Uklart lønsystem
Uklart lønsystem
Pædagogernes begejstring for det nye lønsystem er til at overse. De deler sig i næsten to lige store lejre for og imod, viser medlemsundersøgelsen "BUPL's medlemmer under lup", der er foretaget af PLS Rambøll. På begge sider er det desuden en udbredt opfattelse, at det er uklart, hvad der egentlig udløser løntillæg.
Det kan arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet godt forstå. Han har fulgt udviklingen med det nye lønsystem tæt og blandt andet lavet flere undersøgelser af forskellige faggruppers erfaringer med og holdninger til det.
»Utilfredsheden med Ny Løn ligger meget i den måde, som det bliver implementeret på: Der er ikke rigtig penge til det, det forekommer vilkårligt, det er ikke gennemskueligt, der bliver ikke forhandlet nok, og ingen ved rigtig, hvad der foregår,« siger han.
»Folk har jo sagt ja til det her lønsystem på et tidspunkt, men det var med kniven for struben. Kommunernes Landsforening tog faggrupperne én efter én og truede med at sulte dem rent lønmæssigt, hvis ikke de sagde ja til Ny Løn. Og så besluttede fagbevægelsen, at hvis den ikke kunne undgå den, så måtte den hellere stille sig i spidsen for den. BUPL's medlemmer har ikke tigget og bedt om det, men fagforeningen har sagt, at man godt kan se nogle muligheder i det.«
Ingen vej tilbage. Medlemsundersøgelsen viser, at tre ud af fire pædagoger faktisk går ind for, at kvalifikationer og kompetencer skal være med til at bestemme lønnens størrelse. To ud af tre mener også, at præstationer bør være styrende, mens lige så mange mener, at anciennitet også skal betyde noget. Det kan lyde, som om pædagogerne både vil have det gamle lønsystem, hvor ancienniteten var styrende, og det nye, hvor kvalifikationer og præstationer er styrende. Men sådan tolker Flemming Ibsen det ikke.
»Kvalifikationer og kompetencer er ikke nødvendigvis i modsætning til, at ancienniteten udløser løntillæg. Der er ikke noget nyt i, at erfaring giver kompetence,« siger han.
For et par år siden lavede han en undersøgelse, der viste, at de fleste pædagogmedhjælpere gerne vil tilbage på "gammel løn". Alligevel mener arbejdsmarkedsforskeren ikke, at der er nogen vej tilbage.
»Men hvis det nye skal fungere, så skal mange flere medarbejdere i spil. Ellers kommer man ingen vegne. Der findes medarbejdere i dag, der slet ikke aner, hvad Ny Løn er, fordi de ikke har været i kontakt med det. Hvis man derimod satsede på en personalepolitik med fokus på efter- og videreuddannelse og på samme tid gav mere løn til kompetenceudvikling, så ville det hænge sammen,« mener Flemming Ibsen.
Han har netop undersøgt socialpædagogers holdning til løn, og det viser sig, at lønnen langt fra er afgørende. Et godt arbejdsmiljø, gode kolleger, et selvstændigt og varierende arbejde er langt vigtigere.
»Undersøgelsen giver et billede af, at det er en pose blandede bolsjer, det her: Man har haft nogle forventninger til et nyt lønsystem, og man accepterer sådan set nogle grundideer i det. Men måden, det bliver gjort på, er i højeste grad usikker og uigennemsigtig, og de erfaringer, man har med det, er ikke særlig gode.«
Fokus på faglærte. Flemming Ibsen mener, at fagbevægelsen skal forpligte arbejdsgiverne på Ny Løn. Det var arbejdsgiverne, der ville have det, og så må de også lære at bruge det rigtigt ved at koble løn- og personalepolitik sammen og fokusere på hver enkelt medarbejder.
Her er efter- og videreuddannelse nøgleord. Flemming Ibsen er godt klar over, at det vil blive vanskeligt at få flere lønkroner i spil nu, hvor kommunerne er underlagt store besparelser og direkte lægger op til fyringer på daginstitutionsområdet. Men det er ikke desto mindre nødvendigt, mener han.
»Lønsystemet vil være under konstant pres. Hvis der skal blive råd til Ny Løn, så skal man fyre folk i institutionerne, og så bliver de fodret med deres egen hale. Det er lidt ejendommeligt, at arbejdsgivernes parole nu bliver: "Fyr en medarbejder og få råd til Ny Løn" ...«
Flemming Ibsens bedste råd til BUPL er at sørge for, der er fokus på daginstitutionerne og udviklingen af dem.
»Dernæst må BUPL sige, at børn kun bør passes af faglært personale. Fagforeningen må arbejde for, at kommunerne får en personalepolitik med fokus på uddannelse og kompetenceudvikling. Hvis det bliver koblet sammen med løn, så hænger tingene sammen,« mener han.
Børn&Unge har også omtalt undersøgelsen "BUPL's medlemmer under lup" i nr. 22 og 23. Et sammendrag af den bliver bragt i nr. 25, og den kan læses i sin helhed på BUPL's hjemmeside http://www. bupl.dk.