PORTRÆT: Far i skjorten

Han sætter en ære i at være neutral og seriøs. Får et kick af at være på, og så trives han godt i byggerod. Børn&Unge har besøgt forældrenes formand, Lars Klingenberg, der er far til tre og klar til at blive genvalgt for tredje gang i april.

Der dufter af fiskefrikadeller i den lille entré. Skosamlingen på gulvet og knagerækkens jakkebestand fortæller, at her bor en børnefamilie. Børn&Unge er hjemme hos Lars Klingenberg, formand for FOLA, forældrenes landsforening.

Det er ham, journalisterne tyr til, når der sker noget på børneområdet, og forældrenes stemme skal høres. Så toner den velfriserede og velformulerede forældreformand frem på skærmen og folder sig ud i avisernes spalter.

Hjemme i lejligheden på 4. sal tæt ved Søerne i København er Lars Klingenberg også velfriseret og med skjorten strøget. Men på fødderne vidner et par H2O-badesandaler om, at formanden er på hjemmebane.

Aftensmaden er ryddet af bordet, og de to yngste børn er løbet op ad trappen til stuen. Nu har Lars Klingenberg tid til endnu en gang at svare på spørgsmål fra en nysgerrig journalist.

Det har han heldigvis slet ikke noget imod. Han gør det endda ganske frivilligt. Posten som FOLA-formand er nemlig ulønnet, og formandsopgaverne varetager han ved siden af sit job som ph.d.-studerende på Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet.



Kan ikke nære sig. Formanden sætter sig med en sort kaffe ved spisebordet foran familiens brændeovn, der går under navnet R2-D2. Imens kommer Lars Klingenbergs kone hjem med den ældste datter, der har været til gymnastik. Efter fire år som hele Danmarks forældrerepræsentant er familien vant til at se ham tale til en mikrofon.

Selvom meget af Lars Klingenbergs arbejde består i at være talsperson, er han ikke blevet formand for at være talende kransekagefigur. Han må bare blande sig.

»Jeg kan simpelthen ikke lade være med at forsøge at påvirke mine omgivelser. Sådan har jeg altid været. Det er også derfor, jeg var aktiv i studenterpolitik. Jeg tænkte: Nej, det kan fandeme ikke passe, at tingene skal være sådan. Det samme gør sig gældende på min arbejdsplads. Hvis nogle opfører sig tåbeligt eller træder andre under fode, så er det som regel mig, der skriver et svar eller kommenterer det til et møde,« siger han.

Ud over FOLA-formandsposten bruger Lars Klingenberg også frivilligt sin tid på bestyrelsesarbejde i sin yngste datters børnehave og sin ældste datters gymnastikforening og som træner i sønnens fodboldklub. Han var en overgang med i andelsforeningens bestyrelse, men det blev for kedeligt.

Den aktive far til tre har ikke den store trang til at slappe af på sofaen efter dagens dont.

»Mine børn, min familie og mit engagement giver mig mere energi, end den tager. Nogle gange kan det være træls at skulle op tidligt lørdag morgen og tage fodbolddrengene til kamp, når man måske ikke rigtig gider og hellere vil sove længe, være sammen med sine unger eller tage i biografen. Men så er det jo skide sjovt at komme ud og se drengenes glæde,« fortæller Lars Klingenberg.

Når engagementet i børnenes institu­tionsliv og fritidsinteresser en dag får sin naturlige afslutning, fordi ungerne bliver for store, skal han da heller ikke drive den af på divaneseren.

»Jeg har altid været typen, der har forsøgt at drive det så langt, jeg kan, og få indflydelse. Jeg får et kick ud af det. Det er klart, at hvis jeg ikke havde børn, så ville jeg ikke være engageret i FOLA. Så havde det måske været i Ældre Sagen,« griner Lars Klingenberg og tilføjer, at det måske kommer til den tid.



Her bygges. Forældreformanden har også nok at se til på hjemmefronten.

Familien Klingenbergs hjem øverst oppe i den gamle københavnerejendom er under opbygning. I entréen vifter nogle hvide plasticrør under loftet, og i spisestuen står papkasser med byggematerialer. Lars Klingenberg og hans kone sover for tiden i stuen, fordi deres soveværelse er ved at blive gjort i stand, og den rummelige altan på øverste etage fungerer som depot for forskellige byggematerialer.

Brændeovnen fyres med træaffald og gamle gulvbrædder. Lige for tiden får en bunke kasserede indfatningslister gang i den tøndeformede jernfyr. Ombygningen har stået på i tre år, og det var bestemt ikke planen, da parret købte lejligheden.

»Vi fandt ud af, at alt var i dårlig stand. Enten skulle vi male det hele over og lukke øjnene, eller også skulle vi gå til bunds med hele lejligheden. Vi valgte at tage et rum ad gangen og så bruge den tid, det tager,« siger Lars Klingenberg.

Han synes, at byggeprojektet er sjovt og arbejder ud fra devisen ’trial by error’. Han prøver sig frem, lærer af sine fejl og glædes over de færdige resultater.

Lars Klingenbergs forældrearbejde er kendetegnet ved samme strategi. Da han blev pressekontakt for KFO – Københavns Forældreorganisation – i 2007 som en del af forældrenes protest mod kommunale spareplaner, var han aldrig før blevet interviewet af en journalist. Men han kom i hård træningslejr, for pressedækningen af modstanden mod de planlagte besparelser på institutionsområdet var massiv. Den uerfarne pressemedarbejder talte i telefon med journalister dagen lang i to uger og var lige ved at knække halsen på det store arbejdspres. Men han holdt ud, og det endte med, at hovedstadens børne- og unge­borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) smed spareiveren i papirkurven. Sejren over de røde tal blev startskuddet for Lars Klingenbergs engagement i forældrearbejdet.

»Når man ikke har prøvet det før, giver det et kick. Vi bragede virkeligt massivt igennem og fik så meget ud af det på resultatsiden. Det var simpelthen helt fantastisk,« siger han.



Hverken rød eller blå. For Lars Klingenberg er det altafgørende, at forældreorganisationen, og dermed også ham selv, fremstår partipolitisk neutral, fordi FOLA repræsenterer alle forældre uanset politisk ståsted. Det betyder, at organisationen ikke indgår politiske ægteskaber med bestemte partier.

»Det er altafgørende at holde sig fuldstændig fri for partipolitisk fnidder-fnadder. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, men det prøver vi på. Vi samarbejder med dem, vi kan samarbejde med, og som fører vores opfattelse til torvs,« siger han.

Desuden vil han af med foreningens tidligere image som en flok røde lejesvende og fagforeningslakajer.

»Vi vil ikke være en bralrende forældreorganisation, der bliver stemplet som venstrefløjens ballademagere. Det her med at stå og råbe ovre i hjørnet, at vi vil have, og vi vil have – det gider ingen høre på. Det er vigtigt for os, at vi fremstår seriøse og forholder os til realpolitik. Hvad er det rent faktisk muligt lige nu at gennemføre? Vi er villige til at gå på kompromis, og så kan vi måske på længere sigt arbejde hen imod vores mål,« siger han.

Et af den energiske formands mål er, at flere forældre tager aktivt del i deres børns institutionsliv.

»Det bør være en del af enhvers forældrerolle, at man engagerer sig i sit barns institutionsliv. Det er en klar politik, vi har. Det er også derfor, vi gør så meget ud af at markere, når vi synes, forældrenes mulighed for at engagere sig bliver vanskeliggjort. Vi skal ikke derhen, hvor vi er brugere af daginstitutionen. Vi er en del af et fællesskab. Det ligger helt i tråd med det, daginstitutionsloven lægger op til. Hvis ikke vi forældre støtter op om det fællesskab, hvorfor skulle børnene så engagere sig?« spørger han.



Seriøs entertainer. At det lige blev posten som talsperson i pressen, som Lars

Klingenberg fik i KFO og stadig har i dag i FOLA, var ingen tilfældighed. Han kan nemlig godt lide at være på.

»Det giver et kick. Det kan være, det skyldes, at jeg kan lide at promovere mig selv,« griner han med sin kaffekop i hænderne og Ramasjang i baggrunden.

»Det er sjovt. Jo mere uforberedt og jo mere live, det er, jo bedre, og jo mere kan jeg mærke, at jeg er tændt. Jeg har også fået ros for det, jeg gør. For at jeg når ud til folk, taler klart og tydeligt og ikke gør tingene mere vanskelige, end de er. Det er spændende og udfordrende,« siger Lars Klingenberg og fortsætter efter en tænkepause:

»Jeg kan godt lide at få tilbagemeldinger, accept og ros, når jeg har været på og har sagt noget godt. Det giver selvtillid og en tro på, at det vi gør, nytter noget, og at den måde, jeg gør det på, er god nok.«

Som barn befandt Lars Klingenberg sig også godt i rampelyset. Når der skulle vælges hovedrolle til skolekomedien, stod han i første række med hånden oppe, og som ung sang han i flere år i kirke- og gospelkor. Så han må medgive, at han altid har haft lidt af et entertainer-gen i sig.

Det betyder dog ikke, at han slår flikflak for journalisterne, når han skal tale forældrenes sag. Han er meget bevidst om at fremstå professionel.

»Man skal ikke kunne se på en persons stil, om man har et bestemt politisk ståsted. Jeg er bevidst om at have en seriøs fremtoning, ikke for ’uptight’ og ikke for afslappet. Jeg tænker over, hvad jeg tager på, og jeg tager som regel forholdsvist pænt tøj på, uden at det er stramt uniformeret,« siger han.

Forældreformanden tager pressearbejdet alvorligt, for det er i medierne, at forældreorganisationen for alvor har mulighed for at profilere sine budskaber. Politikere læser som bekendt også aviser, og det er vigtigt, at de bliver mindet om FOLA’s synspunkter på det børnepolitiske område.

Lars Klingenberg er klar til at tage to år mere på posten for forældrenes talerør. Så gør det ikke noget, at byggeprojektet derhjemme måske bliver udsat lidt længere.



Lars Klingenberg, 38 år

Frivilligt arbejde

• Formand for FOLA, forældrenes landsforening.

• Bestyrelsesformand i den integrerede institution Dronning Caroline Amalie.

• Bestyrelsesmedlem i døtrenes gymnastikforening Hermes GF.

• Træner i sønnens fodboldklub BK Skjold.

Job

• Ph.d.-studerende ved Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet.

Familie

• Gift med Sarah Klingenberg, der er forskningskoordinator i den lægefaglige organisation CHBG. Far til Nanna (4), Rasmus (7) og Rikke (10). Bor i andelslejlighed i Indre By i København.

• Er vokset op i Thisted, Støvring og Haderslev. Lars Klingenbergs far er pensioneret politimester, hans mor er pensioneret lægesekretær, og han har en bror.



Den perfekte pædagog

Lars Klingenberg giver sit bud på den perfekte pædagog.

• »En god pædagog er en, der ser sin gerning som et kald. Jeg tror, at arbejdet med andre folks børn, hvor uopdragne de så end måtte være, bygger på, at man engagerer sig i børnene, og at man har et stort omsorgsgen. Det må være fantastisk at kunne give kærlighed til børn, der ikke er ens egne.«

• »En god pædagog har en enorm stærk faglighed og stolthed. En god pædagog insisterer på at bruge sin faglighed i det daglige arbejde og sætter mål og rammer for hverdagen, så det ikke bliver en gang grib dagen-pædagogik.«

• »En god pædagog siger til, når vedkommende synes, at der ikke arbejdes fagligt længere, men at det bliver ren brandslukningsarbejde.«



Forældrenes talerør

• FOLA er forældrenes landsforening, og organisationen varetager forældrebestyrelsers, forældreråds og forældrenævns interesser.

• FOLA blev dannet i 1974.

• FOLA har en bestyrelse bestående af frivillige forældre, som alle kommer fra forældrenævn, -bestyrelser eller -råd.

• FOLA har ca. 1500 medlemsinstitutioner. Medlemmerne er forældrenævn, forældreråd og forældrebestyrelser ved daginstitutioner, SFO og dagpleje.

• FOLA arbejder for at forbedre børns og børnefamiliernes vilkår - såvel i daginstitutionen som i det øvrige samfund.

Kilde: fola.dk



Sejre og nederlag

Lars Klingenberg fortæller om sin største succes og sit største nederlag som formand for FOLA.

Sejren er vor:

»Det var helt klart en succes at opleve, at nogle af de ting, vi har formuleret, er blevet skrevet ind i regeringsgrundlaget. Minimumsnormering er et begreb, vi har båret frem og været fortaler for i flere år. Det var stort at se en minister tale om minimumsnormeringer.«

Træls nederlag:

»Sagen om kostordningen var sgu en trist affære. Blandt andet fordi vi blev voldsomt upopulære blandt mange forældre. (Århus Forældrenævn meldte sig ud af FOLA i 2010 på grund af uenighed om kostordningen, red.) Det satte os tilbage, hvad madordningen angår og i forhold til organisationen. Så det var en træls historie.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.