Skattesmæk til sultne pædagoger

Pædagoger skal beskattes af værdien af det måltid, de spiser med børnene. Det fastslår Skatterådet. Skatte-ekspert spår, at det kan blive med tilbagevirkende kraft. BUPL undersøger sagen og opfordrer pædagogerne til at tage madpakke med igen.

Mange af landets pædagoger og medhjælpere står til et skattesmæk, efter at Skatterådet i sidste uge afgjorde, at ansatte i daginstitutioner vil blive beskattet af de billige måltider, som de spiser med børnene.

Mange steder betaler pædagogerne nemlig ikke den fulde kostpris, men typisk kun 100 eller 200 kroner om måneden. Og dermed er det en skattepligtig frokostordning, fastslår Skatterådet i sin afgørelse, der kommer efter forespørgsler fra flere kommuner.

'Skatterådet bekræfter, at de ansatte i kommunens daginstitutioner vil blive beskattet af værdien af fri kost i det omfang, de deltager i spisning med børnene som en del af deres arbejde, og hvor der ikke betales for det pædagogiske måltid, eller hvor der alene betales for råvareprisen', skriver rådet i sin nye afgørelse.

Ifølge en af landets førende eksperter i personale goder, skatteekspert John Cederskjold Kierans fra rådgivningsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC), er afgørelsen 'knusende præcis'.

"Hvis du kun betaler 100 eller 150 kroner om måneden for en daglig madordning, dækker det ikke de reelle udgifter til maden. Hvilket også demonstreres af, at forældrene typisk betaler fire-fem gange så meget. I fremtiden kommer pædagogerne til at betale skat af differencen, hvis de vil være med i kostordningerne. Og de vil muligvis også blive beskattet med tilbagevirkende kraft," vurderer han.

John Cederskjold Kierans opfordrer pædagogernes fagforbund, BUPL, til at undersøge konsekvenserne for medlemmerne.

"Det her kan vise sig at blive en dyr overraskelse for mange," siger han.

Skattefar holder øje.



Skal indberettes. En rundringning foretaget af Børn&Unge blandt kommunerne viser, at der er stor forskel på, hvor meget pædagogerne betaler for madordningerne rundt omkring på de forskellige institutioner. Nogle steder betaler de ansatte 450 kroner om måneden, andre steder kun 100 kroner. Og pædagogerne skal ikke regne med, at skatte­væsenet ikke 'opdager' de billige ordninger.

"Ifølge reglerne har kommunerne indberetningspligt. Den enkelte kommune skal oplyse til Skat, hvis deres ansatte er med i en madordning," oplyser John Cederskjold Kierans.

I alle de institutioner, som Børn&Unge har talt med, er det frivilligt for pædagogerne at deltage i madordningen, men kun en mindre procentdel af de ansatte i daginstituionerne har takket nej til tilbuddet.

Skatterådet er også blevet spurgt, om pædagogernes måltid er omfattet af ligningslovens regler om 'bagatelgrænser'. Hertil er svaret også meget klart: Nej.

Mens pædagogerne og alle andre ansatte i daginstitutioner står til et skattesmæk, slipper personalet andre steder for at blive beskattet. Skatterådet afgjorde nemlig i 2007, at personalet på diverse botilbud på sundheds-, ældre- og handicapområdet ikke skulle beskattes af de måltider, som de i pædagogisk øjemed planlægger, forbereder og spiser sammen med beboerne.



Det kan blive dyrt. Formanden for BUPL, Henning Pedersen, har bedt sine embedsmænd undersøge problemets omfang. Men allerede nu opfordrer han sine medlemmer til at overveje at tage hjemmesmurte madpakker med igen.

"Man skal tænke sig rigtig godt om, for det kan blive dyrt det her. Derfor vil jeg også opfordre vores medlemmer til måske at tage madpakken med igen, indtil de fulde konsekvenser er klarlagt," siger han.

En ting står han dog fast på allerede nu.

"Vi vil ikke acceptere, at der på nogen måde kan bliver tale om et skattesmæk med tilbagevirkende kraft," siger Henning Pedersen, der efter Skatterådets afgørelse konkluderer, at Skat mangler indsigt i pædagogernes arbejde.

"Jeg har jo bidt mærke i, at socialpædagogerne ikke skal beskattes af deres måltider, hvis det er en del af det pædagogiske arbejde. Der bør gælde de samme vilkår for vores medlemmer," siger Henning Pedersen.

Ifølge BUPL-formanden har fagforeningen været opmærksom på de mulige skattemæssige konsekvenser af de omstridte kost­ordninger.

"Vi har været ude i mange diskussioner med kommunerne om prisen for det pædagogiske måltid. Vores udgangspunkt har været, at pædagogerne ikke skal betale noget og ikke beskattes, hvis der er tale om et symbolsk måltid sammen med børnene. Men det kan være, at måltidet bliver skattepligtigt, hvis man betaler for maden og kan trække sig tilbage og spise sin mad i ro og fred," siger han.

Han forventer nu, at kommunerne følger Skatterådets afgørelse og indleder en dialog med de ansatte om de fremtidige konsekvenser for deres privatøkonomi.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.