BUPL-formand i top på dansk magtliste: Derfor er det vigtigt for pædagoger

Elisa Rimpler er i top på ny liste over de mest indflydelsesrige personer på det danske arbejdsmarked. Ekspert peger på særlig detalje, hvor indflydelsen især har gavnet pædagogerne.
BUPL-formand, Elisa Rimpler ved trepartsforhandlingernes sættemøde
BUPL-formand Elisa Rimpler har brugt sin indflydelse optimalt i kampen for pædagogernes løn og arbejdsvilkår, vurderer Gitte Redder, faglig kommentator på A4 Medier og en del af det ekspertpanel, der har udformet Top 100-listen.

BUPL’s formand Elisa Rimpler er stadig blandt de mest indflydelsesrige personer inden for den danske model, altså det område, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere aftaler overenskomster for lønmodtagerne.

På A4 Mediers netop offentliggjorte Top 100 over de mest magtfulde aktører på arbejdsmarkedet er Elisa Rimpler ligesom sidste år nummer 6. Her ender hun lige under finansminister Nicolai Wammen (S), statsminister Mette Frederiksen (S) og FOA-formand Mona Striib (se Top 10 nederst i artiklen).

Men hvilken gavn har pædagogerne reelt af den indflydelse, deres formand tilsyneladende har?

Det har Børn&Unge spurgt Gitte Redder om. Hun er faglig kommentator på A4 Medier og en del af det ekspertpanel, der har udformet listen.

Pædagoger stikker ud på liste domineret af tung industri

Gitte Redder lægger ikke skjul på, at både pædagogernes arbejdsvilkår og pengepung nyder godt af at have en formand, der er langt fremme i skoene:

”Elisa Rimpler har haft en vigtig finger med i indførelsen af minimumsnormeringer, og hun har været helt afgørende for den lønstrukturkomite og efterfølgende trepartsaftale, som har hjulpet pædagogerne til at gøre et stort indhug i deres lønefterslæb,” siger Gitte Redder.

Hun understreger, at det langt fra er en selvfølge, at en formand for pædagogernes fagforening er så tæt på arbejdsmarkedets magttop:

”Toppen af listen er domineret af de helt tunge ministre samt formænd inden for industri og erhverv. Så det, at FOA-formand Mona Striib og Elisa Rimpler ligger så højt, vidner om en fantastisk dygtig interessevaretagelse, som har gjort indtryk på ekspertpanelet. Elisa Rimpler leverer et kæmpe benarbejde, og hun forstår at bruge sin magtposition både på Christiansborg og i Kommunerne,” siger Gitte Redder.

Særlig detalje har styrket pædagogernes magtposition i offentligheden

A4’s magtliste har fem kriterier, der er afgørende for den samlede magtscore: Formel position, intern styrke, resultater, offentlig gennemslagskraft og troværdighed.

Elisa Rimpler scorer højest på ’formel position’ og ’offentlig gennemslagskraft.’

Og Gitte Redder påpeger, at Elisa Rimpler er blandt de personer på listen, som scorer allerhøjest på ’offentlig gennemslagskraft.’

”Hun har et naturtalent for at brænde igennem. Samtidig har hun helt styr på, hvornår det er nødvendigt at gå ud og kæmpe for mere i løn eller imod ’turbo-uddannelse', som vi ser i øjeblikket,” siger Gitte Redder og fremhæver et særligt punkt, hvor BUPL-formanden virkelig har formået at styrke pædagogernes position i kampen om indflydelsen:

”Elisa Rimpler er lykkedes med at trække en lige linje mellem børns trivsel og pædagogernes faglighed og arbejdsvilkår. Hun har været eminent til at skabe en bevidsthed i befolkningen om, at et godt børneliv afhænger af, at der er pædagoger nok og ordentlige normeringer,” siger Gitte Redder.

BUPL’s største resultater tæller ikke med

Gitte Redder påpeger samtidig, at Elisa Rimpler scorer højt på kriteriet ’resultater’, selvom lønløftet reelt blev sikret i 2023, og minimumsnormeringerne blev vedtaget helt tilbage i slutningen af 2021.

”Personerne på listen bliver mål på deres resultater i indeværende år, og Elisa Rimpler scorer altså højt selvom de største resultater, BUPL har opnået, ikke er fra i år. Det gør hun blandt andet, fordi OK-resultatet fra i år blev stemt hjem med et stort flertal. Det giver intern ro, og det gavner hendes score,” siger Gitte Redder.

Top 10: Her er de mest indflydelsesrige personer inden for den danske model

Toppen af listen over de 100 mest magtfulde personer i den danske model i år 2024 ser sådan ud:

  1. Claus Jensen, formand, Dansk Metal
  2. Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri
  3. Nicolai Wammen, finansminister, Socialdemokratiet
  4. Mette Frederiksen, statsminister, Socialdemokratiet
  5. Mona Striib, formand, FOA 
  6. Elisa Rimpler, formand, BUPL
  7. Kim Graugaard, viceadm. direktør, Dansk Industri
  8. Laurits Rønn, direktør, Dansk Erhverv
  9. Brian Mikkelsen, adm. Direktør, Dansk Erhverv
  10. Carl-Johan Dalgaard, overvismand, Det Økonomiske Råd

Se hele Top 100-listen her.

Listen er lavet på baggrund af bedømmelser fra et panel bestående af 16 personer med stor indsigt i persongalleriet i den danske model.

Bedømmelserne sker inden for fem kriterier; Formel position, intern styrke, resultater, offentlig gennemslagskraft og troværdighed, som hver især vurderes på en skala fra 1-5.

Se panelet her.

Få Børn&Unge som app

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.