Gode råd til småbørns digitale liv: Pædagoger har en særlig rolle

Medierådet stiller skarpt på den digitale dannelse hos småbørn – et område, der ikke har haft det store fokus før nu. Læs her deres bedste råd til, hvordan du inddrager digitale medier i samværet med børnene.
Barn
Læs Medierådets bedste råd til, hvordan du arbejder med digitale medier for de mindste børn.

Efter halvandet års arbejde udruller Medierådet nu den første helhedsindsats omkring småbørns digitale dannelse.

Børnelivet er digitalt som aldrig før, og det er ikke uset, at småbørn lærer at navigere en iPad, før de lærer at tale. Det skaber et behov for en tidlig indsats, der involverer alle voksne omkring barnet i dets digitale dannelse, mener Medierådet.

”Vi ser, at danske børn tidligt stifter bekendtskab med digitale medier. Som etårig eller toårig ser de små videoer med dyr, bruger en app eller spiller et spil,” siger projektleder Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.


Pædagogers særlige rolle

Målet med indsatsen er at styrke børns kritiske forståelse, tryghed, kreativitet og handlemuligheder i deres brug af digitale medier nu og i fremtiden.

”Vi har rigtig meget konsumerende brug af digitale medier, såsom film og spil. Denne indsats skal være med til at vise de andre muligheder, der er ved brugen af digitale medier, så vi får noget variation og kvalitet ind i det,” siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.

Her spiller pædagoger en helt særlig rolle, understreger hun.

”Pædagoger står med en stor værktøjskasse og et fagligt blik på fællesskaber og børnenes udvikling. Pædagogerne kan derfor være dem, der går forrest og viser vejen med disse aktiviteter, hvilket kan inspirere forældrene til at fortsætte aktiviteterne med de digitale medier i hjemmet,” siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.

Her får du en række af Medierådets forslag til, hvordan du kan bruge teknologien sammen med børnene.

Sådan bruger du teknologien sammen med børnene

1. Yoga

Småbørn har brug for at være fysisk aktive i løbet af dagen, og det kan sagtens ske ved hjælp af digitale medier. Du kan eksempelvis sætte en yogavideo rettet mod børn på storskærm og lade børnene lege med at efterligne stillingerne fra videoen.

 

2. Dansevideo

Der kan gemme sig mange timers sjov ved at lade børnene producere en dansevideo, hvor de selv skal udtænke koreografi og filme dansen. Den færdige video kan vises for de andre i institutionen.

 

3. Kriblekrable

Digitale medier kan være et redskab, der gør en leg endnu sjovere. Du kan eksempelvis tage børnene med en tur i skoven for at samle insekter, som I tager med tilbage til institutionen. Her kan I kigge nærmere på de små dyr gennem kameraet på en tablet, der med sin zoom-funktion kan fungere som et forstørrelsesglas. Når I har undersøgt insekterne, kan I sammen søge informationer om dem på nettet.

 

4. Højtlæsning

Du kan koble en e-bog til storskærmen og lade børnene følge med i ordene og tegningerne, som du læser højt. På den måde kan flere børn følge med i højtlæsningen på én gang, og det bliver en mere fysisk aktivitet end ellers, da børnene får mulighed for at pege på billederne på skærmen. Gratis e-bøger kan eksempelvis findes på bibliotekernes portal, eReolen.

 

5. Dagens fotograf

Når du og børnene er på tur, kan du udnævne ét barn til dagens fotograf. Dagens fotograf får en tablet i hånden og ansvaret for at tage et bestemt antal billeder på turen. Begrænsningen på antallet af billeder vil få barnet til at tænke ekstra godt over motivet, før de tager et billede. Opgaven kan være startskuddet til flere gode snakke, eksempelvis om at man skal spørge om lov, før man tager billeder af andre.

Om indsatsen

  • Medierådet har udarbejdet en helhedsindsats for 0-6-årige og de voksne i deres liv.
  • I samarbejde med fire kommuner har Medierådet udviklet en række materialer med viden, vejledning og konkrete aktiviteter, som skal være med til at styrke børns kritiske forståelse, tryghed, kreativitet og handlemuligheder i deres brug af digitale teknologier.
  • Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.

Læs mere her

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.