Corona i hjemmet: Børn skal blive hjemme, pædagoger skal på job

Sundheds- og Ældreministeriet har meddelt, at børn med covid-19 smittede i husstanden skal blive hjemme. Men det gælder ikke pædagogerne. Store kommuner trodser ministeriet: Her skal pædagogerne blive hjemme.

Hvis du som pædagog bor sammen med en, der er smittet med covid-19, skal du stadig møde på arbejde, når daginstitutioner og skoler genåbner fra onsdag den 15. april. Men dit barn skal ikke.

Det er konklusionen på en pressemeddelelse, hvor sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) slår fast, at børn ikke skal tage i institution eller skole, hvis en i husstanden er smittet med covid-19. Det gælder bare ikke for de ansatte i institutioner og skoler, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i et mailsvar til TV2.

Meldingen om, at børnene skal blive hjemme, er det stik modsatte af, hvad Sundhedsstyrelsen sagde i sidste uge. Her var meldingen, at man som udgangspunkt godt kan komme i daginstitution eller skole, selvom en person i husstanden er smittet med coronavirus.

Et kæmpe paradoks

Formanden for BUPL, Elisa Rimpler, mener, at det er en god beslutning, at børnene skal blive hjemme, hvis der er covid-19 smittede i hjemmet. Men det burde også gælde for de ansatte, siger hun:

»Det er et kæmpe paradoks, at man synes, at pædagogerne skal tage på arbejde, selvom de har corona-smittede derhjemme«, siger BUPL-formand Elisa Rimpler. Der bør gælde de samme retningslinjer for pædagogerne som for børnene, for det vil skabe mest mulig tryghed i genåbningsfasen, mener hun.

Flere kommuner har da også valgt, at der skal gælde de samme regler for børn og ansatte.

Aarhus, Aalborg, København og Odense kommune har i deres retningslinjer sagt, at både medarbejdere og børn bør blive hjemme, hvis en person i husstanden er smittet med corona-virus. De skal blive hjemme, indtil husstanden har været symptomfri i 48 timer.

Enorme bekymringer

I BUPL mærker man i høj grad pædagogernes bekymringer for at komme tilbage på arbejde. Formand Elisa Rimpler er blevet bombarderet med spørgsmål fra pædagoger, der selv er i risikogruppe eller har ægtefæller eller børn i risikogruppen.

»De fortæller, at de er bekymrede for deres hjerteopererede børn, kræftramte ægtefæller og deres egne sygdomme. Det er bekymringer, som vi skal tage alvorligt. Det er svært for folk at forstå, at de indtil nu har skulle blive hjemme, hvis de var i risikogruppen, og så lige pludselig skal de på arbejde og være sammen med mange børn. Det skaber en stor bekymring,« siger Elisa Rimpler.

Pædagogerne er også bekymrede for deres rettigheder, hvis de skal holde deres børn hjemme i længere tid. Ifølge Sundhedsstyrelsen må børn ikke sendes i daginstitution eller skole, hvis der er tegn på mindste sygdom. Og hvis børnene får covid-19 skal de holdes hjemme i 14 dage plus 48 symptomfrie timer.

»De retningslinjer udfordrer os rigtig meget på de sygedage og omsorgsdage, som vi har til rådighed. Vi har kun barnets 1. og 2. sygedag, og det gælder ikke kun hos pædagogerne. Det udfordrer hele arbejdsmarkedet, derfor har vi taget det op i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Det haster med at finde løsninger for de mange familier, der risikerer at komme i klemme,« siger Elisa Rimpler.

Slingrekurs i anbefalinger om, hvem der skal i daginstitution og skole

Fra Statsministeriets pressemøde mandag 6. april til i dag har Sundhedsstyrelsen, regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) meldt følgende ud om retningslinjerne for, om du skal i skole og daginstitution, hvis du bor i husstand med en, der er smittet eller i risikogruppe:

Regeringen (6. april): »Medarbejdere og elever i risikogruppen eller med familiemedlemmer i husstanden i risikogruppen forventes ikke at deltage i undervisningen,« stod der i et notat fra regeringen.

Sundhedsstyrelsen (7. april): »Hvis man bor i husstand med en person med påvist covid-19, må man gerne komme i skole eller på arbejde,« stod der i retningslinjerne fra SST.

Regeringen (8. april): børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) meddelte til pressemøde, at det er op til lægerne at vurdere, om man skal komme i skole eller daginstitution.

Sundhedsstyrelsen (9. april): Sundhedsstyrelsen italesætter de forskellige udmeldinger fra forskellige myndigheder. »Det er selvfølgelig forvirrende og uheldigt,« skriver SST. De henviser til, at det er en »konkret individuel vurdering, om et barn/en elev i en given situation skal blive hjemme,« og den vurdering skal foretages af egen læge.

Kommunernes landsforening (12. april): KL-formand Jacob Bundsgaard udtalte til Politiken Skoleliv, at kommunerne skal følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer – at børn godt kan komme i skole, selvom de bor i husstand med nogle i risikogruppen.

Regeringen (13. april): I en pressemeddelelse slår sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fast, at børn, der kommer fra hjem, hvor familiemedlemmer er smittet med coronavirus, skal blive hjemme. I pressemeddelelsen nævnes ansatte ikke, men i et mailsvar til TV2 skriver Sundheds- og Ældreministeriet, at reglerne ikke vedrører ansatte på skoler og daginstitutioner.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.