Tid til faglighed løfter arbejdsmiljøet
Du ved det allerede. Pædagogmanglen er mange steder kritisk. Med store konsekvenser for kvaliteten. Det er endelig også gået op for både regeringen og vores arbejdsgivere i kommunerne. Og det er en af grundene til, at vi lige nu er i fuld gang med trepartsforhandlinger om et ekstraordinært lønløft til pædagoger og andre grupper af offentligt ansatte i kommuner og regioner.
Løn betyder noget. Både når man skal vælge fag og uddannelse, men også for lysten til at arbejde mere eller blive længere på arbejdsmarkedet. Men højere løn er kun et af flere vigtige redskaber til at løse rekrutteringskrisen.
Mindst lige så vigtigt er det, at arbejdsmiljøet og vilkårene er gode. Det handler om at minimere de fysiske og psykiske belastninger, som slider på krop og sjæl, men i høj grad også om at sikre tid til vores faglighed. Det handler både om forberedelse, tid til faglig sparring med andre pædagoger, faglig refleksion og efter- og videreuddannelse, men også om mindre børnegrupper og om at sikre den rette pædagogiske indsats der, hvor vi kan se, at den er påkrævet.
I BUPL´s seneste vilkårsundersøgelse zoomede vi ind på, hvilken betydning for arbejdsmiljøet det har, når man som pædagog har tid til at bruge sin faglighed. Og omvendt: Hvilken betydning det har, når det ikke er muligt.
90 procent af pædagogerne vurderer deres arbejdsmiljø som godt, når de har tid til at bruge deres faglighed optimalt i hverdagen. Kun 9 procent vurderer deres arbejdsmiljø som godt, når de ikke har tid til at bruge fagligheden.
Tid til faglighed er altså en afgørende faktor for arbejdsmiljøet og for trivslen, og dermed om man som pædagog kan holde til at arbejde flere timer eller har mod på at blive længere på arbejdsmarkedet. Og sammen med andre forebyggende tiltag er tid til faglighed dermed også afgørende, hvis vi skal forebygge stress og udbrændthed og i stedet sikre mere arbejdsglæde.
Tiden er inde til et fælles fast blik på fagligheden. Fra overenskomsten og de kommunale rammer til organisering af faglig udvikling på den enkelte arbejdsplads. Det er både godt for kvaliteten og for arbejdsmiljøet.