Turboledelse

Vi er meget hårdt ramt

Jeg møder på arbejde klokken otte. På arbejdsplanen står der godt nok klokken ni, men jeg møder en time tidligere på grund af sygdom blandt mine kolleger. Rettelse i arbejdsplanerne er sket meget ofte de sidste måneder her hos os. Siden sommerferien har jeg kun haft to-tre uger, hvor der ikke har været ændret på min arbejdstid. Vi er meget hårdt ramt med hele tre tilfælde af langtidssygdom. Det er noget, der trækker tænder ud. Jeg har selv følt mig træt og belastet, og jeg har tænkt, at jeg skal passe lidt på mig selv. Det kan være svært, for hvad skal vi gøre for at få en bedre arbejdssituation? Jeg har reflekteret dybere over min situation og har fundet mit fulde engagement igen. Jeg er en person med perfektsyge. Jeg vil helst kunne det hele og være med i det hele. Jeg er 54 år og er ikke så hurtig til tingene, som jeg har været. Det irriterer mig ret meget, men jeg har besluttet at slappe mere af på det. Det er nu lykkedes for mig i tre dage. Refleksion er et af vores allerbedste redskaber i vores fag både i vores arbejde med børnene, men i lige så høj grad som selvrefleksion.

Jeg er meget bevidst om den faktor, jeg som pædagog er for så små børn i deres første møde med institutionslivet. Jeg har ansvar for at skabe den relation til barnet, som gør, at oplevelsen bliver værdifuld for barnet at bygge videre på. Derfor føler jeg et stort ansvar for at være engageret hver dag i samværet med de små børn. Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre fuldt ud, men jeg bestræber mig på det så meget som muligt.

De dage, hvor jeg ikke er særlig engageret, er uendeligt lange og dræbende for mig, og jeg vender dødtræt hjem. Sådan er det heldigvis ikke i dag.

Jeg er stolt af mit arbejde og det, jeg er med til at udrette.

Rita Balslev

Vuggestue, souschef, Kolding



Vi laver lige en portal

Klokken 8.45 overdrager jeg min rolle som alrumspædagog til en anden pædagog, da jeg har kontortid med min souschef. Vi starter med at prioritere vores arbejdsopgaver. Det første, vi vil have lavet, er sammenlignelig brugerinformation - en internetportal, som alle borgere i landet kan gå ind i for at få viden om de forskellige daginstitutioner. Dernæst laver vi regninger, både elektroniske og kontantregninger. Den ene attesterer, og den anden anviser. Kassen tælles op og stemmer. Vi ser på forbrugsrapport vedrørende timeforbrug og printer rapporterne ud til check. De nye tal tastes ind på budgettet, så vi er opdaterede. Det ser godt ud resten af året, og da vi har en langtidssygemeldt, bliver vi enige om at tilbyde de fire deltidspædagoger fuld tid indtil 21. december. Dette vil være bedre end forskellige vikarer. De faste pædagoger udøver pædagogisk arbejde af høj kvalitet og er kendt i huset, så jeg ikke skal bruge en masse tid på at sætte vikarer ind i arbejdet, og så får de lidt ekstra i lønningsposen op til jul.

Dagmar Udengaard

Børnehave, leder, Aalborg



En svær balance

Med overtøjet på kan jeg høre, at telefonen ringer på kontoret. Det er en lederkollega, der gerne vil tale med mig. Klokken er lidt over 15. Min kollega beder om at tale med mig i fem minutter om nogle ting. Jeg siger "et øjeblik" og lukker døren. Mens vi taler sammen, tager jeg hatten af og åbner for frakken. "Du skal tale med fagforeningen og få deres syn på problematikken", siger jeg.

Det er svært at være leder og balancere mellem ansvar over for personalets behov og ansvar over for børnenes behov. Jeg prøver at illustrere den model, jeg kører efter, over for mig selv og min kollega. Det handler om vægtpædagogik, og hvis 51 procent af vægtningen skal være på børnenes behov, mens 49 procent på personalets, kan de to procents difference have en afgørende betydning i selve beslutningen.

Det dilemma står vi ofte over for, specielt nu, hvor behovet for kvalificeret personale er så stort, at vi desperat prøver at fastholde personale, der desværre er på vej ud af faget.

Ora Meyrowitsch

Integreret, leder, København



Vi skal indføre brugerbetaling

Vores budget er skåret så meget, at vi er nødt til at indføre brugerbetaling. Indtil 1. august var vi en byggelegeplads med 100 børn og 9 voksne. Nu er vi et fritidscenter med fritids- og ungdomsklub. Vi har 100 børn i fritidsklubben, 22 i ungdomsklubben, har udvidet åbningstiden med 20 timer og er nu seks ansatte. Den sidste er ansat i en tidsbegrænset stilling, så pr. 1. januar er vi fem tilbage.

Ikke sjovt. Slet ikke sjovt.

Nå, tilbage til brugerbetalingen: Vi snakkede om to modeller: Enten et fast beløb hver måned, som dækker eftermiddagsbollen, materialer, ture til svømmehal, biograf, bowling med mere, eller vi kan regne ud, hvad hvert enkelt barn har brugt og så kræve betaling for hver enkelt ting/aktivitet. Under alle omstændigheder bliver det ekstra besvær for såvel børn, forældre og personale.

Thrine Bangsgaard

Klub, souschef, Århus

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.