Stiftende generalforsamlinger; BUPL Nordsjælland:

Demokratiet til debat

Der var enstemmige vedtagelser og fredsvalg over hele linjen, da BUPL Nordsjælland holdt stiftende generalforsamling torsdag den 4. maj i Hillerød. 101 ud af 5.785 mulige var mødt op for at hjælpe BUPL Frederiksborg Amt med at slå pjalterne sammen med BUPL Afdeling 1 og pædagogerne i Ledøje-Smørum.

"Det er, som om man har mødt nogle venner, man ikke vidste, man havde," sagde formanden for BUPL Frederiksborg Amt, Lars Christensen, om det gnidningsfri arbejde med at fusionere de to fagforeninger. Lars Christensen havde også en ambition for den nye fagforening:

"Vi skal være Danmarks bedste fagforening."

Men på trods af ambitioner og fredsvalg var der alligevel masser af diskussion, og den kom primært til at handle om demokratiet i BUPL. For Dan Zaklikowesky, menigt medlem fra Helsingør, gik på talerstolen, da politikken for BUPL Nordsjælland skulle vedtages:

"Vi skal være den fagforening, der vil give BUPL tilbage til medlemmerne," mente Dan Zaklikowesky, der på tidligere generalforsamlinger og kongresser har markeret sig som fortaler for, at BUPL's formand og sågar hele forretningsudvalget, BUPL's daglige politiske ledelse, skal vælges ved urafstemning blandt medlemmerne. Sammen med Allan Mortensen, også fra Helsingør, har han dannet fraktionen NYBUPL, der ifølge sig selv arbejder for en demokratisering af BUPL.

Lars Christensen, der blev valgt til formand for BUPL Nordsjælland, hilste demokratidiskussionen velkommen:

"Demokrati i fagbevælgelsen kan vi aldrig få for meget af," sagde han og inviterede de to demokrati-forkæmpere til at deltage i en netværksdiskussion om demokrati i BUPL bredt set.

"Vi har brug for, at den energi, I lægger for dagen, bliver en del af organisationen, i stedet for at den kører parallelt," sagde Lars Christensen og tilføjede, at han mente, at de to helsingoranere havde en for snæver betragtning af demokratiet.

"Folk har den regering, de fortjener, men kun hvis de får lov at stemme," anførte Dan Zaklikowesky.

"Den her debat er altafgørende for BUPL's fremtid. Jeg vil BUPL det bedste, jeg tror på solidaritet, jeg tror på BUPL," sagde han og tilføjede, at han ikke havde intentioner om at blive fagligt aktiv i BUPL, men at han ville blive ved med at rejse diskussionen, indtil urafstemningen var en realitet.

"Indtil da må I trækkes med mig," sagde han.

Det kan blive længe endnu, hvis man skal dømme efter de nyvalgte bestyrelsesmedlemmer i BUPL Nordsjælland. 14 af 16 gav deres mening til kende om urafstemning, og de fleste mente, at den nuværende form, hvor de delegerede på kongressen valgte formand og forretningsudvalg, gav tilstrækkeligt demokrati. Enkelte udtrykte dog tvivl.

Men selv om NYBUPL ikke fik nogen fortalere i bestyrelsen, er man klar til at tage godt imod Lars Christensens forslag om at deltage i en netværksdiskussion om demokratiet i BUPL, fortæller Dan Zaklikowesky til Børn&Unge:

"Vi har tænkt os at tage ham på ordet. Hvis han ikke tager initiativ til et møde, så gør vi det. Det betyder ikke, at vi slækker på vores krav, men vi vil gerne høre, hvad han har at sige, og hvad vi kan finde ud af i fællesskab," siger Dan Zaklikowesky, der ser udspillet som en åbning fra BUPL's side.

"Men hvor meget der reelt ligger i det, og hvor meget der er et ønske om at gå os i møde, det ved jeg jo ikke endnu," siger Dan Zaklikowesky og understreger, at arbejdet med NYBUPL vil fortsætte.



Bestyrelsen: Formand: Lars Christensen. Næstformand: Pernille Riis. Kasserer: Christa Thestrup. HB-medlemmer: Dorte Djurslev Jensen, John Saunders. HB-suppleanter: Annette Bisgaard, Karen Jensen. Øvrige bestyrelse: Ingrid Madsen, Rie Nielsen, Katja Bank Christensen, Steen Louis, Connie E. Madsen, Anders H. Jensen, Rikke Jørgensen, Bernfried Biron, Mette Brix Curtis, Helle Torp Pedersen.

Suppleanter til bestyrelsen: Eva Dam, Claus Ellegaard, Peter Nielsen, Ole Nielsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.