Slut med klyngebomber

Efter massiv kritik i pressen besluttede PBU's bestyrelse at sælge selskabets aktier i firmaer, som fremstiller de berygtede klyngebomber. Ifølge en ekspert er investeringer i våbenindustrien dog ganske fornuftige - rent økonomisk.

Pædagogernes pensionskasse, PBU, sælger nu sine aktier i firmaer, der producerer klyngebomber. Det sker, efter at Politiken i december skrev historien om, at pædagogernes pensionskasse, PBU, havde investeret godt 19 millioner kroner i våbenfirmaer, som blandt andet fremstiller klyngebomber. Et våben, der er berygtet for især at lemlæste og dræbe civile og børn.

Historierne kom i hælene på en aktieundersøgelse foretaget af DanWatch. PBU's investeringer blev udsat for hård kritik fra blandt andre Folkekirkens Nødhjælp.

Inden jul besluttede PBU's bestyrelse, hvor blandt andre BUPL-formand Henning Pedersen sidder, at skille sig af med de kontroversielle aktier.



På trods af, at PBU's aktieportefølje blandt andet indeholdt aktier i verdens største våbenfabrikant, Lockheed Martin, var pensionskassens administrerende direktør, Leif Brask Rasmussen, ikke opmærksom på de konkrete investeringer, før han læste om dem i dagspressen.

"Aktieindkøbene håndteres af en række eksterne firmaer, og det ville kræve enorme ressourcer for os at gennemgå hele porteføljen kritisk hver dag," siger han.



Hold øje med investeringerne. Leif Brask Rasmussen håber, kritiske journalister og pensionskassens medlemmer vil hjælpe med at holde øje med den 128 sider lange liste over pensionsselskabets investeringer.

"Det er jo ikke sådan, at vi prøver at skjule vores investeringer. De er fuldt tilgængelige på vores hjemmeside," påpeger han.

BUPL's formand, Henning Pedersen, hørte ligesom Leif Brask Rasmussen først om de kontroversielle investeringer i pressen. Han mener, at aktier i firmaer, som fremstiller klyngebomber, går over grænsen for, hvad der er etisk forsvarligt for pædagogerne at investere i.

"Det var tydeligt, at vi stod med en helt konkret sag, som var fuldstændig uacceptabel, og derfor skulle aktierne sælges øjeblikkeligt" siger Henning Pedersen.



En god forretning. Under finanskriser som den nuværende er investeringer i våbenfirmaer ellers et rentabelt valg. Jyske Bank har lavet en oversigt over, hvilke industrier, der står stærkt, selv når verden oplever økonomisk krise.

Her fremgår det, at våbenindustrien er uafhængig af økonomiske rutscheture.

"Folk vil jo slås, uanset om der er højkonjunktur eller lavkonjunktur," siger Leif Ø. Rasmussen, direktør i Jyske Banks aktieafdeling.

Han forklarer, at investeringer i våbenindustrien er med til at gøre aktieporteføljer mindre sårbare over for økonomiske nedture. PBU's våbenaktier klarede sig da også bedre igennem 2008 end det amerikanske aktiemarked generelt.



Læs mere om klyngebomber og

DanWatchs undersøgelse på

www.danwatch.dk



Klyngebomber dræber børn

Klyngebomber består af en samling mindre bomber, som kastes ud fra et fly. Når bomberne rammer jorden, eksploderer de. Problemet er, at der er risiko for, at nogle af bomberne ikke bliver udløst, når de rammer jorden. Hvis udetonerede bomber, som kan forveksles med nødhjælp eller legetøj, samles op af lokalbefolkningen, kan de eksplodere og lemlæste eller dræbe folk i umiddelbar nærhed.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.