Udvidet åbningstid: Festen er flyttet til klubben - Flere medlemmer og tilfredse pædagoger

Danmarks rigeste kommune sparer ikke på sin ungdom. Gentofte har afsat ekstra penge til klubberne, og de fleste klubber har valgt at udvide åbningstiden. Konsekvensen er, at ungdomsfesten er flyttet fra gaden til klubben. Det er både pædagoger og de musikglade unge glade for.

Syv ud af ni klubber i Gentofte Kommune har udvidet åbningstiden det seneste år. Resultatet er flere medlemmer, større tilfredshed blandt pædagoger og unge samt en mere glidende overgang for de 12-14 årige børns vej ind i ungdomsklubben.



I modsætning til mange andre kommuner griber Gentofte ikke efter sparekniven for at skære i tilbud til de unge. Tværtimod har kommunen i hvert af de seneste to skoleår kastet cirka to millioner kroner i en pulje, hvorfra klubberne kan søge om tilskud til aktiviteter. Klubberne afgør selv, hvordan pengene bedst kommer de unge til gode.



"Vi har ikke blandet os i, hvordan klubberne bruger pengene - bare de tilpasser tilbuddet til behovet lokalt", siger Niels Henriksen, tidligere chef i Gentofte Kommunes fritidsafdeling.

Og behovet for at udvide åbningstiden har tilsyneladende været stort. I hvert fald har syv ud af ni klubber gjort det.

"Nogle klubber har åben fredag aften som alternativ til byens øvrige festkultur. Andre har fusioneret fritids- og ungdomsklubben nogle dage for at sikre de 12-14 årige en mere glidende overgang til ungdomsklubben," fortæller Niels Henriksen.



Grundigt forarbejde. At de unge ønskede, at klubben var åben i flere timer er ikke en overraskelse i Gentofte. I 2004 gennemførte Center for Ungdomsforskning en ungdomsundersøgelse for kommunen. Den pegede netop på behovet for en udvidet åbningstid i klubberne.



"Flere unge kommer i klub, og klubben er blevet mere synlig i lokalområdet, fordi det rygtes blandt de unge, at klubberne har flere spændende og varierede aktiviteter og tilbud målrettet forskellige grupper af unge", fortæller konsulent Jimmie Gade Nielsen fra Udviklings- og Formidlingscenter for Socialt Arbejde med Unge.



Den udvidede åbningstid har sat klubberne på det lokale landkort som synlige samlingssteder for de unge. Samtidig har det øgede antal åbningstimer givet pædagogerne bedre mulighed for en tættere og mere kontinuerlig kontakt med de unge. Dermed har den udvidede åbningstid styrket klubbernes socialpædagogiske arbejde. Nogle klubber har startet mere målrettede aktiviteter, eksempelvis pigearbejde, som var vanskeligt at gennemføre tidligere, hvor de unge kom mere sporadisk i klubben.

"Tidligere kunne der måske gå tre uger imellem, at pædagogerne mødte den unge. Nu ser de måske den unge flere gange om ugen. Det giver mulighed for en større fortrolighed. Pædagogerne har oplevet, at de unge åbner mere op, fordi de lærer medarbejderne bedre at kende", fortæller Jimmie Gade Nielsen.

I to af klubberne er den socialpædagogiske indsats over for de svage unge særligt i fokus. Men Gentoftes satsning på klubområdet gælder den brede gruppe af unge.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.