Sys burde have den pris: God kollegakarma betyder alt
Sys burde have den pris: God kollegakarma betyder alt
Det er sjældent, at tirsdag morgen starter med guldkonfetti og rosende ord, når man arbejder i en børnehave, men det var tilfældet for pædagog Sys Tøttrup fra Lem. Hun troede, at hun skulle i gang med sit sædvanlige arbejde i Børnehaven Birkely, men hendes kollega Nadia Ankerstjerne Pedersen havde andre tanker. Hun havde nemlig nomineret sin kollega til HK’s pris Danmarks Bedste Kollega.
Og nomineringen gav anledning til konfetti og en overraskelse fra morgenstunden.
»Jeg blev enormt stolt og glad over, at Nadia havde haft mod til at nominere mig. Men det ligger jo ikke til pædagoger at sætte sig selv i centrum, så det er vigtigt for mig at få nævnt, at god kollegakarma er en gruppepræstation,« siger Sys Tøttrup.
Nadia Ankerstjerne Pedersen er ikke i tvivl om, hvorfor Sys Tøttrup hører til blandt landets allerbedste kolleger – også selv om en anden løb med selve titlen.
»Sys er en kæmpe drivkraft i vores børnehave, fordi hun er så initiativrig og ansvarsfuld. Hun får bare tingene til at ske. Desuden er hun er enormt omsorgsfuld og tillidsfuld. Man kan altid komme til Sys med både personlige og faglige udfordringer,« siger Nadia Ankerstjerne.
Fællesskab
Ifølge Sys Tøttrup kunne hun ikke være en god kollega, hvis ikke det var for et stærkt sammenhold blandt de ansatte i institutionen.
»Vi giver enormt meget energi til hinanden i hverdagen. Det er så vigtigt et brændstof, som betyder, at vi alle kan finde motivationen til at yde vores bedste,« siger hun.
Derfor gør Sys Tøttrup en dyd ud af at fokusere på fællesskabet, også når hverdagen er være travl.
»Man er en team-player i vores fag. Det er ikke sådan et oneman-show. Hvis man sætter sig selv først hele tiden og bare tromler igennem, så vinder man ikke meget respekt som pædagog,« siger hun.
Interesse for andre
Udover fokus på fællesskabet arbejder Sys Tøttrup også med fire værdier, som hun stødte på i Mary-fondens ’Fri for mobberi’.
»Man arbejder med respekt, omsorg, mod og tolerance. Dengang vi begyndte at arbejde med den, tænkte jeg, at de ord lige var mig. De værdier prøver jeg på at efterleve, og det passer ind i mit værdisæt. Det er åbenbart også noget af det, som mine kollegaer værdsætter, og det er enormt fedt at blive anerkendt for det,« siger hun.
Særligt omsorg er et ord, som vejer tungt Sys Tøttrups hverdag. Hun forsøger altid at være interesseret i sine kollegaer, både i personlig og faglig sammenhæng. På den måde oplever hun, at de som kollegaer altid er der for hinanden.
»Peter AG fra Gnags holdte et foredrag, da jeg gik på seminariet, hvor han sagde, at med en lille smule interesse i andre menneskers liv, så kunne man komme langt. Det er bare så vigtigt – at man er oprigtigt interesseret i sine kollegaer. Interesseret i, hvad de har at byde på, og er med til at spille dem gode,« siger hun.
Udover den naturlige interesse i hinanden er Sys Tøttrup også ærlig overfor sine kollegaer i forhold til både udfordringer og succeser.
»Hvis jeg er ærlig med mig selv og siger til mine kollegaer, at jeg har haft en svær samtale, så tør de også at åbne sig, og så kan vi udvikle os sammen. At jeg tør åbne mig tror jeg også, at de værdsætter mig for. Og så kan vi tit grine af det bagefter,« siger hun.
Faglig anerkendelse
Selv om nomineringen ikke gav Sys Tøttrup titlen som Danmarks Bedste Kollega, så håber hun, at den kan være med til at sætte fokus på, at det ofte er nogle helt basale værdier, der kan skabe en god kollega.
»Jeg håber, at nomineringen sætter fokus på nogle af de værdier, som jeg sætter højt i vores fag. Det kan være svært i en tid, hvor man næsten kun kan få opmærksomhed ved at bestige Mount Everest, mens man får baglæns og spiller harmonika. Derfor er det rart, at mine værdier bliver set og anerkendt, men jeg synes jo, at alle mine kollegaer er lige så værdige og fantastiske!«
Sådan er du en god kollega
Sys Tøttrup har arbejdet som pædagog i 19 år og blev af sine kolleger nomineret til prisen ’Danmarks bedste kollega’. Her får I hendes opskrift på en god kollega.
• Fællesskab. Husk på, at det er svært at være individualist i det her fag. Del både dine udfordringer og dine sejre med dine kollegaer.
• Oprigtighed. Vær dig selv og brug den, du er. Stå ved de ting, som du kan og ikke kan.
• Respekt, omsorg, mod og tolerance. Hav respekt for dine kollegaer, vær omsorgsfuld og tolerant. Hav mod til at anerkende dem i hverdagen.
• Personlighed og faglighed hænger sammen. Du kan have en masse pædagogiske værktøjer, men hvis du ikke brænder for faget, fornemmer mine kollegaer det straks.