Pædagogen der så mig: Han var der altid for mig

Rashid Qasems teenageliv var på vej i retning mod stofmisbrug, druk og slåskampe. Lige indtil han mødte pædagogen Thomas, der så noget særligt i den glade dreng.

Indimellem møder omsorgssvigtede børn og unge en pædagog, der ser noget i dem, som ingen før har set. Det sker, at pædagogen holder stædigt fast i at ville hjælpe. Ofte betyder det, at et liv på vej i den gale retning kommer på rette spor igen.

Børn&Unge har mødt tre unge mennesker og tre pædagoger, der fortæller, hvordan en engageret og dygtig pædagog kan ændre et andet menneskes liv.





En dag i maj for otte år siden mødte den 15-årige Rashid Qasem for første gang op i fritids-, ungdoms- og handikapklubben Holme Vestergård uden for Århus. Han var ballademager in spe: Røg for meget hash, drak og skændtes med sin far. Han sloges ofte og var begyndt at sælge stoffer i det små.

På Holme Vestergård befandt sig pædagogen Thomas Jentzsch. Han lagde med det samme mærke til teenagedrengen, der skulle vise sig at blive en ny ven.



"Der sad sådan en lille dreng i vores store sal og grinte over hele ansigtet," husker Thomas om sit første møde med Rashid. Og ballademageren og pædagogen faldt i hak med det samme.

"Jeg gik altid over til Thomas og hørte, om han havde lyst til at snakke. Han kunne forstå mig og kom med råd, jeg kunne bruge. Han var anderledes end de andre, fordi han hørte efter, og han var der hele tiden. Jeg kunne også altid ringe til ham," fortæller Rashid.



Slap med betinget dom Derfor kom han oftere og oftere i Klubben Holme Vestergård, hvor han kunne tale med Thomas om sine problemer. Og han er ikke i tvivl om, at Thomas har været en banebryder i hans liv.

"Hvis jeg ikke havde mødt Thomas, havde jeg været en ordentlig ballademager," siger han med overbevisning i både stemme og blik. Og dét, at han altid kunne ringe til Thomas, har betydet meget.

"Han har sagt, at han altid vil være der for mig, og det har han også altid været," siger Rashid og smiler skævt til Thomas.



De to venner sidder i dag igen sammen i Klubben Holme Vestergård, hvor Thomas i dag er klubleder og hvor Rashid tilbragte uendeligt mange timer i sine teenageår, og hvor han fik dispensation til at fortsætte, efter han var fyldt 18 år. For den tryghed, som han fandt i Thomas og i klubbens sammenhold, betød alt for Rashid dengang.

Thomas har bevist, at han altid er der for Rashid. For eksempel da Rashid ville tage sit eget liv, og Thomas afbrød en julefrokost og fik ham hjem i seng. Eller da han talte Rashids far fra at smide ham ud hjemmefra. Og ikke mindst da han mødte op i retten, hvor Rashid stod til at komme i fængsel for vold.



"Jeg var heldig, for jeg var tæt på at komme ind og sidde. Thomas sagde, at han kunne hjælpe mig og holde styr på mig som min kontaktperson. Derfor slap jeg med en betinget dom," fortæller Rashid.

I dag er han stoffri og i gang med en uddannelse til maler.



Telefonen er altid åben. Selvom den nu 23-årige Rashid ikke længere er medlem af klubben, taler de to stadig sammen. Og Thomas mener, at de har noget helt specielt sammen.

"Vi har jo haft masser af unge her i klubben, men der er ingen andre, jeg har sådan et forhold til. Jeg tror, vi kan lide hinanden som de personer, vi er. Vi klikker bare," siger Thomas Jentzsch, som stadig altid har sin telefon åben.

"Det er ikke krævende at være til rådighed altid, for det er aldrig blevet misbrugt. Rashid kan stadig ringe 24 timer i døgnet, men han ringer kun, hvis det er nødvendigt. Hvis du kan finde ud af at tale ordentligt med unge mennesker, så bliver den slags heller ikke misbrugt," siger Thomas Jentzsch.



Han er ikke i tvivl om, hvad der gør en til en dygtig pædagog.

"Man skal være til stede og lytte til de unge. Man skal jo være en slags tolk og oversætte det, de siger til kammerater, klasselærere og forældre. Og i Rashids tilfælde skulle han forstå, hvad de sagde i retten, og hvorfor sagsbehandleren gjorde, som han gjorde. Det kan godt være svært for en udsat ung, der er i stofmisbrug og kriminalitet, at forstå, hvordan folk agerer rundt omkring én," siger Thomas Jentzsch, der kan koge pædagogens fornemste job ned til en klar sætning:

"Når man arbejder med unge, skal man vide, hvornår man skal gå bagved og skubbe dem fremad, og man skal vide med sig selv, hvornår man går foran. Jeg vil allerhelst gå ved siden af," siger han.



Thomas Jentzsch

38 år. Bor i Solbjerg udenfor Århus. Uddannet pædagog og er i dag klubleder i fritids-, ungdoms- og handikapklubben, Klubben Holme Vestergård.



Rashid Qasem

23. år. Bor alene i en lejlighed i Århus. Er netop startet på sin uddannelse som maler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.