Roskilde Festival; Ex-misbrugere gør op med forbud

Coke, ecstasy eller 2CB? Valget mellem euforiserende stoffer er bredt på festivaller, hvor de unge ofte giver den en ekstra tand med snifferøret og pillerne. En gruppe frivillige ex-misbrugere er klar med råd og tips til rusen på Roskilde Festival 2007.

"En bane til næsen virker på få minutter. Sluger du speeden i "bomber", går der en halv til en hel time. Vent på virkningen og lad være med at overdosere."

Sådan lyder et informationskort i lommeformat fra ex-misbrugerne The Experienced til unge på årets Roskilde Festival, hvor stofferne traditionen tro flyder i samme mængder, som vandmasserne gør det. Frivilliggruppen vejleder de tusindvis af unge, der eksperimenterer med euforiserende stoffer. Ikke fordi de unge skal skrotte snifferøret, men fordi de skal vide, hvordan rusen påvirker kroppen.

Leder af The Experienced Christoffer Erichsen, 31 år, efterlyser en pragmatisk tilgang til stofdebatten.

"At være imod stoffer er ligesom at være imod tyngdekraften. De, som eksperimenterer med stoffer hernede, vil gøre det alligevel. Dem er vi her for," siger han og forklarer, at festivaller typisk gør unge nysgerrige over for hash og piller og får dem til at eksperimentere i højere grad, end de normalt gør.

Modsat Roskilde Festivalens officielle kampagne "Think Please", der betegner stofindtagelse som "farligt, asocialt og ulovligt", er Christoffer Erichsen og hans kolleger hverken for eller imod narkotika.

Projektet, der er støttet af Socialministeriet, har succes netop af den grund, siger han til Børn&Unge.

Alle frivillige hos The Experienced har en fortid med stoffer, men har nu været clean i en årrække.

"Vi er i øjenhøjde med de unge, som bruger stofferne og giver dem information om, hvordan et stof virker, hvorfor det kan være farligt, og hvorfor det er sjovt at tage stoffer. Derved afliver vi de mange vandrehistorier og myter, der er derude, som at man ikke kan blive afhængig af kokain, hvis man kun tager det i weekenden, at man ikke kan blive psykisk afhængig af hash, og at juice hjælper på speed."



Væk i regnen. Årets enorme byger på Roskilde Festivalen skaber kun et større forbrug af stoffer, mener Christian Erichsen fra The Experienced. I de regnvåde lejre er hash-tågerne nemlig tykke af tidsfordriv.

"Mit oplevelse er, at folk allerede nu er helt væk. Der er mange, der har drukket hjernen ud og blæst sig selv skæve. Det hele er så håbløst, så hvad er der ellers at gøre end at drikke hjernen ud," spørger han.

"Fordi de unge er i en fremmed lejr med mennesker, man ikke kender, er nogle af dem mere eksperimenterende i deres adfærd, end hvis de var hjemme i Odense. Derfor er det vigtigt, vi er her."

Christian Erichsen sammenligner de unges øgede forbrug på festivaller med ungdomsferier væk hjemmefra eller de første gymnasiefester, hvor unge kan føle sig fristet, fordi rammen er anderledes.

"En ung fyr kom en dag hen til os, fordi han var blevet meget skæv og havde fået det dårligt. Han var bange og ikke vant til at ryge hash. Så fortalte vi ham, at det var meget normalt at få det sådan, hvis han havde røget mere end normalt, gav ham noget juice og satte ham i vores børne-badebassin," fortæller Christoffer Erichsen, der et par dage efter mødte den unge fyr igen og modtog et stort tak for hjælpen.

Men også før selve rusen begynder, gør de unge narkotika-turister god brug af den bus, som The Experienced har indrettet til råd og vejledning om stoffer. Den er placeret mellem to af Roskilde Festivallens største dansescener, hvor piller og hash er en integreret del af legen væk fra mor og fars favntag. Christoffer Erichsen oplever her, hvordan beslutsomme unge søger tips til deres næste "trip":

"Det er jo sådan, at hvis en fyr kommer hen med fem ecstasy-piller og siger, at han vil tage dem, så kan jeg kun sige, at han skal starte med en halv og se, hvordan den virker. Det her er ren damage-control."



Naja og Benjamin, begge 19 år, brugere af tilbuddet fra The Experienced:



Hvad synes I om initiativet her - hjælper det noget?

Benjamin: Det er godt på den måde, at hvis man får et "bad trip", så kan kan komme hen og få et tæppe over sig eller et glas vand. Det er fedt, at de ikke prædiker, selv når man ligesom mig er afhængig af hash.

Naja: Ja, og så er det godt, at man kan få hjælp også efter festivalen, hvor de her mennesker også er her, selvom vi to nok kendte lidt mere til stoffer, end dem vi snakkede med misbrug om.



Hvad hjalp de jer med?

Benjamin: Altså, jeg fik en flyer og et telefonnummer, jeg kunne ringe på. Så det kan sagtens være, at jeg ringer til dem, fordi jeg gider snart ikke mere.

Naja: Jeg går allerede i misbrugsbehandling. Men det hjalp mig, at de selv har prøvet det, fordi jeg selv har så svært ved at forestille mig, hvordan mit liv skulle være uden stoffer, idet det er så stor del af min hverdag, selvom jeg startede sent efter at have fået anoreksi som 14-årig. Jeg var faktisk ved at få en psykose herude på grund af druk for nogle dage siden...



Hvad betyder det for jeres forbrug af stoffer at være på Roskilde Festival?

Benjamin: Man ryger mere og eksperimenterer lidt mere med nogle stoffer og sådan lidt. Der er ikke nogen større lykkefølelse, end hvis man tager et eller andet stof. På nær selvfølgelig dagen efter. Men jeg er ikke i tvivl om, at den bedste tilstand, man kan være i, er påvirket af nogle stoffer. Men det er også den værste. Jeg kommer primært for at sidde i min lejr sammen med drengene og få lov til at være klam otte dage i træk.

Naja: Man har mange gange opfattelsen af, at unge tager stoffer, når de er ude og omkring, hvor det i vores omgangskreds har været meget med, at vi satte os ned stille og roligt for at prøve eksempelvis svampe. Nogle stoffer tør vi dog ikke prøve som coke og heroin. Selvom der bliver taget rigtig mange stoffer her.

Benjamin: Ja, i går var der nogle, der gik fra en koncert, fordi de var forargede over, hvor mange stoffer der blev taget, og folk kom op at slås. Alle stod bare og kogte.



Hvordan ville Roskilde Festival være uden stoffer?

Naja: Kedeligt.

Benjamin: Ja, det ville være noget mærkeligt noget. Roskilde Festival minder om Christiania på den måde.

Naja og Benjamin har valgt at være anonyme, hvilket Børn&Unge respekterer. Deres rigtige navne er redaktionen bekendt.



Hvis du har spørgsmål om stoffer, kan du kontakte de frivillige i Bagmændene, som står bag projektet The Experienced på www.bagmaendene.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.