TREPARTSFORHANDLINGER: Aftale i sigte

Det er realistisk at nå en trepartsaftale med perspektiver. Men det afhænger af, om fagbevægelsen kan holde sammen, mener arbejdsmarkedsforsker.

Inden folketingsvalget i september var et af slagnumrene fra Socialdemokraterne og SF, at der umiddelbart efter valget skulle indkaldes til trepartsforhandlinger om ’den langsigtede økonomiske holdbarhed’.

Men da grundlaget for den nye trepartiregering blev offentliggjort, var trepartsforhandlingerne ikke alene udskudt til foråret. De fyldte heller ikke helt så meget som i ’Fair Løsning’, valgoplægget fra S og SF.

Det har rejst spørgsmålet, om regeringen i virkeligheden er ved at reducere trepartsforhandlingerne til en spareøvelse, der skal fylde mønt i den benmagre statskasse. Men Flemming Ibsen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, anser det nu for muligt at nå frem til en aftale med perspektiver for fagbevægelsen og dens medlemmer.

»Fagbevægelsen har blandt andet ønsker om en uddannelsesreform, en reform af aktiveringssystemet og ændringer af dagpengereglerne, og det ser realistisk ud at nå en aftale på de punkter. I regeringsgrundlaget kan man læse nogle af de samme ønsker,« siger han.

Hold tropperne sammen. Der er lagt op til, at de tre hovedorganisationer, LO, FTF og AC, møder op til forhandlingerne som en samlet front. Ifølge Flemming Ibsen bliver det altafgørende, om man kan holde sammen i fagbevægelsen.

»Er det kun de ufaglærte og kortuddannede, der skal have glæde af en uddannelsesreform, eller skal det være alle? Der kan også opstå et dilemma mellem offentligt og privat ansatte. En del af opgaven bliver jo at skabe private arbejdspladser, som kan overtages af de mennesker, der for tiden bliver fyret i den offentlige sektor,« siger Flemming Ibsen.

En række forbund har præsenteret deres ønsker og krav til trepartsforhandlingerne. BUPL’s formand, Henning Pedersen, erkender faren for overbudspolitik, og at fagbevægelsen bliver splittet, som det skete i 2007, da man forhandlede om den såkaldte kvalitetsreform.

»Men regeringen har selv åbnet for overbudspolitik, fordi den ikke vil fortælle, hvad den vil med forhandlingerne. Som det ser ud nu, tror jeg desværre, at det kan ende med en lille aftale og ikke det brede, langsigtede forlig, der oprindeligt var lagt op til,« siger han.



Jokeren. Henning Pedersen ser samtidig Radikale Venstre som en joker i spillet. Trepartsforhandlingerne var en S-SF-plan, og Radikale Venstre har aldrig haft et kærligt forhold til fagbevægelsen. Flemming Ibsen forventer dog, at de vil holde lav profil her.

»De har fået en dagpengereform, en efterlønsreform og nogle smalle overenskomstforlig på det private område. Så fagbevægelsen har sat noget i banken. Desuden er Radikale Venstre selv interesseret i en reform af aktiveringssystemet og i at fjerne noget af kontrollen med de offentligt ansatte,« siger han.

Trepartsforhandlingerne ventes at gå i gang i maj. I LO er der fortsat en tro på en aftale inden sommerferien, men andre kilder, som Børn&Unge har talt med, peger på september som mere realistisk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.