Seniorhænder til Afrika

Danske seniorpædagoger kan snart komme til at hjælpe forældreløse børn i Afrika og Asien. De får rejsen betalt, men skal selv betale leveomkostninger med den danske folkepension, efterløn eller dagpenge

Om alt går som planlagt, vil pensionerede pædagoger om et års tid kunne rejse med en række nødhjælpsorganisationer til Afrika eller Asien. Anna Lise Jensen og Niels Toft er hovedarkitekterne bag projekt "Senior-hænder til Afrika og Asien". Anne Lise Jensen har som pædagog i 30 år arbejdet med børn i Danmark og i Afrika, og som sociolog har Niels Toft både organisations- og projekt-erfaring. Da de to mødtes på et iværksætterkursus for ledige, udviklede de sammen projektideen. Kurset sluttede i marts, og de har nu taget kontakt til blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke, Folkekirkens Nødhjælp, Børne- og Ungdomsværket og AIDS-net for at etablere et samarbejde om at sende seniorer afsted til de to verdensdele.

"Organisationerne har jo et allerede veletableret nødhjælpsarbejde i områderne," fortæller Niels Toft.

I Afrika er der ifølge UNICEF 14 millioner forældreløse børn, hvis forældre er døde af AIDS, og i Asien findes et ukendt antal børn, der har mistet forældrene på grund af flodbølgen i december sidste år. Niels Toft fortæller, at de danske seniorer primært skal give forældreløse børn håb for fremtiden. "Der er i Danmark et stort antal ledige seniorer, som langt fra er parate til at trække sig tilbage fra et aktivt liv. I kraft af deres livserfaring og erhvervserfaring har også pensionerede pædagoger stadig meget at byde på, og vi vil gerne hjælpe dem til at bruge deres kvalifikationer, kompetencer og empati i indsatsen over for forældreløse børn i Afrika og i Asien," siger han.



Efterlønnen med. Under et nyligt afholdt arrangement i BUPL's pensionistsektion fremlagde Anna Lise Jensen og Niels Toft deres projekt for 130 fremmødte, pensionerede pædagoger. Mange var positive. Nogle lidt skeptiske.

"Ideen er god, men jeg har efterhånden fået så stor en familie og mange børnebørn, at jeg ikke kan rejse et år til Afrika," sagde en af de fremmødte.

De udsendte ledige seniorer får rejsen betalt, men skal selv betale leveomkostninger med deres danske folkepension, efterløn eller dagpenge.

"De penge strækker langt i Afrika," forsikrer Niels Toft.

Efterlønsmodtager Mari-Anne Bryder har allerede knyttet afrikanske bånd i form af sin datters svigerfamilie i Ghana. Hun påpeger det problem, at man, som reglerne er nu, kun kan få sin efterløn med sig til et land uden for EU i tre måneder om året.

"Faktisk kan man være bortrejst i et halvt år, hvis man rejser fra 1. oktober til 31. marts, men vi har tænkt os at indlede forhandlinger med beskæftigelsesministeren for at få dispensation fra reglerne," siger Niels Toft.

Også på vegne af de dagpengemodtagende seniorer må han gå til ministeren.

"De skal fritages fra at stå til rådighed på det danske arbejdsmarked, den periode de er væk," siger Niels Toft.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.