TR-træf; Seniorpolitik skal forhindre pædagogmangel

Om fire til seks år ser det skidt ud med at have hænder nok i institutionerne, fordi de ældste pædagoger forlader arbejdsmarkedet tidligt, vurderer ekspert. Mange pædagoger stemte derfor for en effektiv seniorpolitik med bonusordninger og ekstra ferie ved fredagens TR-træf i Fredericia.

Støj, stress og skriftligt ekstraarbejde gør, at mange pædagoger bliver nedslidte og stopper tidligt på arbejdsmarkedet. Det bør der tages hånd om nu, hvis institutionerne vil undgå pædagogmangel i den nærmeste fremtid, mener arbejdsmarkedsforsker og lektor i Økonomi, Politik og Forvaltning ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.

"Pædagoger har en høj gennemsnitsalder. Mange går rundt og spørger sig selv, om de skal gå af tidligt, eller om de skal blive hængende nogle år endnu. Hvis man i den anledning får nogle attraktive seniorordninger som for eksempel mere ferie eller kortere arbejdstid, der gør, at folk bliver, så har man et meget stærkt kort at spille. Arbejdsgiverne er nemlig desperate i forhold til, at de har brug for flere hænder," sagde Flemming Ibsen, der var første taler ved fredagens TR-træf.

Attraktive seniorordninger var ifølge adskillige pædagoger også løsningen på den voldsomme nedslidning af de ældste kolleger og en grund til, at workshoppen "Seniorpolitik" var blandt de mest besøgte i Fredericia Messecenter, hvor problemer og løsninger blev diskuteret ivrigt. De 1100 tillidsrepræsentanter stemte efter en times debat emnet ind som det fjerde højest prioriterede ønske til årets overenskomst for pædagoger og klubfolk - kun slået af krav til bedre løn, arbejdstid og pension.



Dyr PMF-aftale. For lektor Flemming Ibsen er det ikke sært, at de ældste pædagoger i dag vælger at forlade arbejdsmarkedet, når de fylder 61 år, hvilket er den gennemsnitlige alder for pædagogers tilbagetrækning. Besøger man en børnehave, er støjniveauet og stressen ifølge ham dele af forklaringen på, hvorfor flere ældre pædagoger kvitter jobbet tidligere end ansatte i andre erhverv.

"Man har et billede af, at pædagoger sidder og drikker kaffe, og så er der ellers dømt fri leg, men det er jo bare ikke sådan, det er. Pædagogerhvervet er slidsomt og stressende, og det er altså et aktivt, pædagogisk arbejde, der bliver udført," siger Flemming Ibsen.

Flere af de fremmødte, som Børn&Unge talte med, var enige om, at BUPL bør forhandle sig frem til en aftale, der ligner medhjælpernes, hvor medarbejdere over 55 år har valget mellem en uges ekstra ferie om året eller ekstra i lønningsposen. Men ifølge BUPL's formand, Henning Pedersen, er medhjælpernes aftale ikke så populær blandt pædagogerne, som Børn&Unge erfarede.

"Men jeg tror da, at det betyder noget, når man går rundt til dagligt blandt medhjælpere, der har den fritvalgsordning. Og vi fik da en reaktion sidste år, da PMF indgik aftalen, indtil vi fik fortalt folk, hvad der var sket: PMF havde valgt at bruge penge på den ordning, mens BUPL valgte lønnen."



Bliv og spar op. En del af løsningen på den massive flugt af ældre medarbejdere, som præger pædagogfaget, bør findes i mere lempelige forhold for seniorerne, mener forretningsudvalgsmedlem for BUPL, Lis Pedersen, der stod i boden for seniorpolitik.

"Hvis man spørger pædagogerne, så er det ikke økonomien, der er afgørende, men arbejdsmiljøet. Altså muligheden for at gå fra nogle hele dage eller at få en nedgang i den ugentlige arbejdstid. Man kunne for eksempel sige, at alle over 57 år skal kunne gå ned i tid," foreslår hun.

Lis Pedersen tror ikke på, at pædagogerne bliver på arbejdsmarkedet i længere tid, hvis de bare får mere i lønningsposen. Ifølge hende skal seniorordningerne handle mindre om penge og mere om arbejdsvilkår.

Det er lektor Flemming Ibsen enig i. Han mener endda, at bedre vilkår i jobbet i sidste ende kan give et godt økonomisk afkast, når pædagogerne vælger at pensionere sig, hvis de er blevet lidt længere i jobbet.

"Pædagogerne har jo nogle krav, der er overlappende. Der er for eksempel en dårlig pensionsdækning på 55 procent, hvor 70 procent er et acceptabelt niveau. Men hvis du har nogle gode, attraktive seniorordninger, et godt arbejdsmiljø med gode arbejdsvilkår i det hele taget, så bliver du hængende noget længere, og så skal du jo ikke spare så meget op til pension," forklarer han.





Pædagog Elsebeth Christensen, Ballerup, Børnehaven Søndergaard:



Hvordan har du fordelt dine bolde?

"Jeg har puttet flest i ved løn. Og det var egentlig min mening at putte alle i ved løn. Men jeg var lige inde ved workshoppen med arbejdstid, og der fik jeg en ide, fordi der var en, der sagde, at vi nok alligevel ikke får mere i løn på sigt eller lige med det samme. Så det var måske bedre at bruge lønkroner på arbejdstiden, så man får det bedre med sit arbejde. Det synes jeg faktisk var helt rigtigt. Så jeg gav arbejdstid en rigtig høj prioritet. Så mange bolde i løn og arbejdstid og så i seniorpolitik, for jeg er jo en gammel en."



Hvad har du fået ud af at være på TR-træf?

"Jeg fik rigtig meget ud af at være ved work-shoppen, og jeg synes, at det var imponerende, at det hele kørte så godt. Folk var engagerede og tændte. Jeg tror, at arbejdstiden og arbejdsvilkårene er et område, der vil blive prioriteret, fordi der er så meget pres på os. Og vi snakkede lidt om lærernes aktion, og at det var ærgerligt, at det ikke var os, der aktionerede. Men vi kan jo følge i deres fodspor."



Hvis du ikke får, hvad du ønsker i overenskomsten, vil du så strejke?

"Jeg kunne godt finde på at gå i strejke, hvis vi ikke får bedre vilkår og et bedre arbejdsmiljø. Arbejdstiden er hamrende vigtig, og der er enormt mange mennesker, der knækker sammen i vores arbejde, fordi de ikke får lov til at være faglige, når vi skal lave udviklingsplaner, pædagogiske læreplaner, BMV'er og APV'er."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.