Feriepenge frigivet: Nu kan du hæve de sidste to uger

Nu er det muligt at få dine sidste to ugers feriepenge udbetalt. Læs her, hvad du skal gøre, hvis du vil have pengene. Se også, hvad der sker, hvis du ikke hæver pengene.

Dine sidste to ugers feriepenge kan udbetales nu. De første tre ugers feriepenge kunne du hæve sidste år. Hvis du ikke hævede dem, kan du få dem alle nu.

Her får du 10 spørgsmål og svar om dine feriepenge:

1. Hvad skal jeg gøre?
Du søger ved at gå ind på borger.dk, hvor du nemt finder indgangen til at bestille feriepengene.
Du skal logge på med dit NemID.
Fra du søger, til pengene bliver sat ind på din NemKonto, går der op til syv hverdage.

2. Hvor mange uger er der tale om?
De fleste lønmodtagere havde oprindeligt fem ugers feriepenge til gode.
De første tre uger kunne du få udbetalt indtil 1. december 2020. De sidste to uger kan du få udbetalt nu. Hvis du ikke hævede de første tre ugers feriepenge sidste år, kan du hæve alle pengene nu, dvs. fem ugers feriepenge i alt.
Princippet er ’alt eller intet’: Du kan enten få udbetalt alle de feriemidler, der er tilbage, eller du kan vælge at lade dem stå.
Du kan søge indtil 31. maj 2021.

3. Hvor meget kan jeg få udbetalt?
Hvor meget, du får udbetalt, afhænger af din løn, og hvor meget du betaler i skat. Feriepengene er nemlig skattepligtige som al anden indkomst.
Tommelfingerreglen er, at du får udbetalt 9.000 kroner før skat pr. 10.000 kroners månedsløn.
På borger.dk, hvor du søger om pengene, står der præcis, hvor meget du har til gode.

4. Hvad sker der, hvis jeg lader pengene stå?
Hvis du ikke hæver pengene, får du dem, når du går på folkepension. Hvis du dør inden, går pengene til dine arvinger. Pengene bliver stående i LD Fonde, som er gode til at investere: En beregning fra avisen Politiken viser, at 20.000 kr. bliver til 33.000 kr. efter 10 år.

5. Hvor kommer pengene fra?
Pengene kommer fra de op til fem ugers feriepenge, der er blevet indefrosset, efter at vi har fået et nyt feriesystem. I overgangsperioden mellem det nye og det gamle feriesystem har lønmodtagere opsparet 12,5 procent af deres ferieberettigede løn, og det svarer til fem ugers løn.
Det er arbejdsgiverne, der indbetaler pengene.

6. Hvorfor lader politikerne os få pengene nu?
Det sker for at sætte ekstra gang i økonomien. Corona-krisen har sat økonomien i minus, og mange er blevet arbejdsløse. Hvis vi bruger flere penge, skal der produceres og serviceres mere, og det skaber flere arbejdspladser. Den første portion feriepenge, der blev udbetalt til 2,3 millioner lønmodtagere, var 51,6 milliarder kroner før skat. Der er 56 milliarder kroner tilbage, som skaber tusindvis af arbejdspladser på cafeer, restauranter, i butikker osv., hvis vi får dem udbetalt og bruger dem.

7. Bliver det modregnet i indkomstoverførsler?
Nej, der bliver ikke modregnet, hvis du modtager indkomstoverførsler. Hvis du har gæld til det offentlige, betyder en særlig regel, at det offentlige ikke beholder pengene.

8. Hvad nu, hvis jeg er arbejdsløs?
Ledige, der har haft ordinært lønarbejde fra 1. september 2019 til 31. august 2020, kan få udbetalt indefrosne feriepenge ligesom alle andre. Feriepengene skal ikke modregnes i dagpengene. Feriedagpenge, som bliver optjent på baggrund af dagpenge, er ikke blevet indefrosset.

9. Også vigtigt at vide
Hvis du ikke hæver pengene nu, kan du også søge om at få opsparingen udbetalt, hvis du går på førtidspension, går på seniorpension, får efterløn, får tilkendt fleksydelse eller får udbetalt alderspension, der er oprettet som led i et ansættelsesforhold. Det samme gælder, hvis du flytter varigt til udlandet.

10. Pas på svindlere
Anne Kristine Axelsson, der er koncerndirektør i ATP (hvor LD Fonden bor), er tidligere kommet med denne advarsel:
»Vi bruger kun borger.dk og eboks.dk. Hvis du modtager henvendelser på SMS, telefon eller mail, så er det svindlere, der prøver at franarre dig dine penge. Udbetaling sker kun ved at logge på borger.dk.«
Og man kan altså kun logge på med sin NemID.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.