TEMA. SOCIAL DUMPING: Byggede institution for 40 kroner i timen

Det offentlige står bag en stor del af de byggerier, hvor der er foregået løndumping. Vallensbæk Kommune vil nu sikre, at der bliver betalt dansk løn, både når der bygges, repareres og gøres rent.

Det offentlige står bag en stor del af de byggerier, hvor der er foregået løndumping. Vallensbæk Kommune vil nu sikre, at der bliver betalt dansk løn, både når der bygges, repareres og gøres rent.



1. marts åbnede daginstitutionen Amalie-parken i Vallensbæk. Den er som den første i Danmark bygget af genanvendelige natursten, som skaber et godt indeklima for de 120 børnehave- og vuggestuebørn.

Hvad man ikke kan se, er, at facaden er pudset af polske arbejdere, som reelt kun har fået 40 kroner i timen for deres arbejde.

På papiret så alt ud til at være i orden, da byggeriet blev aftalt. Hovedentreprenøren var den velrenommerede virksomhed B. Nygaard Sørensen, som hyrede en underleverandør, Danpartner Aps, til at stå for en del af murerarbejdet. Danpartner skrev under på at ville betale 140 kroner i timen plus pension, overtid og feriepenge til deres ansatte.

Fagbladet 3F har nu afsløret, at Danpartner har snydt sine polske ansatte i stor stil. 3F fører nu sag på vegne af 17 polakker, som mener, de er blevet snydt for i alt tre millioner kroner i forbindelse med en række byggerier, herunder flere daginstitutioner.

Mens Danpartners ejer selv kører Audi Q7 til en million kroner, dykker med hvaler i sine ferier, har luksuslejlighed, lystbåd og sommerhus, måtte 15 polske arbejdere bo sammen i fire værelser uden vinduer og uden udluftning, når de holdt fri fra arbejdet.



Uacceptabelt. Vallensbæk Kommune har hidtil ikke haft et fast krav om arbejdsklausuler, som kan sikre, at udenlandske arbejdere lønnes efter danske forhold. Men det vil der blive lavet om på, fastslår fungerende kommunaldirektør Annette Laustsen.

»Vi vil ikke acceptere, at der foregår løndumping,« siger hun og oplyser, at Vallensbæk Kommune er i færd med at gennemføre en generel opstramning af hele sin udbudspolitik.

Når kommunen køber håndværkerydelser, må der ikke længere bruges underleverandører. Rengøringen ses efter med lup i samarbejde med Skat, som har givet kommunen redskaber til at undgå løndumping.



Hovedstad i klemme. Danpartner har også været hyret som underleverandør på tre byggerier i Københavns Kommune. Firmaet har blandt andet bygget daginstitutionen Børnehuset Emdrup.

Kommunen er en af de kommuner, der kræver dansk løn, når opgaver sendes i licitation, men kontrollen har ikke været god nok, erkender overborgmester Frank Jensen (S).

»Vi kan ikke basere vores kontraktforhold på tillid. Vi er nødt til at have systematisk opfølgning, og vi er nødt til at samarbejde på tværs af forvaltninger,« siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.