Pædagogik kan føre vidt: Jeg går efter indflydelse

Birgit Bøgebjerg er endt højt oppe på karrierestigen. Selv om hun nu arbejder langt fra institutionshverdagen, lever hendes indre pædagog stadig i bedste velgående

Højdepunktet i en pædagogkarriere er ikke altid at blive institutionsleder. Der er mange andre karrieremuligheder, hvis man har taget en pædagoguddannelse. I denne serie kan du møde otte pædagoger, som har brugt fagligheden og uddannelsen som springbræt til en karriere uden for institutionsverdenen. Men de har alle stadig et ben solidt placeret i professionen. De er for evigt pædagoger i hjertet.



Hvis Birgit Bøgebjerg har sat sig noget for, er der ingen vej udenom. Og hun er ikke bange for at indrømme, at hun går efter indflydelsen. Måske derfor sidder hun i dag i en stilling som arbejdsmarkedschef med omkring 100 ansatte under sig. Men hun er aldrig holdt op med at betragte sig selv som pædagog, og hun er stadig medlem af BUPL.

"Jeg har ikke haft lyst at melde mig ud," siger Birgit Bøgebjerg, der trin for trin har bygget videre på sin pædagoguddannelse.



"Pædagoger er gode til at arbejde sammen, og de er ikke bange for at blive set over skuldrene. Det har jeg med mig. Noget af det fascinerende ved at være pædagog var at arbejde i nuet, at være nærværende og i tæt kontakt med mennesker. Den pædagogiske grundtanke - at mennesket er i centrum, at give den enkelte en god oplevelse og gøre nytte af det, der er i hverdagen - det har jeg stadig i mig."

Som 22-årig nyuddannet pædagog blev Birgit Bøgebjerg ansat i en børnehave, og der gik ikke lang tid, før hun blev valgt som tillidsrepræsentant.



"Organisering, ledelse og samarbejde interesserede mig allerede dengang," fortæller hun.

Seks år senere skiftede hun til en stilling som flygtningekonsulent i en integreret institution for 0-14-årige. Efter et år blev stillingen som leder ledig, Birgit Bøgebjerg blev opfordret til at søge, og hun fik jobbet.

Herefter gik det slag i slag. Efter seks år som leder blev hun headhuntet til en stilling som områdeleder for daginstitutionsområdet i Præstø Kommune. Siden fik hun børne- og ungeområdet samt sundhedsområdet under sig.



"Jeg har ikke spidse albuer, men jeg har gjort mit arbejde, og hvis man har villet bruge mine evner, har jeg været der."



Råt for usødet. Birgit Bøgebjerg kan lide at bestemme, og hun er ikke glad for at underordne sig. At holde mund duer hun heller ikke til. Hun siger tingene råt for usødet, men på en ordentlig måde, understreger hun.

"Det er spændende at være med der, hvor det sker. Jeg vil gerne sammen med andre være med til at skabe og præge det område, som jeg har ansvaret for."



Birgit Bøgebjerg er ikke kommet sovende til lederstillingerne. Hele tiden har hun uddannet sig. Hele tiden har hun engageret sig. Mens hun var personalechef og Børne- og Ungechef, tog hun for eksempel en Master i Offentlig Ledelse. Det foregik hver fredag og lørdag samtidig med et fuldtidsjob.

"Jeg lavede ikke andet end at sove, studere og arbejde," fortæller hun.

Da kommunerne skulle sammenlægges, endte hun som arbejdsmarkedschef i Vordingborg Kommune. I dag har hun ansvaret for de ydelser, man kan få i en kommune via sygedagpenge og kontanthjælp og for jobcentret.



Strategi, planlægning og en god arbejdsplads gennem motivation af medarbejderne får julelysene frem i hendes øjne. Hun pointerer, at pædagoguddannelsen er en god grunduddannelse med mange jobmuligheder.



"Da jeg var Børne- og Ungechef, tog jeg flere pædagoger ind i rådgivningen, og det tværfaglige samarbejde mellem pædagoger og socialrådgivere var vellykket. Pædagogerne har den menneskelige og rummelige tilgang med mere fokus på borgeren. Socialrådgivere er også meget sociale, men de er oplært med loven i hånden. Det sværeste for pædagogerne er ofte dokumentationsdelen," fortæller Birgit Bøgebjerg.

"Det er nogle af de kompetencer, som pædagoger kan bygge videre på. Jeg kender også flere pædagoger, som er blevet lærere, og deres tilgang møder respekt, fordi de har lært at agere i kaos," siger hun.



Arbejdsmarkedschefen

Birgit Bøgebjerg, 50 år.

Uddannet pædagog i 1980 fra Montessori Seminariet.

Har en Diplomuddannelse i

ledelse og en Master i

Offentlig Ledelse.

I dag arbejdsmarkedschef, Vordingborg Kommune, og i gang med en uddannelse om organisationspsykolog.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.