i indkomsten.

»Når vi laver arrangementer, tænker vi meget over, at alle skal kunne deltage. Vi er ofte nødt til at tage en brugerbetaling, men vi prøver at holde den på 100 kroner. Julefrokosten koster som regel 125 kroner, men så er det også med det hele. Og det kan de fleste være med til,« siger Margit Dam.

Flere lønkroner er guf for pensionen

Selv små lønstigninger kan betyde en stor forskel for pædagogers pension. Se bare disse eksempler:

En pædagog på 25 år, der arbejder fuld tid, indtil hun er 68 år, kan se frem til en samlet pensionsopsparing fra PBU på 2.616.000 kr.

  • Hvis hendes løn stiger med 500 kr. om måneden, stiger hendes samlede opsparing med omkring 50.000 kr.
  • Hvis hendes løn stiger med 1000 kr. om måneden, vokser hendes opsparing med omkring 100.000 kr.

Kilde: PBU

Fem gode råd om pension

    • Få overblik over din pension, så du ved hvad du har. Brug pbu.dk
    • Tænk over, hvilken levestandard du ønsker, når du stopper med at arbejde
    • Start så tidligt som muligt med ekstra opsparing
    • Kend de forsikringer ved sygdom og død, du har i din pensionsordning
    • Gør din del for at holde fast i et godt arbejdsliv, så du kan arbejde frem til pensionsalderen

    Kilde: Annie Kristensen, medlemschef, PBU

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.