Skal, skal ikke

Børn&Unge har spurgt tre pædagoger, om de vil blive i den ændrede efterlønsordning, eller om de vil have udbetalt deres efterlønsbidrag. Her er deres tre forskellige svar.

Jeg bliver

Pædagog Gitte Barts, 56 år, fra Gentofte, var meget i tvivl om, hvorvidt hun skulle hæve sit efterlønsbidrag. Men nu har hun valgt at blive i ordningen for en

sikkerheds skyld.

Vil du have udbetalt din efterlønsopsparring?

»Først ville jeg have de cirka 70.000 kroner skattefrit, fordi jeg alligevel ikke har råd til at gå på efterløn, når jeg kan som 62-årig. Min mand har været nødt til at på efterløn som 60-årig, så det er mig, der skal slæbe alle pengene hjem. Med mig på efterløn ville vi få et meget skrabet budget, og derfor har jeg nu bestemt mig for at blive i efterlønsordningen.«

Hvad fik dig til at skifte mening?

»Jeg tænkte, at muligheden for efterløn som 62-årig eller senere trods alt er en sikkerhed, hvis jeg af en eller anden grund ikke kan klare at arbejde som pædagog, til jeg kan gå på pension. Pædagogjobbet er nedslidende, og jeg kan godt være i tvivl, om jeg kan klare at arbejde, til jeg bliver 67 år og kan gå på folkepension. Måske kan vi bedre klare os for mindre, når jeg bliver 64 år, og så har jeg jo efterlønnen.«

Hvad hjalp dig til at træffe din beslutning?

»Mange har sagt til mig, at det er dumt at melde sig ud, når jeg nu har mulighed for at gå på efterløn på et tidspunkt. Og det kan jeg jo godt se, for jeg har virkelig svært ved at se mig selv som pædagog som 67-årig, så måske får jeg brug for efterlønnen, trods alt. Jeg tror, at vi er mange pædagoger, der kommer til at lide under det her. Jeg håber, at man fagpolitisk vil kæmpe for at få bedre seniorordninger, for så kan vi måske klare at arbejde, til vi kan gå på folkepension.«



Jeg vil ud

Pædagog Ina Charlotte Andersen, 48 år, fra Værløse, vil ud af efterlønsordningen, selvom hun kan gå på efterløn som 63-årig. Hun frygter, at ordningen bliver helt afskaffet.

Vil du have udbetalt dit efterlønsbidrag?

»Ja, det har jeg besluttet mig for. Jeg tror nemlig ikke på, at der er noget, der hedder efterløn, når jeg efter den nuværende ordning kan gå på efterløn som 63-årig. Så derfor redder jeg, hvad jeg redde kan, og trækker pengene ud, mens jeg kan. Politikerne har forringet efterlønnen nu, og de kan sikkert finde på at forringe den igen eller helt afskaffe den. Så min mistro til, hvad de kan finde på, får mig til at hæve mine penge nu.

Hvad hjalp dig til at træffe din beslutning?

»Jeg har læst en del om det og vejet for og imod. Jeg har været meget i tvivl undervejs, og det er jeg måske stadig. Det er usikre vilkår at skulle beslutte sig ud fra, men nu er chancen der for at få pengene ud, og den får jeg nok ikke igen.«

Kan du klare at arbejde, til du bliver 67 år?

»Det skal jeg jo så, når jeg ikke har mulighed for efterløn. Måske kan jeg ikke klare at arbejde i en vuggestue, som jeg gør nu, men så må jeg jo prøve at finde noget arbejde, der er knap så belastende. Jeg har da kolleger, der har arbejdet lige til folkepensionen, så det må jeg håbe, at jeg også kan. Usikkerheden er blevet meget stor både i forhold til efterløn, pensioner og til, hvordan ens situation ser ud som ældre i et job, der slider. Så jeg er meget ked af, at man har valgt at ændre på efterlønnen. Havde den været som før, var jeg helt sikkert blevet.«



Jeg tvivler

Pædagog Peter E. Abbondio, 55 år, fra København, er i tvivl. Han mangler viden om, hvad der bedst kan betale sig for ham, men hælder dog til at blive i efterlønsordningen.

Vil du have dit efterlønsbidrag udbetalt?

»Jeg er i tvivl, for jeg har ikke endnu ikke viden nok til at beslutte, om det kan betale sig for mig at hæve pengene. Jeg tror, at det er bedre at lade dem stå, men jeg skal vide mere, inden jeg endeligt beslutter mig. Jeg er faktisk også i tvivl, om jeg overhovedet kan gå på efterløn med den nye ordning, så det er også lige noget af det, jeg skal finde ud af.«

Kan du klare at arbejde til du bliver 65 år?

»Jeg tror nok, at jeg vil arbejde, til jeg bliver 65 år, men derefter har jeg svært ved at se mig selv arbejde i en ungdomsklub, som jeg gør nu. Men det må jeg jo finde ud af på et tidspunkt.«

Hvad skal der til, for at du kan beslutte dig?

»Jeg har allerede meldt mig til en informationsaften i PBU (pensionskasse for pædagoger. red) for folk i min alder. Så håber jeg, at jeg bliver klogere. Jeg har forstået indtil videre, at man skal se på sin alder og på, hvad man har sparet op i pension, men jeg har behov for, at det bliver lidt mere konkret. Jeg hælder mest til at blive i ordningen, men hvis jeg hæver pengene nu, ville jeg sætte dem i noget, der forrentede sig godt. Jeg ville ikke bare hæve dem til forbrug.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.