TEMA: OVERENSKOMST 2013. Her topforhandlerne

Sammen skal de finde en løsning, som begge parter kan leve med. Læs her, hvem der sidder ved bordet, når overenskomsten skal forhandles.

Anders Bondo Christensen har været formand for KTO siden 2007 og er dermed de cirka 500.000 kommunalt ansattes såkaldte topforhandler. En både hårdnakket og hårdhudet midtjyde – han har gennemført flere maratonløb – og de egenskaber kan den 53-årige formand for Danmarks Lærerforening få god brug for, idet folkeskolelærernes arbejdstid med garanti bliver en af de store knuder. En forhandling i forhandlingen så at sige. Det lykkedes ham at føre KTO-fællesskabet frelst gennem 2008, selvom både pædagoger og ansatte på sygehusene røg i konflikt. Denne gang kan det blive lærerne, der må gå enegang.



Dennis Kristensen er uddannet portør og formand for FOA (Fag og Arbejde). Han er en rasende dygtig kommunikator, hvilket skaffer ham en del tv-tid, men også kvaler med resten af LO-familien, når resultater af interne drøftelser eksempelvis finder vej til hans hyppigt opdaterede og ofte ganske underholdende Facebookprofil. I 2007 trak han sig som KTO-formand efter intern splid i LO, og da han heller ikke ville stå inde for, at HK’s Kim Simonsen tog over, røg formandsposten til FTF-siden. Er der forhandlinger 13. februar, kan han fejre 60 års fødselsdag ved mødebordet.



Erik Jylling er 50 år, næstformand for KTO og Dennis Kristensens diametrale modsætning, når det gælder mediestrategi. Han er formand for Akademikernes Centralorganisation (AC), og hvilken anden forening med over 200.000 medlemmer har ikke en kommunikationsafdeling? Men selvom man ikke er synlig i offentligheden, kan man godt have meninger, og det har den tidligere formand for Yngre Læger, for eksempel da han kritiserede regeringen for ringe håndtering af trepartsforhandlingerne i foråret. Erik Jylling er ikke AC-formand på fuld tid, men passer til daglig en stilling som overlæge ved Odense Universitetshospital.



Michael Ziegler er civilingeniør, 44 år, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg og dermed arbejdsgivernes forhandlingsleder. Han har været borgmester i Høje Taastrup siden 2006 og fik et kanonvalg i 2009, selvom det modsatte blev spået, da han blev fanget i en løgn i valgkampen, og da hans parti, De Konservative, generelt fik et dårligt kommunalvalg. Ziegler har tidligt meldt aggressivt ud om KL’s krav til forhandlingerne, men han evner også at skifte standpunkt. Som nyvalgt borgmester flyttede han en måned ind i Tåstrupgård – et boligområde, han inden valget ville jævne med jorden. Det lærte han af, og Tåstrupgård står endnu.



Steen Christiansen overtog i 2010 borgmesterposten i Albertslund efter bykongen Finn Aaberg og er dermed gledet ind i rækken af den nye generation af socialdemokratiske borgmestre på den københavnske vestegn med ret til at tale Rom – det vil sige regeringen – midt imod. En ret, den 62-årige tidligere folkeskolelærer har benyttet sig af. Steen Christiansen er tillige formand for Kommunernes Lønningsnævn og for Kontaktrådet for kommunerne i hovedstadsregionen.



Sine Sunesen blev kendt, da hun i 1996 førte an i et opgør mod pamperi i DJØF’s overenskomstforening – en forening hun derefter selv blev valgt som formand for. Siden blev hun formand for hele DJØF og for AC, inden hun i 2009 hoppede over på den anden side af bordet for at blive chef i KL’s afdeling for jura og lønpolitik. Den 45-årige løndirektør, som det hed i gamle dage, har en vigtig rolle i overenskomstforhandlingerne, fordi de politisk valgte forhandlere fra KL ikke arbejder i organisationen til daglig.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.