Svage børn har svage venskaber

Børn fra ressourcesvage familier har sværere ved at skabe solide venskaber end andre børn. Det konkluderer ny rapport.

Børn fra ressourcesvage familier er generelt dårligere til at knytte faste, venskaber end børn fra ressourcestærke familier. Det er en af konklusionerne i den nye rapport '11-årige børns hverdagsliv og trivsel', som er udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Helle Rabøl Hansen, ekspert fra Danmark Pædagogiske Universitet (DPU), har læst SFI's rapport.



"I dag kræver det en stor social investering for børn at få deres relationer til at fungere. Hos ressourcesvage familier kan det være svært at give udviklingen af disse evner den rette prioritet," siger hun.

Helle Rabøl Hansen påpeger, at der kan gøres en pædagogisk indsats for disse børn, for eksempel i fritidsklubberne.

"Selvom børnene ikke har støtte hjemmefra, kan de sagtens 'vokse' med støtte fra pædagoger. Især, hvis man værner om den gode kultur og de gode sociale relationer," siger hun.



Dobbeltrolle. Rapporten viser også, at børn fra ressourcesvage familier oftere har mobning inde på livet end andre børn. De indtager ofte både rollen som offer og udøver. Det fortæller Cathrine Mattsson, forsker fra SFI og medforfatter til rapporten.

"Undersøgelsen gør op med det gamle billede af 'mobber mod offer'. I mange tilfælde er de børn, som er udsat for mobning, også selv med til at mobbe andre."

Ifølge Helle Rabøl Hansen fra DPU lægger dobbeltrollen et stort pres på børnene.



"Det er en enorm byrde, hvis man som barn har det indtryk, at det eneste alternativ til at være mobbeoffer er selv at udøve mobning," siger hun. Hun påpeger, at en lang række undersøgelser viser, at danske børn i langt højere grad end for eksempel svenske børn indtager dobbeltrollen. Og hun efterlyser, at vi i højere grad begynder at opfatte styrkelse af de sociale relationer som en offentlig institutionsopgave.

"I Danmark er der en tendens til, at mobning og ensomhed opfattes som et privat problem, der opstår, fordi man har siddet skævt på potten," vurderer hun.





En omfattende undersøgelse

Rapporten er skrevet på baggrund af en omfattende undersøgelse foretaget blandt 6000 børn, som alle er født i 1995. Det er den nyeste i en serie af indtil videre fire undersøgelser, som følger de 6000 børn og deres forældre.

Læs mere på www.sfi.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.