Pædagoger ved ikke nok om tandskader

Mange pædagoger ved ikke, hvordan de skal reagere, hvis et barn falder og slår tænderne. Det vil en gruppe tandplejestuderende nu lave om på med en kampagne og dertil hørende hjemmeside.

De fleste pædagoger kender situationen, hvor et barn falder og slår læber, tandkød eller tænder. Men det er langt fra alle pædagoger, som ved, hvordan de akut skal behandle de skader, som barnet kan få.

Det fandt en gruppe tandplejestuderende ud af, da de lavede en rundspørge om emnet blandt SFO-pædagoger. Det har nu resulteret i en kampagne, som skal give pædagogerne gode råd om, hvad de skal gøre, hvis børn pådrager sig tandskader.

"Netop SFO-pædagogerne er vigtige, når det handler om tandtraumer," fortæller Diana Jepsen, der er nyuddannet tandplejer og en af de fem bag kampagnen, der er gruppens afgangsprojekt på tandplejeuddannelsen.

"Der er som regel et rigtig godt samarbejde mellem for eksempel skoler og tandplejen. Men mange steder lukker tandplejen klokken 15, mens SFO'erne har åbent til klokken 17. Derfor er det vigtigt, at pædagogerne ved, hvad de skal gøre ved tandskader," fortæller hun.

Diana Jepsen påpeger samtidig, at børn i seks-ti-årsalderen er dem, som oftest er udsat for fald og andre uheld, som kan resultere i tandskader.



Mælk til tænderne. De mest typiske tandskader hos børn, som falder og slår sig, er skader på læber og tandkød, fortænder, samt tandstykker, der falder af, eller hele tænder, som bliver slået ud. I sådan en situation er det vigtigt, at pædagogerne ved, hvad de skal gøre.

Men gruppens rundspørge påviste huller i pædagogernes viden om tandskader. For eksempel vidste de ikke, hvad de skulle gøre, hvis et barn havde slået et stykke af tanden.

"Mange troede, at man skulle putte tanden på is, mens man var på vej til tandlægen. Men det er altså noget af det værste, man kan gøre," fortæller Diana Jepsen.

Kampagnen opfordrer i stedet til, at man putter afbrækkede tænder eller tandstykker i mælk, mens man transporterer dem og børnene hen til klinikken.



Ikke kun til pædagoger. De studerende har trykt plakater med råd om 'førstehjælp' ved tandskader, som skal hænge i SFO'erne, og de har lavet en hjemmeside, som giver råd om behandling.

Men selvom fokus primært er på pædagogerne i de danske skolefritidsordninger, laver de studerende også flyers, som skal uddeles til skolerne.

Diana Jepsen håber i første omgang på, at kampagnen får tag i pædagogerne, men også, at den kan sprede sig til andre.

"Selvom vi først og fremmest henvender os til SFO-pædagogerne, er der forhåbentlig også andre, som klikker ind på hjemmesiden," siger hun.



Når tandskaden er sket

• Berolig barnet

• Afvask for blod

• Få overblik over skaden

• Find tandstump/den hele tand

• Transporter tanden eller tandstykket i mælk

• Søg klinik med tandpersonale eller vagttandlæge.



Læs mere på www.tandskade.dk



OBS - Domænenavnet tandskade.dk er registreret d. 22 november 2008, men blev deaktiveret 18 januar 2010 og var dermed aktivt i 1.16 år.



Se også evt. sundhed.dk eller netdoktor.dk om tandskader.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.