Strejke-evaluering: Stil tydeligere krav

Medlemmerne kunne ikke forstå BUPL's krav, de blandede løn og arbejdsvilkår sammen, og intern uenighed gjorde arbejdet endnu sværere. BUPL's hovedbestyrelse har taget hul på evalueringen af overenskomstforløbet.

Uforudsigeligt. Det var det ord, som BUPL's formand Henning Pedersen valgte at hæfte på forårets overenskomstforløb.

Ingen havde troet, at pædagoger ville sige nej til et godt resultat. Ingen havde troet, at de strejkende fagforbund ville få noget ud af at udfordre de offentlige arbejdsgivere. Og alle eksperterne havde regnet med et regeringsindgreb, som aldrig kom.



Derfor var der også mange meninger om forløbet, da BUPL's hovedbestyrelse tog det første skridt til en evaluering af OK 2008 på et hovedbestyrelsesmøde den 20.-21. august.

"Hvor gode var vi til at aflæse de forandringer, der kom, og lægge strategier derfra? Og hvordan vurderer vi resultatet nu," spurgte BUPL's formand Henning Pedersen hovedbestyrelsen.

Han svarede selv på spørgsmålet:

"Jeg synes selv, tre løntrin til alle var flot."



På vej mod et nej. Ulla Nygaard fra BUPL Århus mente, at det fik stor betydning, at pædagogerne allerede i 2006 strejkede mod kommunale nedskæringer, og at FOA gik i gang med overenskomsstridige arbejdsnedlæggelser, inden forhandlingerne var i gang.

"Det havde også betydning, at vi selv satte en stor flot kampagne i gang. Det gav klart en forventning om, at nu var tiden kommet," sagde hun.

Kay Abrahamsen, BUPL Midtsjælland, mente også, at pædagogerne var klar til at strejke.



"Det er mit indtryk, at næsten uanset hvad vi var kommet med, så var det blevet stemt ned."

Anette Lukasiewicz, BUPL Fyn, påpegede, at pædagogernes nej ved den første urafstemning også skyldtes, at de blandede lønkravene og arbejdsvilkårene sammen.

"På Fyn var vi ikke klar over, hvilken indflydelse det ville få. Og vi kan ikke skille tingene ad, så vi må lære, hvordan vi arbejder med det. Det var en øjenåbner for os," sagde hun.



Blød i kanterne. Anette Lukasiewicz fremhævede, at BUPL var for blød i kanterne med sine krav, og det skabte usikkerhed.

"Det er vigtigt, at vi bliver mere tydelige i vores krav. Jeg kan mærke, at det vil medlemmerne gerne have. De vil have noget, de kan forholde sig til."

Liselotte Thomsen, BUPL Nordjylland, var enig.



"Men jeg ved ikke, om de skal være så forenklede som sygeplejerskernes og FOAs krav. Jeg har oplevet, at medlemmerne har sagt, at de vil have enten 15 procent eller 5000 kroner. Medlemmerne kendte ikke BUPL's krav."

Henning Pedersen kunne godt se fordelene ved mere præcise krav.

"Kommunikationsmæssigt fungerer det fremragende. Vi gjorde det ikke, fordi vi ville sige, at vi gik efter så meget som muligt, men at vi gik efter et resultat. Sundhedskartellet og FOA gik efter mere. Men resultatmæssigt nåede vi det samme," sagde Henning Pedersen.



Dur ikke. Der var også kritik af forhandlingsfællesskabet KTO, som BUPL er en del af. Jette W. Jørgensen, Midtsjælland:

"Jeg synes ikke, at KTO fremmede vores interesser. Jeg tror, vi kunne have fået et bedre resultat ved at gå solo sammen med FOA," sagde hun.

Allan Baumann fra forretningsudvalget var heller ikke tilfreds med KTO.

"Vi skal måske finde andre forhandlingsfællesskaber, for det, som KTO har sikret, er, at alle har fået stort set det samme. Hvis vi vil fastholde det, så er KTO godt, men det vil vi ikke," sagde han.



Splittet ledelse. En årsag til, at pædagoger og klubfolk valgte strejken, kunne også være, at BUPL havde et internt kommunikationsproblem, som Else Marie Møller, BUPL Østjylland, kaldte det. Hun fremhævede, at hovedbestyrelsen ikke var enige om at anbefale det første resultat.

"Nej-siden kørte en kraftig kampagne. Ja-siden skal måske også være klar til at køre en kampagne," mente hun.

Henning Pedersen pegede på Danmarks Lærerforening (DLF), som ikke havde svært ved at få godkendt det samme resultat, som pædagogerne sagde nej til.



"Hvorfor lykkedes det Anders Bondo Christensen (formand for DLF, red.)? Han havde entydig politisk opbakning i baglandet. Der var ingen opposition."

"Måske manglede der tydelige mål, måske manglede der en langsigtet strategi. Men vi havde også forskellige holdninger i hovedbestyrelsen. Jeg kan godt hilse og sige, at det var en vanskelig kommunikationsopgave," sagde Henning Pedersen.

Evalueringen af overenskomstforløbet vil fortsætte på de kommende hovedbestyrelsesmøder.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.