Pædagog slår et slag for Afrika

Rabo A/S og tidligere pædagog Mari-Anne Bryder har stor succes med at importere trommer fra Ghana og sælge dem til danske børneinstitutioner. Produktionen af en tromme giver fuldtidsarbejde til fem familiefædre, som derved kan brødføde deres familier

I Mari-Anne Bryders anneks til huset i Hornbæk er der hverken gæsteværelse eller værksted. Hun benytter derimod den ekstra plads til at opbevare trommer fra Ghana, og lige nu står der 15 såkaldte Djembe-trommer i udhuset, som venter på afhentning af legetøjsdistributøren Rabo. For godt et år siden var det dette firma, som tændte på Mari-Anne Bryders ide om at importere legetøj fra Ghana til institutionsbørn i Danmark.

"En sælger fra Rabo kom ud i Jægerhuset i Hørsholm, hvor jeg dengang arbejdede som pædagog, og da han så børnene lege med claves-stænger, spille på trommer og rasle med rytmeæg, var det sælgeren, som var solgt," fortæller 61-årige Mari-Anne Bryder, der gik på efterløn for et år siden.

Hun havde året før været i Ghana for at besøge sin ghanesiske svigersøns familie, og bjergtaget af de afrikanske rytmer og rumpedanse tog hun instrumenter med hjem til sine danske børnehavebørn.

"Børnene får utrolig meget ud af instrumenterne, og trommerne er ikke de der irriterende, larmende nogle, men de har en helt særlig og mere afdæmpet klang," fortæller Mari-Anne Bryder begejstret og giver en lydprøve i telefonrøret. Trommerne kaldes da også talende trommer.



Brødføder hele landsbyen. Mari-Anne Bryder havde flere formål med sin ide end at bringe rytmik ind i danske børns liv.

"Fattigdommen i Ghana er rystende. Da jeg besøgte landet med min datter for knap to år siden, så jeg mennesker, som tiggede, og selvom de sad uden for en Røde Kors-bygning med deres tiggerskål og syge ben, gik nødhjælpsarbejderne bare forbi. "Vi kan ikke hjælpe alle", var deres undskyldning, men det kan ikke være rigtigt," siger Mari-Anne Bryder.

Ved at importere trommer fra Ghana er det faktisk lykkedes hende at hjælpe alle 600 indbyggere i svigerfamiliens landsby Akurasi, som ligger lige nord for hovedstaden Accra. Hver tromme, hun og Rabo sælger til danske institutioner, giver det daglige brød og skolebøger til intet mindre end fem familier i landsbyen, og med mere end 200 solgte trommer om året gælder det hele året og samtlige familier i landsbyen.

"Der er cirka 170 familier i landsbyen, og de er alle sammen engageret i arbejdet. En familiefar bringer tømmeret ind fra bushen, en anden udhuler træet, en tredje skærer mønstret ud i træet, en fjerde sætter gedeskind på, og når han slagter geden, giver han kødet til slagteren, og den femte familiefar transporterer trommen til lufthavnen i Accra," fortæller Mari-Anne Bryder.

Hun har valgt, at der også skal stof rundt om trommens hals, for så er en række kvinder beskæftiget med at væve og trykke mønstre i alle regnbuens farver på stoffet.

"Bare stoffet giver levebrød til en familie mere," siger Mari-Anne Bryder.

For hver tromme, der produceres, giver hun 300 kroner til svigerfamilien, som distribuerer pengene til de involverede håndværkere. Yderligere 50 kroner går til Told&Skat, og selv tjener Mari-Anne Bryder ikke en krone på det.

"De griner af mig nede i banken, fordi jeg hjælper med at brødføde en hel landsby i Ghana, men må låne penge til mine nye vinduer hjemme i Hornbæk," siger hun.

En stor Djembe-tromme koster 598 kroner.



www.rabo.dk kan man se tilbud på enkelte trommer eller sæt med trommer og diverse rasleæg og rytmepinde. Rabo A/S og Maria-Anne Bryder har i godt et år samarbejdet om importen fra Ghana. På hjemmesiden finder man også Gøsselpædagog Bibi Fussing, som rejser rundt til institutioner og underviser pædagoger og børn i at bruge de

afrikanske musikinstrumenter.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.