Er det her et godt sted at arbejde? Sådan spotter du et godt arbejdsmiljø
Langt de fleste pædagoger arbejder i et godt arbejdsmiljø. 61 procent af daginstitutionspædagogerne har et godt eller meget godt arbejdsmiljø, mens 14 procent har et dårligt arbejdsmiljø, viser BUPL's vilkårsundersøgelse fra efteråret 2022.
Er du på udkig efter et nyt job, er det svært på forhånd at vide, om en skole eller institution har et godt eller dårligt psykisk arbejdsmiljø, da du inden ansættelsen typisk er på arbejdspladsen i kort tid og kun taler med få mennesker. Men der er tegn, du kan lægge mærke til, fortæller erhvervspsykolog Maja Loua Haslebo, som har stor erfaring med at arbejde med ledere og pædagoger.
»Faktorer som professionalisme, fokus på kerneopgaven, ét samlet arbejdsfællesskab og godt følgeskab – altså medarbejdernes bidrag til at spille professionelt sammen med ledelsen – hænger uløseligt sammen med et godt psykisk arbejdsmiljø, så det kan man kigge efter,« siger hun.
Læs også: Store kommunale udsving: Her har flest pædagoger et godt arbejdsmiljø
Se efter professionel uenighedskultur
Psykologen understreger, at et godt arbejdsmiljø er subjektivt og kan være flygtigt. Det er ofte mere betydningsfuldt, om der er tale om et professionelt samarbejde mellem alle ansatte ud fra et gennemgående fokus på den fælles kerneopgave.
»Man kan for eksempel tale om en professionel uenighedskultur, hvor udfordringer håndteres i et fokuseret samarbejde, i stedet for at man diskuterer udfordringer ud fra, om man er enig eller ej. Nogle steder lader man også helt være med at diskutere, hvis man ikke er enige. Det kan være i et forsøg på at bevare harmoni og hygge. Her kan nogle ansatte mene, at der er tale om et godt psykisk arbejdsmiljø, men det vil sandsynligvis være kortsigtet og overfladisk,« siger Maja Loua Haslebo.