TEMA. ARBEJDSMILJØ: Problemer hænger fast

37 daginstitutioner har stadig arbejdsmiljøproblemer et halvt år efter, at Arbejdstilsynet har pålagt dem at ordne forholdene. Langsommelighed kan sende institutionerne ind i en ond spiral, advarer professor.

Har en daginstitution fået en rød eller gul smiley fra

Arbejdstilsynet, fordi der er problemer med arbejdsmiljøet, går der ofte over et halvt år, inden problemerne bliver løst.

Det viser en analyse, som Børn&Unge har foretaget på baggrund af en særopgørelse fra Arbejdstilsynets smileyregister. Omkring hver ottende af de 309 daginstitutioner, som står noteret for en sur smiley i Arbejdstilsynets smileyregister, har således haft arbejdsmiljøproblemer i over et halvt år, uden at arbejdspladsen har bragt forholdene i orden. Jo længere tid pædagoger udsættes for dårligt arbejdsmiljø, jo værre kan sygdomskonsekvenserne blive, siger professor ved Roskilde Universitet Jan Kampmann. Men udover sygdom kan arbejdsmiljøproblemer også få de stærke pædagoger til at søge væk.

»De institutioner, som har arbejdsmiljøproblemer, vil let komme til at fungere endnu dårligere, fordi de bedste medarbejdere søger væk, og de, der ikke kan finde andet arbejde, bliver. Jo længere tid en institution er i en kritisk situation, jo voldsommere indvirkning kan det få på institutionens egen mulighed for at få vendt spiralen,« siger han. Det er derfor vigtigt, at institutionerne og kommunerne løser problemerne hurtigst muligt.



Forandringer kræver tid. Men grunden til, at det nogle gange kan tage tid at løse problemerne, kan være, at der for eksempel er tale om psykiske arbejdsmiljøproblemer. »Nogle gange kræver det organisatoriske eller personalekulturelle forandringer at løse problemerne. Det er altid en træg proces. Jo mere presset man er i den enkelte institution, jo sværere er det at få etableret forandringer, da det kræver overskud at ændre forholdene,« siger Jan Kampmann.

Også indeklimaproblemer kan tage lang tid at løse, forklarer Thomas N. Christensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet. »Det er ikke alle arbejdsmiljøproblemer, som er mulige at løse for virksomhederne inden for seks måneder, og løsningen af komplekse arbejdsmiljøproblemer kan derfor godt strække sig over længere tid. I de tilfælde, hvor der er tale om komplekse problemstillinger, forekommer det ofte, at virksomheden iværksætter nogle midlertidige forebyggende tiltag, inden de endelige løsninger implementeres,« siger han.



Fra 15 til 27 grader. I den integrerede daginstitution Børnehuset Mosen i Brønshøj fik de i april sidste år et påbud på grund af varme, kulde og træk. Men det er først nu, over et år efter, at pædagogerne snart kan se frem til en institution med nye vinduer og døre.

»Problemet var, at vinduer og døre var rådne, så det trak ind. Man kunne ikke lufte ud, for hvis man åbnede vinduerne, var der fare for, at glasset røg ud. Der var problemer med at få varmen til at fungere, så til tider var der 27 grader, men andre gange sneg temperaturen sig kun op på 15 grader,« siger den pædagogiske leder Hanne Rasmussen. Grunden til, at det tog over et år, er ifølge lederen, at der er tale om et større renoveringsarbejde, som skulle planlægges mellem institutionen, boligselskabet KAB, som institutionen lejer lokalerne af, og kommunen.

Annelene Hansen, arbejdsmiljørepræsentant, fortæller, at pædagogerne har været frustrerede. »Det har skabt meget sygdom, at der har været træk og utætte vinduer, og derudover har det givet irritation blandt personalet, at miljøet ikke har været godt at arbejde i,« siger Annelene Hansen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.