Pædofilianklaget: Jeg vil selv styre mit liv

Da anmeldelsen om blufærdighedskrænkelse fik Erik Kirks tilværelse til at ramle, traf han en beslutning om at være åben over for mistanken. Det har bragt ham gennem forløbet.

Efter ’Jagten’

Efter filmen ’Jagten’, hvor pædagogen Lucas uretmæssigt mistænkes for at have begået seksuelle overgreb, har debatten om pædofili­angst raset i alle medier. I Børn&Unge nr. 1 gik temaet i dybden med emnet. Siden har vi haft fokus på pædagogers frygt for at blive anklaget for pædofili og på de aftryk, det kan sætte på både den personlige og den pædagogiske dagligdag.



Erik Kirk er spændt, da han søndag den 6. januar sætter sig til rette foran DR-programmet ’21 Søndag’. Aftenens tophistorie handler om en mandlig pædagog, som er blevet frikendt for politiets anklager om blufærdighedskrænkelse, men som ikke kan vende tilbage til sit job i en børnehave.

Erik Kirk trækker vejret dybt, da indslaget går i gang. Han har sammen med sin kone forberedt sig på, at det vil blive en ekstraordinær oplevelse at se fjernsyn denne aften. Indslaget handler om de forfærdelige oplevelser, han var ude for godt et halvt år tidligere, da han blev mistænkt for at have blottet sig for to drenge i et depotrum og derfor blev suspenderet fra sit arbejde.

»Det at se sig selv i fjernsynet er selvfølgelig usædvanligt. Men indslaget kørte med den vinkel, jeg havde aftalt med dem, og det var alt i alt en positiv oplevelse,« husker Erik Kirk.

Det er nu et par måneder siden, at den suspenderede pædagog var tidens varmeste debatemne. Erik Kirk fortæller her, hvordan han oplevede turen gennem mediemøllen. Og hvordan han på et tidligt tidspunkt traf en vigtig beslutning om at genvinde kontrollen over sit eget liv.



En god historie. Efter tv-indslaget begynder reaktionerne at vælte ind. Folk ringer og sender beskeder, og fra alle sider møder Erik Kirk opbakning.

»Mine venner og bekendte synes, det er flot, at jeg er stået frem. En enkelt forælder skrev også til mig: ’Hej, jeg så dig i fjernsynet, og du skal vide, at jeg stoler på dig’. Det varmer og hjælper meget, at de synes, jeg har gjort det rigtige,« siger Erik Kirk.

Tilbuddene strømmer også ind fra forskellige medier. ’Go’aften Danmark’ vil have ham i studiet, og BT inviterer ham til at chatte med avisens læsere. Men bortset fra det interview, der kommer i Børn&Unge et par dage efter udsendelsen, takker Erik Kirk nej til mere plads i rampelyset.



Det rigtige valg. Inden indslaget blev vist i tv, lukkede Erik Kirk og hans kone midlertidigt ned for deres Facebook-profiler, og derfor ser den suspenderede pædagog først længe efter, hvordan hans historie bliver diskuteret på BUPL’s Facebook-side.

Også her modtager Erik Kirk skulderklap og trøstende ord, og det bekræfter ham yderligere i, at beslutningen om at stille sig frem og fortælle sin historie var den rette. Et valg han traf, allerede da den første forskrækkelse over at blive anklaget for overgreb havde lagt sig.

»Jeg har sagt til mig selv, at jeg ikke vil blive syg af den her oplevelse. Jeg vil tage teten i mit eget liv, og derfor var det mig selv, der gik ud med min historie og indledte diskussionen. På den måde bliver det ikke sådan noget, som nogen har hørt fra nogen,« siger pædagogen.



Anden side af sagen. Derfor er hans råd til pædagoger, der bliver uretmæssigt anklaget for pædofili, at de skal stille sig frem og fortælle, hvad de har været igennem, så andre kan få indsigt i sagen.

»Det primære er at holde fast i, at der er en anden side af sagen. Hvis man føler sig uretfærdigt behandlet, skal man selv kæmpe for at få den frem. For mig har det i hvert fald været den eneste vej,« lyder det fra Erik Kirk.

Han er fortsat i gang med den diplom­uddannelse i psykologi, han begyndte på umiddelbart efter, at han blev fritaget for tjeneste i børnehaven.

»Jeg bliver færdig til sommer og har ikke noget at lave derefter. Så hvis nogen mangler en veluddannet pædagog, skal de være velkomne til at henvende sig,« lyder opfordringen.



Mandlige pædagoger undgår at være alene med børn

8 ud af 10 mandlige pædagoger føler, at risikoen for at blive anklaget for pædofili er blevet større de seneste år. Det viser en nyligt offentliggjort undersøgelse, som forskningsgruppen Paradox fra Aarhus Universitet har foretaget sammen med SL, FOA og BUPL.

Flere end halvdelen af de mandlige pædagoger i undersøgelsen har ændret adfærd over for børn som følge af det øgede fokus på pædofili. Og 4 ud af 10 mandlige pædagoger undgår at være alene sammen med børn.

Undersøgelsen kan findes på smk.au.dk/forskning/forskningsgruppen-paradox.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.