Coronaeksperter: Skru op for test i de hårdest ramte kommuner

En lang række kommuner lægger nu op til at quickteste pædagogisk personale en gang om ugen. Men der er store forskelle på, hvor hårdt ramt de forskellige kommuner er. Hårdest ramte kommuner, blandt andet i hovedstadsområdet, bør teste pædagogerne oftere, mener forskere.

Kommuner landet over er i gang med at udrulle nye strategier for test af personalet på pædagogiske arbejdspladser, som holder åbent trods coronanedlukningen.

En række kommuner ser ud til at satse på mobile testcentre, som skal sikre pædagogerne mulighed for quicktest på eller nær deres arbejdsplads en gang om ugen. Det gælder både hårdt ramte kommuner, som eksempelvis Brøndby og kommuner, hvor der er væsentligt længere mellem de positive Covid-19-testresultater.

Forskere: Brug for flere coronatest i hårdt ramte kommuner

Ifølge lektor i biostatistik ved Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed, Henrik Støvring, kunne kommunerne med fordel differentiere i testmængden. Den vurdering baserer han på de store geografiske forskelle i smittetal og det aktuelt lave smittetryk i de fleste af landets daginstitutioner.

”Jo højere smittetrykket er, jo oftere bør man teste. På den baggrund er det begrænset, hvor meget ugentlig test i kommuner med lavt smittetryk reelt styrker forebyggelsen af smittespredning. Omvendt kunne man i kommunerne omkring hovedstaden med højt smittetryk overveje at teste oftere end en gang om ugen.”

En ugentlig quicktest er ikke nok

Også Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, er skeptisk over usigten til en ”one size fits all”-løsning, hvor kommunerne ikke skruer op for testkapaciteten, når smittetrykket er højt:

”Jeg havde hellere set, at de begrænsede ressourcer blev koncentreret i kommunerne med højeste smittetryk.  Jeg mener ikke, en enkelt ugentlig quicktest giver voldsom meget mening, især ikke i de kommunerne, der i øjeblikket er hårdest ramt. Det kan bekymre mig, at man ikke lægger op til at teste hyppigere her,” siger han.

Både Allan Randrup Thomsen og Henrik Støvring vurderer, at teststrategien kunne styrkes ved midlertidigt at overflytte en del af den mobile testkapacitet fra kommuner med lave smittetal til nærliggende kommuner med høje smittetal.

Test bliver vigtig for sikker genåbning

Til gengæld giver kommunernes brug af mobile testcentre mulighed for at stoppe smittespredning mere effektivt end ved genåbningen af samfundet i foråret 2020, vurderer Henrik Støvring.

Det kan blive værdifuldt når den aktuelle coronanedlukning ophører.

”Der er ingen tvivl om, at man med den nye teststrategi vil kunne stoppe smittespredning bedre end i foråret og sommeren 2020. Men det kræver fokus på effektiv smitteopsporing,” understreger han og påpeger, at man allerede i efteråret 2020 havde stor testkapacitet.

Allan Randrup Thomsen understreger vigtigheden af en effektiv teststrategi, når Danmark genåbner. Særligt i ly af truslen fra den britiske coronavariant:

”Det er vigtigt med en klar strategi og proces, så vi ikke risikerer, at vi lige pludselig ikke kan teste dem, vi har behov for. Især i betragtning af, at hvis testning med quicktest virkelig skal batte, så skal man teste oftere end en gang om ugen,” siger han.

”Vi bør være mere offensive”

Videnskaben og dataindsamlingen er kommet langt siden der senest var en global pandemi som COVID-19. På den baggrund havde Henrik Støvring gerne set, at udrulningen af ny teststrategi var blevet brugt til at indsamle værdifuld viden om forskellige strategiers effekter:

”Vi kunne lære enormt meget af eksempelvis at kigge på to sammenlignelige nabokommuner, hvor personalet blev testet en gang ugentligt i den ene kommune og to gange om ugen i den anden kommune. Det er endnu en grund til ,at jeg kan ærgre mig over, at man udruller samme strategi over hele landet. For vi går glip af noget viden, som virkelig kan hjælpe os fremover,” siger Henrik Støvring.

Han peger på, at der går adskillige måneder før corona-vaccionationerne er gennemført.

”Og i mellemtiden burde vi være mere offensive på at samle viden, som kan styrke vores test- og forebyggelsesstrategier til fremtiden.”

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.