Guide til pædagoger med migræne: Få en lidt lettere hverdag

Det kan være voldsomt invaliderende at gå på arbejde som pædagog med migræne eller hovedpine. Få gode råd til, hvordan du og din arbejdsplads kan håndtere lidelsen.
Illustration pædagoger med migræne Morten Voigt
Pædagoger med migræne kan få en lidt lettere hverdag med det rette fokus på deres lidelse.

Én ud af 10 pædagoger har det seneste år været i behandling for migræne, viser tal, som Børn&Unge har fået aktindsigt i. Det kan være voldsomt invaliderende at arbejde som pædagog med migræne eller andre former for hovedpine.

Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan gøre din arbejdsdag nemmere, og hvordan arbejdspladsen kan hjælpe dig til at håndtere lidelsen.

 

 

    Pas på dig selv

      • Find balancen: Prioritér ro i krop og sind i løbet af arbejdsdagen. Eksempelvis ved at have fokus på én opgave ad gangen og sørge for at holde pauser i løbet af dagen. Prøv at acceptere, at du ikke nødvendigvis kan det samme, når du har ondt, som når du er smertefri.
      • Vær tydelig: Bed om et møde med din leder og tag din arbejdsmiljørepræsentant med. Kommunikér klart og tydeligt og forklar, hvad der trigger dine smerter, og hvad der hjælper dig.
      • Fortæl, hvordan du har det: Vær åben overfor dine nærmeste kolleger og fortæl, hvordan du har det, når du har ondt, og hvordan de kan støtte dig.
      • Vær nysgerrig: Lyt til din migræne som et signal fra kroppen og udforsk, hvad der kan trigge, forværre eller lindre smerter. Når du kender din lidelse, kan du bedre styre udenom det, der udløser den.
      • Hold rolige pauser: Sørg for, at dine pauser hjælper dig til at skabe den nødvendige ro og balance i arbejdsdagen. Hold arbejde og pauser adskilt.

      Kilde: Trine Zimmer, psykolog, tidligere tilknyttet Dansk Hovedpinecenter

    Tilpas arbejdet

    Erhvervsaktive med migræne og hyppige hovedsmerter har nedsat arbejdsevne, viser et nyt studie.

    Forskerne bag opfordrer derfor til, at man i daginstitutioner og på andre arbejdspladser ser på, om der kan ændres i arbejdsrutinerne under et hovedpineanfald, så medarbejderen ikke nødvendigvis må sygemelde sig en hel arbejdsdag. Det kunne være mere fleksible mødetider, mere udendørs arbejde, en anderledes inddeling af børnegrupperne eller mindre fysisk krævende opgaver.

    I første omgang er det vigtigt at sikre sig den korrekte behandling, både medicinsk og ikke-medicinsk, hvis man lider af migræne eller hovedpine så hyppigt, at det går ud over ens funktionsniveau, livskvalitet og sociale liv, slår Kirsten Nabe-Nielsen fast. Hun er tilknyttet Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og er en af forskerne bag studiet.

    Dernæst skal diskussionen tages på arbejdspladsen:

    ”Det at kunne tale om migræne eller hyppig hovedpine er første skridt til at kunne gøre det lidt nemmere at gå på arbejde, selvom man har en hovedpinelidelse, og her er kollegerne en væsentlig faktor. Jeg vil opfordre til, at man tager en generel snak om rummelighed, som selvfølgelig ikke bare handler om medarbejdere med hovedpine eller migræne. Alle kommer med noget i bagagen. Nogle har ondt i lænden, andre har problemer med stress, og det kræver både fantasi og rummelighed fra ledelsen og de øvrige kolleger at indtænke medarbejdernes enkelte udfordringer i arbejdsopgaverne,” siger Kirsten Nabe-Nielsen.

     

    Risiko for stigmatisering

    Det er især tre ting, som studiet viser, at mennesker med migræne eller hovedpine har vanskeligere ved at udføre. Det drejer sig om:

    • Fysisk krævende arbejdsopgaver
    • At huske ting, der er vigtige for arbejdet
    • At træffe hurtige beslutninger

    Og der er brug for at sætte fokus på hovedpinelidelser for pædagoger og andre ansatte, mener Kirsten Nabe-Nielsen:

    ”Set i lyset af, hvor udbredt hovedpinelidelser er, er det stærkt underbelyst, hvilke konsekvenser de har for medarbejdernes tilknytning til arbejdsmarkedet. Der er god evidens for, at hovedpinelidelser har en indflydelse på sygefraværet og tilknytningen til arbejdsmarkedet, men i praksis er de ikke rigtig anerkendt. Der er stadig mange medarbejdere, der er bange for den stigmatisering, de kan møde, hvis de melder sig syge på grund af hovedpine – for ikke alle forstår, at man ikke bare kan løse problemet med et par Panodiler og så komme på arbejde,” siger hun.

    OBS!

    Læs mere og få hjælp her

    Læs tema om pædagoger med migræne i Børn&Unge

    Kontakt din lokale fagforening

    Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.