TEMA: INNOVATION. Skabte populært kultuttilbud. Annette blev alle børns farmor

Det emmer af nærvær, forkælelse og bondeidyl i Annette Andersens ’Farmorhus’. Huset er blevet et populært kulturtilbud for lokalområdets børn, og nu skal idéen udbredes.

Det begyndte med en samling bondegårdsdyr i træ. En håndfuld høns i en indhegning, en so og et par smågrise i en svinesti med halm, en rød hest med sort manke, der tygger halm, mens dens føl gemmer sig i stalden.

Siden voksede farmors bondegård, og i dag består pædagog Annette Andersens koncept blandt andet af Farmorhuset, der serverer farmors nybagte boller med en kop kaffe til, et kagepynteværksted og farmors bamsehjem for hjemløse bamser, hvor man kan dreje på lykkehjulet og adoptere en hjemløs bamse – og hvor der altid er farmorsnyd med i spillet, så man får frit valg på alle hylder.

»Farmorhuset handler om det gode i livet. Det er Morten Korch og Astrid Lindgren. Farmor er god til at se, om børnene har rene negle og en lige skilning, så de kan tåle lidt mere forkælelse. Det kan børnene altid, så de får lidt mundgodt og en masse omsorg og nærvær hos farmor,« siger Annette Andersen.



Syltetøj og historier. I Farmorhuset kan børn smage farmors rabarber- og jordbærsyltetøj, gå på opdagelse på farmors hemmelige loft eller høre historier fra det grønne skab i farmors stue.

Det er et traditionsrigt univers, som Annette Andersen har bygget op i et kolonihavehus i en baggård midt i Vordingborg.

»Det er alt sammen leg på børnenes præmisser, med nærvær og fordybelse. Børnene tænker slet ikke på mobiltelefoner eller iPads, når de er i gang her,« siger Annette Andersen.



Idéen skal videre. Farmorhuset er blevet en veletableret del af Vordingborgs kultur- og fritidstilbud og et sted, som lokale institutioner og børn med forældre og bedsteforældre besøger. 25 frivillige er engageret i projektet, som bliver drevet af en støtteforening. Der er sket meget, siden Annette Andersen udviklede de første trædyr for 12 år siden.

»Og nu er vi nået dertil, hvor mine evner rækker. Man skal jo kende sine begrænsninger. Nu er det tid til, at andre fører idéen videre og ser, om den kan spredes til andre steder i landet. Det kalder man vist udvikling,« siger Annette Andersen, der i dag er gået på efterløn.

Hun har derfor besluttet at forære Farmorhuset og alle aktiviteterne til Vordingby By, men er fortsat i bestyrelsen for støtteforeningen og kan være med, når konceptet efter planen skal videreudvikles og udbredes.



Ingen millioner. Med Farmorhuset har Annette Andersen været med til at skabe mange smil og gode oplevelser for et stort antal børn. Millionær er hun til gengæld ikke blevet. »Men det var heller aldrig meningen. Jeg har ikke taget en pædagoguddannelse for at tjene mange penge. Det har jeg gjort af kærlighed til børn og mennesker,« siger Annette Andersen, der i farmorrollen har fået god brug for sine kompetencer fra pædagogfaget.

»Pædagoger er gode til at udvikle og planlægge, og vi er vant til at sætte ting i gang. Og det er skønt at arbejde med de evner og bruge dem på nye måder,« siger hun.



Farmors 3 bedste råd

● Pædagoger har stor viden om børns udvikling og vilkår, som kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Det handler om at finde en niche, hvor der er brug for ens idé.

● Man skal kende sin målgruppe. Har du en god idé, så bare gå i gang. Mange døre åbner sig for den, der viser initiativ.

● Start i det små, og byg op stille og roligt. En god idé er at begynde med en fornuftig virksomhedsplan.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.