Corona: Grønt lys til at bruge ekstra penge og farvel til testkøen

Landets pædagoger får efter nytår mulighed for at coronateste sig selv, og regeringen understreger, at kommunernes ekstra coronaudgifter vil blive dækket. Vigtige meldinger, mener BUPL: Kommunerne skal bruge de penge, der kræves.

De seneste mange uger har høj coronasmitte, vikarmangel og lange ventetider til coronatest presset en lang række institutioner i bund, hvilket har ført til kraftige advarsler fra BUPL om forholdene til både regeringen og kommunerne.

Men nu ser det ud til, at pædagoger i både dagtilbud, skoler, SFO’er og klubber fra nytår kan droppe testkøen.

Børne- og Undervisningsministeriet og Kommunernes Landsforening (KL) oplyser nemlig, at kommunerne fra 5. januar får mulighed for at udlevere selvtest-kit til det pædagogiske personale.

Det sker i et brev til landets kommunale forvaltninger fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen (S).

Selvtest skal stoppe køkaos

Tidligere på ugen meldte Børne- og Undervisningsministeriet ellers ud, at kun uvaccinerede ansatte ville få mulighed for at teste sig selv derhjemme.

Det fik BUPL til at gå i dialog med ministeriet, og pædagogernes formand, Elisa Rimpler, glæder sig over, at alt pædagogisk personale snart får mulighed for selvtest som alternativ til at stå i lange køer til kviktest.

”Vi har længe arbejdet for at få indført selvtest som et tryghedsskabende tiltag. Det har vi nu fået lovning fra ministeren på, og det er vigtigt, for vi er meget udsatte. Samtidig er ventetiderne på test så lange, at der er behov for en løsning, hvor vi hurtigt kan få test i arbejdstiden uden at skulle forlade institutionen. Det her kan modvirke bekymring for smitte og gøre det lettere at få vagtplanen til at hænge sammen,” siger BUPL-formanden, der gerne havde set selvtest indført allerede nu.

Kommunerne har dog ikke haft mulighed for at skaffe de mange test så hurtigt. Derfor indføres mulighed for selvtest, som dog ikke gælder i coronapas, fra 5. januar.

BUPL efter minister-forsikring: Brug pengene

I brevet gentager minister Pernille Rosenkrantz-Theil, at regeringen også i 2022 er indstillet på at sikre de fornødne ressourcer til at finansiere COVID-19-indsatsen i kommunerne, herunder til ekstra rengøring.

”Det er vigtigt, at kommunerne og lederne udnytter regeringens udmelding og bruger de penge, det kræver at få hverdagen til at hænge sammen. Det kan både være til at sikre ordentlig udluftning, til vikarer, rengøring og termokedeldragter til øget udeliv, så vi kan forebygge smittespredning i vinteren,” siger Elisa Rimpler.

Hun understreger samtidig, at lederne ikke skal stå alene med ansvaret:

”Pædagogernes tillidsrepræsentanter kan i høj grad være med til at bære de her krav frem. Og jeg vil sige til institutionerne: Brug de nødvendige penge, og skulle I få afslag fra kommunen på dækning af konterede corona-udgifter, så skal I kontakte BUPL, så tager vi de konkrete udfordringer med til ministeren” siger hun.

Minister afviser nødbremse

Tidligere på ugen advarede Elisa Rimpler om, at mange institutioner på grund af den høje coronasmitte har særdeles svært ved at få hverdagen til at hænge sammen blandt andet på grund af akut vikarmangel.

Derfor har BUPL for opfordret regeringen til at genindføre dimensionering – altså muligheden for at ’trække i nødbremsen’ og begrænse antallet af børn i de hårdest ramte institutioner.

Det har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, dog afvist:

”Det er absolut sidste udvej. Der er vi ikke,” har hun sagt til Berlingske Tidende.

BUPL: Kommuner må forkorte åbningstid

Uden mulighed for dimensionering efterlader ministeren de hårdest ramte kommuner og institutioner til at sejle deres egen sø, mener Elisa Rimpler:

”Derfor opfordrer vi kommunerne til at skrue på de få håndtag, de har til rådighed, eksempelvis at reducere i åbningstiden. Ellers risikerer vi, at pædagoger brænder ud og forlader faget og at akut sygdom og vikarmangel fører til pædagoger, som står alene med 30 børn. Det omsorgssvigt er ikke rimeligt for nogen,” understreger hun.

BUPL oplyser, at også private og selvejende institutioner er omfattet af elementerne i brevet, heriblandt mulighed for selvtest og dækning af ekstraudgifter.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.