Børn er sultne og mangler vintertøj: Pædagoger oplever flere økonomisk trængte familier

Madpakkerne bliver mindre og mere kedelige. Overgangsjakken får lov til at holde vinteren igennem, og flere børn bliver meldt ud af fritidstilbud, fordi familien ikke længere har råd.
Det har store konsekvenser for børn i de mest økonomisk udsatte familier, at inflation og energikrise har skruet udgifterne til at leve i Danmark voldsomt i vejret.
Det viser en undersøgelse, som BUPL har foretaget blandt medlemmerne. Få et overblik over undersøgelsen her:
1. Hver tredje pædagog oplever børnefamilier under stigende økonomisk pres
Mere end hver tredje pædagog oplever en stigning i antallet af økonomisk pressede børnefamilier. Og det har store konsekvenser for familierne, når pengene ikke slår til, fortæller pædagogerne i undersøgelsen:
”Forældrene har ikke råd til institutionsplads, så de vælger at være hjemmepassere.”
”Min SFO ligger i Danmarks fattigste område, og der betyder selv 150 kr. om måneden meget i det samlede budget for forældrene. Og så bliver de meldt ud. Desværre.”
2. Forældre kan ikke dække børns basale behov
Mere end hver fjerde pædagog har et barn i institutionen eller skolen, som ikke får dækket de basale behov fra forældrene på grund af manglende penge. Mere usunde madpakker, flere sultne børn og manglende vintertøj er nogle af de konsekvenser, pædagogerne oplever:
”Vi ser stor forskel fra nærende, kreative og nuancerede madpakker til ensformige og for små mængder.”
”Før i tiden havde vi måske 2 ud af 80 familier, hvor økonomien var stram. Nu har vi op mod 20.”
3. Dårlig økonomi går ud over børns tryghed og trivsel
Knap hver tredje pædagog mener, at forældrenes økonomiske pres påvirker børnenes tryghed og trivsel:
”Nogle forældre er meget verbale om deres situation, og det skaber bekymring hos deres børn. Børn kan fx ’hamstre’ småkager i institutionen, fordi de tænker, at det kan hjælpe.”
”Børnene er følelsesmæssigt mere uligevægtige og grådlabile. De er længere tid hos os, fordi vi har madordning.”
4. Pædagoger prøver at skærme børnene

6 ud af 10 pædagoger gør noget særligt for de økonomisk pressede familier. De laver tøjindsamlinger, bistår familien med at søge økonomisk hjælp og prøver at sørge for, at forældrenes dårlige økonomi ikke går ud over børnene:
”De ’glemmer’ gaver til fødselsdag og pakkekalender, men pædagog eller lærer sørger for en ekstra pakke til jul, så klassen ikke bemærker der.”
”Vi oplyser forældre om mulighed for støtte til fritidsaktivitet, julehjælp m.m.”
5. BUPL: Børn skal have en god, ubekymret barndom

Formand for BUPL Elisa Rimpler kalder det uacceptabelt, at mere end hver tredje pædagog oplever et stigende økonomisk pres på børnefamilier:
"Danmark er et af verdens rigeste lande. Vi skal ikke have små børn, der er bekymrede for om de kan være mætte. Som ikke kan være en del af fællesskabet, og som er bekymrede for, om deres forældre kan klare sig. Som samfund skal vi hjælpe de familier, så børn kan have en god, ubekymret barndom," siger hun til Altinget.