Stor ledighed blandt nyuddannede pædagoger

Ledigheden har for alvor bidt sig fast blandt dimitterede pædagoger, og flere steder i landet er ikke engang halvdelen af en årgang kommet i fuldtidsarbejde ti måneder efter endt uddannelse. Og der er ikke udsigt til bedring af situationen

Over tusind nyuddannede pædagoger står uden fast arbejde, længe efter de afsluttede deres uddannelse, og det er især nyuddannede i yderområderne, der er ramt af en besk cocktail af nedskæringer, stagnation i børnetallet, lav afgang fra faget og for sen regulering af optaget af nye studerende. Først om fire-fem år er der udsigt til en større afgang af ældre pædagoger og en nedgang i antallet af dimitterede, men børnetallet og kommunernes børnepolitik er stadig en ukendt joker i spillet om tilstrækkelige pædagogjob.

Værst ser det ud med beskæftigelsen i Nordjylland, der i forvejen lider af en høj ledighed blandt "gamle" pædagoger. De seneste tal viser, at over 60 procent af årgangen fra januar i år er berørt af ledighed under en eller anden form, og at en stor gruppe nyuddannede fra de tidligere årgange fra seminarierne stadig er berørt af ledighed. Og hver gang uddannelsesinstitutionerne sender nye hold ud med eksamenspapirerne i hånden, bliver konkurrencen om job endnu mere skærpet.

"Vi er ramt på flere områder," siger gruppeleder i BUPL-A Nordjyllands Amt, Peter Sæderup.

"Aldersfordelingen er skæv. Vi har mange "unge" pædagoger, og i øjeblikket er det kun 44 af vores ca. 5300 medlemmer, der fylder 60 år og dermed får mulighed for at gå på efterløn. Tilgangen er oppe på omkring 600 nye pædagoger hvert år, og det er først om nogle år, at antallet af studerende falder," forklarer Peter Sæderup. Han er dog stadig bekymret for fremtiden, for han tvivler nemlig på, at den mindskede tilgang til uddannelsen er tilstrækkelig.

En stor del af de nyuddannede, nemlig to tredjedele, har en løs tilknytning til arbejdsmarkedet i form af vikararbejde, tilkaldevikarer og forskellige former for deltidsarbejde, men må supplere lønindkomsten med den lave dimittenssats.



Faldende børnetal og nedskæringer. Arbejdsløsheden for pædagoger viser i disse år en svag stigning og ligger nu på omkring fire procent på landsplan, men tallene dækker over meget store regionale forskelle med nærmest fuld beskæftigelse i de store byer som København, Odense og Århus, mens 7-8 procent er berørt af ledighed i Nordjylland. Og ledighedstallene er endnu mere udtalte for de nyuddannede pædagoger. På landsplan er mere end hver 10. delvis ledig, og udviklingen er gået ind i en stigende kurve. I Sønderjylland er det kun hver anden nyuddannet fra januar, der er i fuldtidsarbejde, og her er der også flere forklaringer på den håbløse jobsituation:

"Vi havde for nogle år siden opblomstring i beskæftigelsen, fordi de fleste kommuner indførte pasningsgaranti, og der skete en del udbygning på området. Men siden er der sket en stagnation, både i aktiviteten og i fødselstallet, der er på vej ned. Samtidig er tilgangen til faget større end afgangen, og det skaber alvorlige problemer for de nyuddannede," siger formanden for BUPL Sønderjylland, Hanne Micheelsen.

Hun og bestyrelsen i den lokale afdeling har flere initiativer på vej, som måske kan rette lidt op på beskæftigelsessituationen.

"I første omgang vil vi indkalde vores ledige medlemmer til et møde for at høre, hvilke ønsker de har, og så finde ud af hvad vi som fagforening kan gøre. Det næste bliver, at vi skal til at se på mulighederne for at rokke ved fordelingen af medhjælpere og pædagoger. Institutionerne har jo fået nogle nye muligheder med lønsumsstyring, som kan ændre fordelingen. Den behøver f.eks. ikke at være 40/60 eller andre fastlåste størrelser. Vores mål har altid været at få uddannede pædagoger i alle stillinger," siger Hanne Micheelsen.



Mindre tilgang.De senere år har der fra flere siden lydt et krav om, at søgningen til pædagoguddannelsen mindskes, og det er også ved at ske, viser en opgørelse som BUPL og seminarierne har udarbejdet. En del af den reducerede tilgang skyldes ganske enkelt, at færre unge søger ind på uddannelsen, og at de ledige pladser ikke bliver besat. Samtidig er antallet af studiepladser blevet reduceret og udviklingen går i retning af færre nyuddannede. De sidste nye tal fra juni 2003 viser et fald af dimitterede på cirka 20 procent i forhold til året før, og udviklingen ser ud til at fortsætte også i de kommende år.

Det store spørgsmål bliver, om de mindre årgange af nye pædagoger kan opsuges på et jobmarked der er præget af besparelser, stagnation og flere steder direkte tilbagegang.

"Vi ved, at en del nyuddannede søger job i andre brancher, og at mange helt opgiver at søge job, lyder meldingen fra flere lokale BUPL-folk, som Børn&Unge har talt med.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.